+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A magyar kultúra dicsérete
2022. január 31. hétfő 10:04 - Keszthely
A magyar kultúra dicsérete
Magyar zeneszerzők művei csendültek fel pénteken a Festetics György Zeneiskola növendékei jóvoltából a Balaton Színház Simándy termében. A magyar kultúra dicsérete című koncerten többek között Bartók Béla, Liszt Ferenc, Petrovics Emil művei csendültek fel. A hangversenyen a zongora tanszak zenészpalántái adták elő a darabokat, mellettük hegedűsök és fuvolisták is színesítették a műsort.

Ismert népdalok zongora átiratai, kortárs művek és négykezes darabok is felcsendültek a Festetics Zeneiskola növendékeinek előadásában. A zenészpalánták egyedül és felkészítőikkel is játszottak. Voltak azonban olyanok is, akik szüleikkel léptek fel. Vasas Mónika korábban a zeneiskola növendéke volt, most kislányával játszottak együtt a koncerten.  

„Nagyon örülünk, hogy járhatunk a zeneiskolába és nagyon szeretjük a keszthelyi Festetics György Zeneiskolát. És minden fellépés nagyon fontos, úgyhogy ezt is nagyon nagy örömmel teljesítettük.”

A zongorista növendékek  a hangszeres kísérést megtanulják a zeneiskolában, ezt is bemutatták a hangversenyen. A magyar kultúra dicsérete című hangverseny a zongora tanszak eseménye. Minden évben a magyar kultúra napja kapcsán mutathatják be a tanultakat a szülők és a pedagógusok nagy örömére. A fiatalok a félévi vizsgára már úgy készülnek, hogy magyar szerzők tollából származó darab is legyen a repertoárjukban, ezekből merítenek.

„Mindig nagyon nagy izgalommal jár, hogyha szerepelniük kell. Én most azt éreztem a szülők és a gyerekek részéről is, hogy nagyon boldogok. És a teltház is azt mutatja, hogy nagyon nagy örömmel vettek részt rajta és hát nyilván a szülők is ki vannak éhezve a szereplésre és a játék hallgatására egyaránt.” - mondta el Laborfalvi Lászlóné, a zongora tanszak vezetője.

Az eseményen Bánhidai Tamás igazgató elmondta, a zeneiskola nagyon büszke a növendékeire. Számos diák szerepel eredményesen a versenyeken, valamint több, ma már sikeres zongorista került ki korábban is innen. A Festetics Zeneiskolában az egyik legnépszerűbb hangszer a zongora. Sok növendék választja ezt, az utánpótlásképzésben nincs hiány.

„A COVID-nak nem sok jó tulajdonsága van, azt is mondhatnám, hogy nincs, de a zeneiskola iránt hatalmas az érdeklődés az biztos. Ilyen növendéklétszám a közelmúlt évtizedekben nem volt, tehát 480 fölött vagyunk. És ami még a csodakategóriába tartozik, hogyha jól tudom a kimaradók száma is talán 3-4. Úgyhogy erre sem volt nagyon példa.”

A zeneiskolások legközelebb a Festetics-kastélyban lépnek fel, ahol tematikus hangversenyekre készülnek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Több helyi érték a megyei és országos kincsek közé is bekerült. A Híradó Plusz vendége: Csótár András.
 
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
 
“Mondjunk nemet a szankciókra!” - országjárást hirdetett a kormány, Keszthelyre Menczer Tamás látogatott.
 
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
 
A horgászoknak, modern, 21. századi lehetőségeket biztosít a kormányzati teámogatásból megújult terület.
 
Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megismerkedhet a város történelmi nevezetességeivel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus