Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Együtt ünnepeltek e keszthelyi plébániák
2016. máj. 30. hétfő | Keszthely
Együtt ünnepeltek e keszthelyi plébániák
Második alkalommal tartották közösen az Úrnapját a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom és a Kis Szent Teréz bazilika papsága és hívei tegnap délután. Az Úrnapját minden évben a pünkösdvasárnapot követő második csütörtökön ünneplik. Magyarországon a legtöbb helyen vasárnap tartják a körmenetet, a keszthelyi plébánosok azonban ragaszkodnak a hagyományokhoz.

IV. Orbán pápa a 13. században rendelte el az Úrnapját, avagy az Úr Testének és Vérének ünnepét. A néphagyomány szerint az Oltáriszentség körbehordozása elűzi a gonoszt, de távol tartja a betegségeket és a természeti csapásokat is. Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya templom és a Kis Szent Teréz Bazilika hívei együtt ünnepeltek.

„Az összefonódás az tavaly kezdődött, nagyon-nagyon örültek neki a hívek, és mi, papok természetesen, hiszen tőlünk indult ki közösségileg a két plébánia között, hogy az Úrnapja, az eucharisztia, az egység kenyere, a hálaadás kenyere, Krisztus teste, akit ünneplünk, és magunkhoz veszünk a szentmisében, ne legyen külön-külön, hanem együtt tudjuk ünnepelni.” - magyarázta Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszony Plébániatemplom plébánosa.

A plébános elmondta a hívek számára is fontos átélni azt, hogy a közös hitvallást a két plébánia együtt fejezi ki. A főtéri templomtól induló körmeneten a résztvevők liturgikus énekekkel kísérték az Oltáriszentséget a sétálóutcán át egészen a Kármelita templomig. A gyerekek rózsaszirmot szórtak az eucharisztiát hordozó papok előtt.    

A körmenethez folyamatosan csatlakozó résztvevők szép számban vonultak  a Kármelita bazilika elé, ahol a helyi plébánia hívei várták a fő téri templomból érkezőket. Az úrnapi körmenetnek külön liturgiája van, az égtájakat szimbolizáló stációknál az evangéliumot olvassák, majd áldást osztanak a négy égtáj felé.

„Minden évben részt veszünk rajta, és minden évben egy ilyen megnyugvás, hogy végigvonulunk itt.” - mesélte Gerencsér Attila, a körmenet résztvevője.

A Kis Szent Teréz templomba megérkező Oltáriszentséget a Kegyelmesség Kapuján át vitték be és helyezték el a tabernákulumban. Az úrnapi körmenet az esti szentmisével ért véget, amit a két templom papja közösen tartott.

Regman Karola - Keszthelyi TV      

| 2023. jún. 12. hétfő 13:39 | Keszthely
Keszthely mindkét plébániája körbehordozta az Oltáriszentséget a városban.
| 2022. jún. 21. kedd 17:34 | Keszthely
Az ünnepet az eucharisztia, vagyis az oltáriszentség tiszteletére tartják.
| 2021. jún. 8. kedd 15:16 | Keszthely
Krisztus titokzatos testét”, az oltáriszentséget ünnepelte szentmisével és körmenettel a katolikus egyház
| 2020. jún. 15. hétfő 11:55 | Keszthely
Krisztus szent testét és vérét ünnepelte vasárnap a katolikus egyház.
| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Ünnepi szentmisével és körmenettel tisztelegtek a Kármelhegyi Boldogasszony előtt Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:00
Szignatúra
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.