+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A biztonságosabb internetért
2022. február 9. szerda 15:48 - Keszthely
A biztonságosabb internetért
Zaklatás, csalás, pedofília – csak néhány azok közül a bűncselekmények közül, melyeket akár az interneten keresztül is elkövethetnek. Minden év elején van a biztonságos internet napja. A rendőrség és gyermekvédelmi szervezetek ilyenkor felhívják a figyelmet arra, hogy tudatos internethasználattal és adatainak fokozott védelmével elkerülhetőek a bűncselekmények.

A nem biztonságos internethasználat veszélyes. A felhasználó könnyen válhat áldozattá. Az idősek és a fiatalok a legveszélyeztetettebbek. 

„A visszaélés elkerülése végett nem szabad megadni saját személyes adatokat, bankkártya adatokat, vagy akár az életkorunkat” - mondta Bruncsics Bernadett. 

Világszinten naponta 175 ezer gyermek csatlakozik első alkalommal a világhálóra. A szülők felelőssége, hogy az alapvető szabályokra felhívják a figyelmet. A fénykép is személyes adat, amit nem szabad idegen embernek elküldeni. A felhasználóknak biztonságos környezetet kell teremteni. A számítógépet, vagy mobilkészüléket és az azon futó vírusirtó programot rendszeresen frissíteni kell.

Keserű Gábor informatikus: „Minden felhasználó ki van téve a veszélynek. Úgy, hogy nem is tudják ki ő, mi ő, találnak az interneten a hackerek egy olyan routert, ami nincs védve, nem nézik azt, hogy kié, megtámadják, megpróbálnak adatokat szerezni, banki belépéseket, jelszavakat.”

Napról-napra népszerűbb bűnelkövető eszköz az internet. A rendőrség szerint egyre több gyanús elem próbálkozik itt.  PIN kódokat, jelszavakat akarnak megszerezni, jellemző hogy hamis nyereményjátékokkal, vagy közszolgáltatók nevében küldött e-mailekkel próbálnak pénzt kicsalni.

„A bűnelkövetőkre nézve biztonságosabb elkövetési mód, mint a hagyományos bűncselekmények, hiszen nem is kell személyesen találkozniuk az áldozatukkal, tehát kisebb a kockázata a lebukásnak. Azonban ma már a rendőrség is fel van készülve. A technikai ellátottságunk nagyon jó, a szakembereink is annak a tudásnak a birtokában vannak, amelyek az új típusú bűncselekményeknek a felderítéséhez kellenek” - nyilatkozta Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője. 

A rendőrség statisztikái szerint Zala megyében hetente fordul elő olyan bűncselekmény, ahol az internet, mint eszköz szerepel.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Németországban népszerű autók tulajdonosai Keszthelyan tartották éves találkozójukat.
 
Pártfogoltaknak és segítőiknek szerveztek közös programot a Nagymezőn.
 
A ROADPOL akció keretében Gyenesdiáson és Keszthelyen is mérték a sebességet.
 
A hívők Keszthelyről Vonyarcvashegyig sétáltak, a zarándoklatot a békéért ajánlották fel.
 
A Híradó Plusz mai vendége: Tóbiás Gábor, az Amazon Ház Látogatóközpont múzeumi menedzsere
 
Újra telt házas koncertet adott a Concerto Budapest Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár