+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gróf Festetics Pál emléktábláját avatták Keszthelyen
2022. június 7. kedd 17:33 - Keszthely
Gróf Festetics Pál emléktábláját avatták Keszthelyen
Festetics Pál emléktábla került a Vajda Gimnázium épületének oldalára. Az általa alapított iskola 1772-ben kezdte meg működését. Az emléktáblát a Vajda János Öregdiákok Egyesületének közreműködésével helyezték ki. Az eseményen részt vett a Festetics-család is.

A Vajda János Gimnázium tanulói működtek közre az emléktábla avatáson. A reliefet az iskola alapításának 250. évfordulója alkalmából állíttatták. Az intézmény igazgatója javaslatát a Vajda János Öregdiákok Egyesülete karolta fel.

„A gondolatokat nagyon gyors tettek követték és nagy örömünkre szolgál, hogy Farkas Ferenc szobrászművész egy újabb remek alkotásával ajándékozta meg városunkat.” - mondta el Dr. Gárdos Tamás a Vajda János Öregdiákok Egyesületének elnöke.

Az eseményen herceg Dr. Festetics György úgy fogalmazott, mindig nagy öröm Keszthelyre érkezniük. Köszönetet mondott, hogy a városban sosem feledkeznek el elődjeikről. Bízik abban, hogy gyermekei is tartani fogják a kapcsolatot azzal a településsel, amelyhez sok emlék köti a Festeticseket.

„Ez egy nagyon szép esemény és jó, hogy összeesik éppen a Város Napjával, így a Covid után. Az elmúlt 3 év hosszú idő volt mindenkinek, de látszik, hogy itt már áthidalták és a vidámság visszatért. Élveztem a gimnazisták előadásait.”

Gróf Festetics Pál háromosztályos gimnáziumot alapított. Ennek 1808-ban lett a Csornai Premontrei Rend a fenntartója.

„Emléktábla avatással jelképesen mi is hidat építünk, melynek múltbéli pillérét gróf Festetics Pál életpályája jelenti. Személyében a 18. századi magyar főnemesek egy olyan reprezentáns alakjára emlékezhetünk, akik a török pusztításokat végző évszázadban nem látványos tettekkel, hanem szorgos munkával, csendes, de ugyanakkor céltudatos építkezéssel emelték fel a romjaiból, a pusztulásból az országot.” - osztotta meg Varga Sz. Gábor igazgató.

A Vajdások bíznak abban, hogy ez az emléktábla is hozzájárul ahhoz, hogy minél többen megismerjék annak a nevét, akinek sokat köszönhet a város.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus