+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A béke volt a fő üzenete a “Városi keresztútnak”
2022. április 11. hétfő 18:09 - Keszthely
A béke volt a fő üzenete a “Városi keresztútnak”
A béke fontosságára hívták fel a figyelmet Keszthelyen, a “Városi keresztúton”. Jézus Golgotára vezető útjának állomásait idézték fel a hívek az eseményen. A tizennégy stációt a Kis-Szent Teréz Bazilikától a Magyarok Nagyasszonya templomig vezető úton a hívekkel közösen idézték fel.

A Kis-Szent Teréz Bazilikában megtartott szentmisével kezdődött az egyházi program. A békéért, a szenvedőkért, valamint a koronavírus-járvány áldozataiért is imádkoztak a szertartás során. Ezt követően indult el a kereszt a bazilikából, amelyet Mezei András és Tál Zoltán plébánosok, valamint a hívek követtek.

Az első stációra a bazilika előtt emlékeztek, majd a lezárt Tapolcai úton indultak el a résztvevők a sétálóutca északi irányába. A keresztúti áhitat gyakorlatilag egyidős az időszámításunkkal. Mezei András, a Kis Szent Teréz bazilika plébánosa elmondta továbbá: "Szinte rögtön kialakult ez a tisztelet, hiszen a keresztre feszítés után, és Jézus Krisztus ahogy vállalta ezt értünk, a Szűzanya az apostolokkal együtt ezt az utat többször végigjárta, ameddig ugye nem üldözték el a keresztényeket jeruzsálemből. Tehát lényegében már akkor járták a keresztutat."

A keresztút eredetileg az a körülbelül másfél km-es útvonal, melyen a keresztény hagyomány szerint Jézus a kereszttel a Praetoriumtól kiment a Golgotára. "Kétezer év telt el, de a katolikusoknak, a krisztusiaknak ma is tanúságot kell tenni arról, akiben ők hisznek. Tehát ez nekünk egy nagy lelki élmény, egy lelki felüdülés, egy lelki töltekezés, és hatalmas erő" - vélekedett az egyik résztvevő, Varga Zoltánné.

A hívők számára a hit alapját jelenti a keresztúton való részvétel. Pálfi György így látja: "Hogyha magát a a jelentését vesszük alapul, ugye a békéért; és a keresztút pedig ugye a nagyböjtnek a péntekein, ismétlődően egészen húsvétig tart, a feltámadásig - hát akkor a hit alapját, a hitünk alapját jelenti számomra."

A “Városi keresztút” fő üzenetének a béke fontosságát választották. "Ez az örömteli, hogy együtt tudunk imádkozni. Ez számunkra most egy nagy-nagy ajándék, melyben most mi mindannyian részt veszünk. Ez a lelki kincs azt jelenti, hogy átimádkozva a nagyböjti keresztutakat, most megtehetjük azt, hogy együtt imádkozunk. Az együtt-imádságunk fontos üzenete: a béke" - hangsúlyozta Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom plébánosa.

Az út felidézésekor a keresztény hívek Jézus szenvedésein és keresztre feszítésének eseményein elmélkednek.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus