+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az uniós előírások és a kártevők nehezítik a növényvédelmet
2022. január 21. péntek 14:17 - Keszthely
Az uniós előírások és a kártevők nehezítik a növényvédelmet
Az éghajlatváltozás és az Európai uniós szabályozás jelenti most a legnagyobb kihívást a növényvédelmi szakembereknek. Egyre több új kártevő jelenik meg, ráadásul 2030-ig 50 százalékkal kell csökkenteni az EU tagállamaiban a növényvédőszerek használatát. A pénteken befejeződött keszthelyi Növényvédelmi fórumon elhangzott, hogy a precíziós gazdálkodás mellett a növénynemesítést és a biológiai védekezést kell erősíteni az agráriumban. A fórumot 31. alkalommal szervezték meg, több mint 120 résztvevő regisztrált a Georgikon programjára.

Az éghajlatváltozással járó rendellenes időjárás nagy kihívások elé állítja az agráriumot. A késői fagyok, az egyenetlen csapadékeloszlás kihat a károsítókra, kórokozókra, gyomnövényekre is. Folyamatosan jelennek meg az újabb kártevők. Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett aranyszínű sárgaság például Zala megyében ütötte fel először a fejét 2013-ban, de azóta is jelen van a szőlő legpusztítóbb fitoplazmás betegsége. 

A növényvédelmi szakemberek folyamatosan végzik kutatásaikat, ezekről számoltak be, a 31. Növényvédelmi fórumon.

Takács András Péter egyetemi docens, szervező: „Ma nagyon divatos szó az innovációt emlegetni és itt a legújabb kutatási eredményekközvetlenül a gazdák felé kerülnek interpretálásra. Ennek köszönhetően a növényvédelemvonatkozásában is a gazdák is a legfrissebb információkhoz juthatnak hozzá, amellyelhatékonyabbá tehetik a növényvédelmüket, csökkenthetik az esetleges növényvédőszer-felhasználást és ezzel egészségesebb és biztonságosabb élelmiszer kerülhet a fogyasztókasztalára.”

Az idei fórum egyik fő célja, hogy bemutassa az agrárfelsőoktatás átalakításávallétrejött Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézetét.A MATE három kampuszán folytatnak széleskörű kutatási tevékenységet. Keszthelyen anövénykórtan, növényvédelmi állattan, herbológia és a toxikológia területén végeznekmélyreható vizsgálatokat. Rózsa László campus-főigazgató méltatta az itt zajló tudományos munkát: „Az oktatás mellett természetesen a kutatás-fejlesztésnek is komoly szerepet szánunk. Az egyikilyen zászlóshajó pont a növényvédelmi diszciplína, melyben a Georgikonnak mindig is élenjáró szerepe volt. Növényorvos mesterképzésünk még mindig legnépszerűbb és legpiacosabbszakjaink közé tartozik, mellyel a hazai növényorvos munkaerő-szükségletet kívánjuk magasszínvonalon kielégíteni.”

Az Agrárminisztérium tapasztalata szerint a gazdák egyre kevésbé avatkoznak be anövényvédelmi munkákba, ehhez szakavatott segítséget kérnek. Ezért is vált ez alegmegbecsültebb szakmává az agráriumban.A klímaváltozás mellett a másik nagy kihívás az, hogy 2030-ig 50 százalékkal kellcsökkenteni az EU tagállamaiban a növényvédőszerek használatát – mondta a fórumon Nagy István agrárminiszter.

„Szeretnénk eredményesen termelni, szeretnénk minőségi zöldséget, gyümölcsöt letenni azasztalra úgy, hogy közben csökkentjük a kijuttatott vegyszereknek a mennyiségét. Nemegyszerű dolog. Nézzük meg a kihívásokat és hogy mennyire integratív egy ágazat vagyunk azazt is mutatja, hogy ahhoz hogy erre meg tudjunk felelni, erre milyen válaszokat adhatunk” 

Az agrárminiszter a mechanikai és biológiai védekezés mellett a nemesítést jelölte meglehetséges válaszként az uniós előírásra. Nagy István hangsúlyozta még a precíziósgazdálkodást. Ennek fejlesztésére 2021. júniusában pályázatot is írtak ki, melyhez a kormány100 milliárd forint forrást rendelt. Erre a keretre már 212 milliárd forint igény érkezett. Eddig1000 termelő kapott támogatást, összesen 84 milliárd forint értékben.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár