+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ne legyünk a szalmonella áldozatai!
2022. június 16. csütörtök 17:52 - Keszthely
Ne legyünk a szalmonella áldozatai!
Veszélyesebb nyáron a szalmonella! A kórokozó fertőzött táplálék elfogyasztásával kerülhet a szervezetbe. A tudatos előkészítéssel, megfelelő higiéniai körülmények között azonban megelőzhető a baj. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is felhívja a figyelmet, hogy legyünk körültekintőek.

Minden ételkészítésnél fontos a higiénia. Nyáron még körültekintőbbnek kell lenni. A meleg ugyanis elősegíti a mikrobák szaporodását, ezért több ebben az időszakban a fertőzés. Az éttermeknek az úgynevezett HACCP-rendszer szerint kell az élelmiszerekkel dolgozniuk. Ennek célja az élelmiszer-biztonság elérése.

„Nagyon nagy kiemelt jelentőséget fordítunk ilyenkor nyáron a meleg miatt a hőkezelésekre, a tárolási láncra, magára a beérkező áru minőségére, hány hőfokon vesszük át az árut. Odafigyelünk arra, hogy ami megérkezik áru, azonnal bekerüljön a megfelelő tárolási helyére a hűtőkamrába, hogy a hűtőlánc ne szakadjon meg ezeknek a termékeknek a hőmérséklete. Különös figyelmet fordítunk a hőkezelésekre.” - osztotta meg Szücs Attila séf.

Az étteremben ebben az időszakban inkább olyan típusú ételeket főznek, amelyek hamar elkészíthetőek és nem igényelnek hosszú tárolási időt. Így tudják megőrizni azt a frissességet, amelynél nem fordulhat elő a probléma.

Azonban nem csak az éttermekben, otthon is figyelni kell. A Nébih évek óta hívja fel az emberek figyelmét a veszélyre. A leggyakoribb fertőző források lehetnek a nyers tojás, a nyers hús és a mosatlan vagy fertőzött vízzel tisztított zöldségek, gyümölcsök. Az ételek az elkészítés során is szennyeződhetnek, ha például a nyers hús és tojás elkészítését nem különítik el megfelelően a többi élelmiszertől.

„A mentesítésünk is már több évtizede folyik több-kevesebb sikerrel. Most úgy tűnik, hogy vissza tudjuk szorítani a szalmonella-baktériumokat, de sajnos azért azt el kell mondanunk, hogy emiatt az együttélés miatt és a baromfiiparban alkalmazott technológia miatt sajnos még ma is előfordul, hogy a boltokban szalmonellával szennyezett baromfit vásárolunk. Tojással is ez a helyzet.” - ismertette Dr. Pleva György a Néhib élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

A szalmonella a tojóállat szervezetébe is belekerülhet, de a tojás összegyűjtésekor is szennyeződhet az élelmiszer. A megbetegedések legnagyobb része otthonainkban alakul ki. Ha odafigyelünk a higiéniára, elkerülhető a betegség.

„Nem csak a szalmonella, hanem nagyon sok nyári hasmenős vírus is fenyeget bennünket. A tünetek általában a hányinger, hányás, erős hasmenés, láz kísérheti. Kisebb gyermekeknél nagyon hamar a kiszáradás veszélye fennáll. Tehát minél előbb folyadékpótlást kell kezdeni. Hányáscsillapító mindig legyen a szülőnél, illetve a bélflórát helyreállító recept nélküli készítményeket érdemes magunknál tartani.” - hívta fel a figyelmet Dr. Boldizsár Ágnes háziorvos.

A szalmonellafertőzés a legtöbb esetben enyhe lefolyású és nem jár szövődményekkel. Amennyiben azonban a tünetek nem enyhülnek, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
 
A Nemzeti Kör kezdeményezésére szerveztek sétát, ahol tisztelegtek a családtagok előtt.
 
Az ország több pontjáról és külföldről is érkeztek háromkerekű motorosok Keszthelyre.
 
Idén nyáron is megerősített szolgálattal tartják fenn a közbiztonságot a balatoni településeken.
 
A húsz éve történt zarándokok tragédiájára emlékeztek.
 
50 fiatal segíti a rendőrség munkáját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár