+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tehetsz méh többet!
2022. május 25. szerda 11:46 - Alsópáhok
Tehetsz méh többet!
Sikeresen szerepeltek az alsópáhoki óvodások a Tehetsz méh többet! című rajzpályázaton. Az országos program nem csak a méhek védelmére, hanem a helyi méztermelőkre is felhívja a figyelmet. A szakemberek szerint már a legkisebbeknél el kell kezdeni a környezeti nevelést.

„Azért mert sok mézet készítenek” - ezért szereti a méheket Molnár Milán. Az alsópáhoki óvodás a méhek lakóhelyét, a kaptárt rajzolta meg pasztell krétával. A nagycsoport óvodásaival vettek részt Tehetsz méh többet! rajzpályázaton.

Beer Krisztián roadshow koordinátor: „Több mint 6300 pályázatot kaptunk hat országból 707 óvodából. Ez azt jelenti, hogy minden hetedik óvodából kaptunk pályaművet. Én azt gondolom, hogy ez minden várakozásunkat felülmúlta. Tényleg hónapokon keresztül izzottak a telefonok, letettük, felvettük, mindenki keresett, mindenki pályázott, fantasztikus rajzokat kaptunk.”

Az alsópáhoki óvoda egyedülálló, kettő alkotót is díjaztak. Cseszneki Petra rajza különdíjas lett. Jutalmul örökbe fogadhattak egy méhcsaládot. A kaptárra táblát helyeznek az alsópáhoki óvoda nevével, de a gondozás továbbra is a méhész feladata. A méhek nagyon fontosak, a globális élelmiszeriparnak a 80 százaléka függ a beporzóktól. 

 Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke:  „A beporzók egyre nagyobb bajban vannak. Nap mint nap hallunk környezetünk pusztulásáról, klímaváltozásról és ez mind negatív hatással van a beporzókra is. Magyarországon körülbelül 700 méhfaj él, ebből egy méhfaj az, ami mi méhészek tartunk és a mézelő méh jelentőségére hívjuk fel a figyelmet.”

A Tehetsz méh többet! program célja, hogy már óvodás korban elsajátítsák a gyerekek, hogy miért fontos a mézfogyasztás és a méhek védelme. A rajzpályázat előtt sokat beszélgettek az óvodapedagógusok a gyerekekkel a beporzókról. 

„Azt hiszem hogy ha már ezt egészen óvodás korban kezdjük, azt hogy mondjuk ne féljenek a méhektől, hogy megszeressék, hogy jobban megismerjék, hogy mennyire fontosak, akkor talán a környezetre odafigyelő felnőttekké válnak” - nyilatkozta Németh Ida óvodapedagógus, festőművész. 

Az örökbefogadott méhcsalád mellett mézet, foglalkoztató füzetet és oklevelet is kaptak a gyerekek.

Horváthné Makó Judit alpolgármester: „Az óvodánkban nagyon fontos a tehetséggondozás, a gyermekek készségeinek a fejlesztése, ezért amennyiben lehetséges, elindulnak mindenféle meghirdetett kis pályázati akcióban.”

Az alsópáhoki gyerekek a Giro d'Italia kerékpárverseny rajzpályázatán is sikerrel szerepeltek, de a Katasztrófavédelem felhívására is küldtek be pályaműveket.

Hársfalvi Ákos, Szivós Edina - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
 
forrás: Tehetsz méh Többet! Rajzpályázat
 
forrás: Tehetsz méh Többet! Rajzpályázat
 
 
 
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus