+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az uniós előírások és a kártevők nehezítik a növényvédelmet
2022. január 21. péntek 14:17 - Keszthely
Az uniós előírások és a kártevők nehezítik a növényvédelmet
Az éghajlatváltozás és az Európai uniós szabályozás jelenti most a legnagyobb kihívást a növényvédelmi szakembereknek. Egyre több új kártevő jelenik meg, ráadásul 2030-ig 50 százalékkal kell csökkenteni az EU tagállamaiban a növényvédőszerek használatát. A pénteken befejeződött keszthelyi Növényvédelmi fórumon elhangzott, hogy a precíziós gazdálkodás mellett a növénynemesítést és a biológiai védekezést kell erősíteni az agráriumban. A fórumot 31. alkalommal szervezték meg, több mint 120 résztvevő regisztrált a Georgikon programjára.

Az éghajlatváltozással járó rendellenes időjárás nagy kihívások elé állítja az agráriumot. A késői fagyok, az egyenetlen csapadékeloszlás kihat a károsítókra, kórokozókra, gyomnövényekre is. Folyamatosan jelennek meg az újabb kártevők. Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett aranyszínű sárgaság például Zala megyében ütötte fel először a fejét 2013-ban, de azóta is jelen van a szőlő legpusztítóbb fitoplazmás betegsége. 

A növényvédelmi szakemberek folyamatosan végzik kutatásaikat, ezekről számoltak be, a 31. Növényvédelmi fórumon.

Takács András Péter egyetemi docens, szervező: „Ma nagyon divatos szó az innovációt emlegetni és itt a legújabb kutatási eredményekközvetlenül a gazdák felé kerülnek interpretálásra. Ennek köszönhetően a növényvédelemvonatkozásában is a gazdák is a legfrissebb információkhoz juthatnak hozzá, amellyelhatékonyabbá tehetik a növényvédelmüket, csökkenthetik az esetleges növényvédőszer-felhasználást és ezzel egészségesebb és biztonságosabb élelmiszer kerülhet a fogyasztókasztalára.”

Az idei fórum egyik fő célja, hogy bemutassa az agrárfelsőoktatás átalakításávallétrejött Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézetét.A MATE három kampuszán folytatnak széleskörű kutatási tevékenységet. Keszthelyen anövénykórtan, növényvédelmi állattan, herbológia és a toxikológia területén végeznekmélyreható vizsgálatokat. Rózsa László campus-főigazgató méltatta az itt zajló tudományos munkát: „Az oktatás mellett természetesen a kutatás-fejlesztésnek is komoly szerepet szánunk. Az egyikilyen zászlóshajó pont a növényvédelmi diszciplína, melyben a Georgikonnak mindig is élenjáró szerepe volt. Növényorvos mesterképzésünk még mindig legnépszerűbb és legpiacosabbszakjaink közé tartozik, mellyel a hazai növényorvos munkaerő-szükségletet kívánjuk magasszínvonalon kielégíteni.”

Az Agrárminisztérium tapasztalata szerint a gazdák egyre kevésbé avatkoznak be anövényvédelmi munkákba, ehhez szakavatott segítséget kérnek. Ezért is vált ez alegmegbecsültebb szakmává az agráriumban.A klímaváltozás mellett a másik nagy kihívás az, hogy 2030-ig 50 százalékkal kellcsökkenteni az EU tagállamaiban a növényvédőszerek használatát – mondta a fórumon Nagy István agrárminiszter.

„Szeretnénk eredményesen termelni, szeretnénk minőségi zöldséget, gyümölcsöt letenni azasztalra úgy, hogy közben csökkentjük a kijuttatott vegyszereknek a mennyiségét. Nemegyszerű dolog. Nézzük meg a kihívásokat és hogy mennyire integratív egy ágazat vagyunk azazt is mutatja, hogy ahhoz hogy erre meg tudjunk felelni, erre milyen válaszokat adhatunk” 

Az agrárminiszter a mechanikai és biológiai védekezés mellett a nemesítést jelölte meglehetséges válaszként az uniós előírásra. Nagy István hangsúlyozta még a precíziósgazdálkodást. Ennek fejlesztésére 2021. júniusában pályázatot is írtak ki, melyhez a kormány100 milliárd forint forrást rendelt. Erre a keretre már 212 milliárd forint igény érkezett. Eddig1000 termelő kapott támogatást, összesen 84 milliárd forint értékben.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A keszthelyi gyárban már a különféle ételintoleranciával rendelkezőknek is készülnek édességek.
 
Együttműködési megállapodást írt alá a MATE Georgikon Campus és 6 középiskola.
 
Több tekintetben is támogatja az önkormányzat a helyi lakosokat és vállalkozókat.
 
Tettéért a Keszthelyi Járásbíróság előtt kellett felelnie.
 
A természetvédelmi területkezelés biztosítására nyert támogatást a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Alföldi Zoltán egyetemi docens.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus