+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Méhek napja a Balatoni Múzeumban
2022. május 3. kedd 18:18 - Keszthely
Méhek napja a Balatoni Múzeumban
A Méhek napját ünnepelték a Balatoni Múzeumban. Fotópályázat, játszóház, méhek és finom méz színesítette a rendezvényt. Az intézmény célja az volt, hogy társadalmi szerepvállalásra ösztönözze a résztvevőket a klíma- és természetvédelem területén.

Szorgoskodó méhek az üvegkaptárban. Őket is megcsodálhatták a múzeum látogatói. Füstölő, mézeskalácsforma - a néprajzi gyűjtemény ide vonatkozó, hagyományos eszközeit is kiállították. Mézet is lehetett kóstolni. A rendezvényen a Mézkirálynő I. Udvarhölgye is jelen volt. Célja a méz, a mézfogyasztás és a méhek népszerűsítése.

„Kell népszerűsíteni, mert azt tapasztaljuk, hogy bár növekvő tendenciát mutat a hazai mézfogyasztás, még mindig kevés az éves egy főre jutóan elfogyasztott méz, holott rengeteg jótékony hatása van” - mondta Márkosi Kitti. 

Magyarországon 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünneplik a méhek napját. A Balatoni Múzeum számára fontos, hogy a természettudományos területeken is kiállításokat, programokat szervezzen. Ezzel az alapítók törekvéseit folytatják. 

Németh Péter múzeumigazgató: „Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a múzeum, nem csak a Balatoni Múzeum, hanem egyébként a múzeumok is, melyeknek valamilyen közük van a természettudományokhoz, azok még jobban vegyenek ebbe részt: a környezettudatos nevelésben, a természetvédelmi nevelésben, ezek a múzeumpedagógiában is megjelennek nálunk, a táborokban nyáron, illetve nagyon sok olyan foglalkozást is tartunk már a múzeumban”

Fotópályázatot is hirdettek. Az „Ébredő természet”, és az „Óvjuk a méheket” kategóriákban összesen 101 pályamű érkezett az ország minden szegletéből. A zsűrinek nehéz dolga volt, de a fotósoknak is, hiszen a méheket nehéz fotózni. A kreativitás mellett megfelelő technika is szükséges hozzá. 

Belovári András zsűrielnök: „Azok az emberek küldtek be ide pályaműveket, akik épp elkezdték a fotózás világát megismerni, vagy már akár 10-15 éve hobbi szinten komolyan foglalkoznak a fotózással. Nagyon erős volt a mezőny. A szakmát is azért néztük, de elsősorban a kreativitást, azt hogy próbálták megfogni ezt a kategóriát, hogy álltak hozzá a természethez, a méhek világához.”

Az első három helyezett mellett Keszthely Város Polgármestere is különdíjat adott és szakmai elismeréseket is kiosztott a zsűri. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Február 18-án ismét maskarások lepik el a várost, de az óvodákban már megkezdődtek a mulatságok.
 
Ovis szombatot tartottak a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában
 
Már jegesedik a Balatonon, de még vékony a jégréteg.
 
Az elismerést az 5. BorÉRT konferencián vehette át Novák Ferenc polgármester.
 
A házassági kedv jó, a születések felülmúlják a halálozást, mégis fogy a keszthelyi népesség.
 
Sokszor kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a szombati szélvihar miatt keletkezett károk mentesítésére.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus