+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az ősi szőlőfajtákból készült borokat népszerűsítették
2022. április 11. hétfő 18:35 - Zalaszentlászló
Az ősi szőlőfajtákból készült borokat népszerűsítették
Hozzuk vissza az ősi magyar szőlőfajtákat - ez is lehetett volna a mottója a Zalaszentlászlón megtartott szakmai konferenciának. A rendezvényre minden eddiginél több fiatal borász érkezett.

Ősi magyar szőlőfajta például a Pintes, erről egy kiadványt is megjelentetett a rendezvényt szervező egyesület. Természetesen Pintesből készült bort is hoztak a konferencia helyszínére. A programra olyan szakemberek érkeztek, akik szeretnék reaktiválni a Kárpát-medence ősi szőlőfajtáit. "Sajnos ezek a régi fajták nincsenek annyira a köztudatban és nem oly’ népszerűek, mint nagyon sok piacos fajta - amiket akár a multiban, vagy egy kisebb borszaküzletben megkaphatnak a fogyasztók. De hát pont ez lenne a lényege a mai napnak, a mai alkalomnak, hogy ennek egy szélesebb teret tudjunk adni. Egy kicsit jobban meg tudjuk ismertetni a fogyasztókkal, az érdeklődőkkel" - emelte ki Heit Lóránd pincetulajdonos.

Zala megyében sok szőlőtermő terület van, és nagyon jó borokat készítenek a bortermelő szakemberek. Ezek mellé kiválóan beilleszthetők az ősi magyar fajták - mint például a Pintes, a Bakator, vagy éppen a Kadarka.

Borlovagrendek, borrendek, termelők fogadták el a meghívást a szakmai-kulturális napra. A rendezvény során a Kárpát-medence borfajtáival is megismerkedhettek az érdeklődők. A település polgármestere, Bohár István maga is bortermelő. Így vélekedett: "Sajnos ezek a régi fajták nincsenek annyira a köztudatban és nem oly’ népszerűek, mint nagyon sok piacos fajta - amiket akár a multiban, vagy egy kisebb borszaküzletben megkaphatnak a fogyasztók. De hát pont ez lenne a lényege a mai napnak, a mai alkalomnak, hogy ennek egy szélesebb teret tudjunk adni. Egy kicsit jobban meg tudjuk ismertetni a fogyasztókkal, az érdeklődőkkel."

A rendezvényen nem csak hallhattak a borokról a résztvevők, hanem később meg is kóstolhatták ezeket. Kárpátaljai, szlavóniai, őrvidéki búfelejtőkkel is megismerkedhettek. A szakmára váró új kihívásokról is hangzott el előadás. Németh Zsuzsanna, a Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület elnöke rávilágított: "Nagyon fontos, hogy ezek olyan minőségűek legyenek… hiszen a klímaváltozás során nagyon sok feladat volt, amit újra kell gondolni a gazdáknak. Nem az ősi nagyszülőktől, szülőktől megtanult fogásokat, ötleteket kell folytatni a borászatban, hanem az új - mondjam azt, hogy - trendeket is. Mert itt megváltozott valóban a klíma és ehhez alkalmazkodni kell."

A rendező Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület úgy tekint a konferenciára, hogy ez egy közös együttműködés kezdete. Később magyar borrendekkel is szeretnék felvenni a kapcsolatot, valamint tervezik további, hasonló rendezvények megszervezését is.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus