+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tehetsz méh többet!
2022. május 25. szerda 11:46 - Alsópáhok
Tehetsz méh többet!
Sikeresen szerepeltek az alsópáhoki óvodások a Tehetsz méh többet! című rajzpályázaton. Az országos program nem csak a méhek védelmére, hanem a helyi méztermelőkre is felhívja a figyelmet. A szakemberek szerint már a legkisebbeknél el kell kezdeni a környezeti nevelést.

„Azért mert sok mézet készítenek” - ezért szereti a méheket Molnár Milán. Az alsópáhoki óvodás a méhek lakóhelyét, a kaptárt rajzolta meg pasztell krétával. A nagycsoport óvodásaival vettek részt Tehetsz méh többet! rajzpályázaton.

Beer Krisztián roadshow koordinátor: „Több mint 6300 pályázatot kaptunk hat országból 707 óvodából. Ez azt jelenti, hogy minden hetedik óvodából kaptunk pályaművet. Én azt gondolom, hogy ez minden várakozásunkat felülmúlta. Tényleg hónapokon keresztül izzottak a telefonok, letettük, felvettük, mindenki keresett, mindenki pályázott, fantasztikus rajzokat kaptunk.”

Az alsópáhoki óvoda egyedülálló, kettő alkotót is díjaztak. Cseszneki Petra rajza különdíjas lett. Jutalmul örökbe fogadhattak egy méhcsaládot. A kaptárra táblát helyeznek az alsópáhoki óvoda nevével, de a gondozás továbbra is a méhész feladata. A méhek nagyon fontosak, a globális élelmiszeriparnak a 80 százaléka függ a beporzóktól. 

 Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke:  „A beporzók egyre nagyobb bajban vannak. Nap mint nap hallunk környezetünk pusztulásáról, klímaváltozásról és ez mind negatív hatással van a beporzókra is. Magyarországon körülbelül 700 méhfaj él, ebből egy méhfaj az, ami mi méhészek tartunk és a mézelő méh jelentőségére hívjuk fel a figyelmet.”

A Tehetsz méh többet! program célja, hogy már óvodás korban elsajátítsák a gyerekek, hogy miért fontos a mézfogyasztás és a méhek védelme. A rajzpályázat előtt sokat beszélgettek az óvodapedagógusok a gyerekekkel a beporzókról. 

„Azt hiszem hogy ha már ezt egészen óvodás korban kezdjük, azt hogy mondjuk ne féljenek a méhektől, hogy megszeressék, hogy jobban megismerjék, hogy mennyire fontosak, akkor talán a környezetre odafigyelő felnőttekké válnak” - nyilatkozta Németh Ida óvodapedagógus, festőművész. 

Az örökbefogadott méhcsalád mellett mézet, foglalkoztató füzetet és oklevelet is kaptak a gyerekek.

Horváthné Makó Judit alpolgármester: „Az óvodánkban nagyon fontos a tehetséggondozás, a gyermekek készségeinek a fejlesztése, ezért amennyiben lehetséges, elindulnak mindenféle meghirdetett kis pályázati akcióban.”

Az alsópáhoki gyerekek a Giro d'Italia kerékpárverseny rajzpályázatán is sikerrel szerepeltek, de a Katasztrófavédelem felhívására is küldtek be pályaműveket.

Hársfalvi Ákos, Szivós Edina - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
 
forrás: Tehetsz méh Többet! Rajzpályázat
 
forrás: Tehetsz méh Többet! Rajzpályázat
 
 
 
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár