+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megfelelő táplálkozással az allergia ellen
2022. június 14. kedd 14:22 - Keszthely
Megfelelő táplálkozással az allergia ellen
A helyes táplálkozás nagyban segítheti az allergiás tünetek enyhítését. Az alternatív gyógymódokkal nem erősíteni, hanem harmonizálni kell az immunitást. Magyarországon egyre többen szenvednek a tünetektől, de még az európai átlag alatt van a hazai allergiások aránya.

A záporok, zivatarok csökkenthetik a levegőben az allergén növények pollenkoncentrációját. Ilyenkor fellélegezhet az allergiások többsége.

Kaszás Ramóna: „Nekünk allergiásoknak ez az eső egy kicsit megnyugvást jelent, mert ebben az időjárásban annyira nem vészes a dolog, de amikor fúj a szél, meg süt a nap akkor sokkal durvábbak a tüneteink.”

Az eső kedvez a gombaféléknek. Bár Keszthely térségében is sok volt a csapadék az elmúlt időszakban, a spórások pollenkoncentrációja jelenleg csak Budapesten és Pest megyében magas. A Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenjelentése szerint most átmeneti időszak van, országosan viszonylag alacsony a pollenterhelés.Az allergia egy túlfokozott védekezési reakció. A televíziónk által megkérdezett szakorvos szerint a szervezetet olyan állapotba kell hozni, hogy ne legyen hajlamos a túlreagálásra. A megoldás: ne vigyünk be idegen anyagokat a szervezetünkbe.

Dr. Bőcskei Ágota, általános- és gyermek fül-orr-gégész: „Ezek elsősorban a táplálékainkban vannak úgy látom és nem akarok itt senkiben meghasonlást okozni,d e például ebben az egyik legnagyobb felelős úgy látjuk, hogy a tej, tejtermékek sajnos. A gabona alapú szénhidrátoknak az ilyen korlátlan használata,a mik ilyen gyulladásos állapotba hozzák a szervezetet, amitől már eleve egy ilyen túlreagált gyulladásos módozatba van és ha érkezik egy ártalmatlan pollen, akkor az már nagyon heves helyi tüneteket is kivált.”

A megfelelő táplálkozással további gondoktól óvhatják meg magukat a pollenre érzékenyek. Egyes légúti allergiák esetében fennáll a keresztallergia veszélye.

„Ha bizonyos zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk, ugyanúgy allergiás tüneteket produkálhat. Például csalánkiütést, ekcémás tüneteket, vagy akár bármilyen emésztőrendszeri tüneteket. Ilyen például parlagfű esetében az uborka, a paradicsom, vagy a sárgadinnye, dinnye, ezek a leggyakrabban allergizálóak ilyenkor. Ezeknek az elkerülése vagy inkább a zöldségek, gyümölcsök megválogatása lenne a lényeg ebben az esetben” - nyilatkozta Völler Judit dietetikus. 

Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk országosan a közepes-magas tartományban alakulhat.Most különösen fontos az udvarokban, útszéleken, árokpartokon a fűnyírás, kaszálás. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy allergiás egyén lehetőleg ne végezzen ilyet és a közelben se tartózkodjon.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus