Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Az ősi szőlőfajtákból készült borokat népszerűsítették
2022. ápr. 11. hétfő | Zalaszentlászló
Az ősi szőlőfajtákból készült borokat népszerűsítették
Hozzuk vissza az ősi magyar szőlőfajtákat - ez is lehetett volna a mottója a Zalaszentlászlón megtartott szakmai konferenciának. A rendezvényre minden eddiginél több fiatal borász érkezett.

Ősi magyar szőlőfajta például a Pintes, erről egy kiadványt is megjelentetett a rendezvényt szervező egyesület. Természetesen Pintesből készült bort is hoztak a konferencia helyszínére. A programra olyan szakemberek érkeztek, akik szeretnék reaktiválni a Kárpát-medence ősi szőlőfajtáit. "Sajnos ezek a régi fajták nincsenek annyira a köztudatban és nem oly’ népszerűek, mint nagyon sok piacos fajta - amiket akár a multiban, vagy egy kisebb borszaküzletben megkaphatnak a fogyasztók. De hát pont ez lenne a lényege a mai napnak, a mai alkalomnak, hogy ennek egy szélesebb teret tudjunk adni. Egy kicsit jobban meg tudjuk ismertetni a fogyasztókkal, az érdeklődőkkel" - emelte ki Heit Lóránd pincetulajdonos.

Zala megyében sok szőlőtermő terület van, és nagyon jó borokat készítenek a bortermelő szakemberek. Ezek mellé kiválóan beilleszthetők az ősi magyar fajták - mint például a Pintes, a Bakator, vagy éppen a Kadarka.

Borlovagrendek, borrendek, termelők fogadták el a meghívást a szakmai-kulturális napra. A rendezvény során a Kárpát-medence borfajtáival is megismerkedhettek az érdeklődők. A település polgármestere, Bohár István maga is bortermelő. Így vélekedett: "Sajnos ezek a régi fajták nincsenek annyira a köztudatban és nem oly’ népszerűek, mint nagyon sok piacos fajta - amiket akár a multiban, vagy egy kisebb borszaküzletben megkaphatnak a fogyasztók. De hát pont ez lenne a lényege a mai napnak, a mai alkalomnak, hogy ennek egy szélesebb teret tudjunk adni. Egy kicsit jobban meg tudjuk ismertetni a fogyasztókkal, az érdeklődőkkel."

A rendezvényen nem csak hallhattak a borokról a résztvevők, hanem később meg is kóstolhatták ezeket. Kárpátaljai, szlavóniai, őrvidéki búfelejtőkkel is megismerkedhettek. A szakmára váró új kihívásokról is hangzott el előadás. Németh Zsuzsanna, a Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület elnöke rávilágított: "Nagyon fontos, hogy ezek olyan minőségűek legyenek… hiszen a klímaváltozás során nagyon sok feladat volt, amit újra kell gondolni a gazdáknak. Nem az ősi nagyszülőktől, szülőktől megtanult fogásokat, ötleteket kell folytatni a borászatban, hanem az új - mondjam azt, hogy - trendeket is. Mert itt megváltozott valóban a klíma és ehhez alkalmazkodni kell."

A rendező Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület úgy tekint a konferenciára, hogy ez egy közös együttműködés kezdete. Később magyar borrendekkel is szeretnék felvenni a kapcsolatot, valamint tervezik további, hasonló rendezvények megszervezését is.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
| 2023. nov. 16. csütörtök 15:30 | Vonyarcvashegy
A diási pincék, az uradalmi szőlő történetét dolgozta fel egy kötetben Müller Róbert.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 10. vasárnap 19:43 | Gyenesdiás
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Színes és változatos programelemek közül lehett választani.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.