+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megszentelték a Balatont
2022. január 17. hétfő 19:10 - Keszthely
Megszentelték a Balatont
Tizedik alkalommal szentelte meg Keszthelynél a Balatont Arszeniosz Kardamákisz bécsi metropolita. A Balaton szentelés szokását tíz éve a városban működő Család Általános Iskola fenntartója, az ortodox egyház indította el. Azóta az intézmény a julián naptárhoz igazítva számolja az Úr keresztségét, a vízkeresztet és tartják a szertartást.

Az ortodox egyház egyik legnagyobb ünnepe az Epifánia, a vízszentelés. Ez alkalomból tartott ünnepi liturgiát a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban Arszeniosz Kardamákisz bécsi metropolita, aki a szenteltvíz erejével és bazsalikom csokorral osztott áldást a hívekre. A főpapi liturgiát követően  az Exarchátus által fenntartott  Család Iskola tanulói, szülők és hívek dudaszó kíséretében vonultak a Balaton-partra. Arszeniosz Kardamákisz egy fakeresztet dobva megszentelte a Balatont. A szentelést háromszor megismételve kért áldást a tóra és az emberekre. Püspökként örök életet kívánt minden embernek 

"Hagyománynak mondható, hogy ilyenkor elvégezzük a vízszentelést. Ami érezhető minden egyes alkalommal, az a városnak és az embereknek a fogadókészsége, a szeretete, az a melegség, amellyel fogadnak itt bennünket. És ez az ami évről-évre ide visszahoz bennünket. Próbáljuk a mi szerény eszközeinkkel ezt a szeretetet meghálálni. Próbáljuk ezt a világot jobbá tenni, áldásban részesíteni és ennek egyik eszköze az iskola ."- monta Arszeniosz Kardamákisz.

A szertartáson bátor fiatalok háromszor megmártóztak a tóban és kihozták a keresztet. Mindezt az ortodox hagyományoknak megfelelően, Jézus Krisztus a Jordán folyóban való megkeresztelkedése jegyében tették.

"Már hét éve csinálom. Ez a hetedik év. Hidegnek hideg volt, de ez úgy működik, hogy amikor az ember elhatározza, hogy bemegy, akkor ott már nem vesz rajta erőt a hideg."- mondta Király Dávid.

A vízszentelés a Család Általános Iskola számára is a tanév egyik legnagyobb ünnepe. Ez egy jó találkozási lehetőség a diákoknak, tanároknak és a fenntartó egyház tagjainak.

"Az egyháznak is nagyon fontos a vízszentelés ünnepe, de az iskolánknak is, amikor a metropolita megérkezik hozzánk. A gyerekek is várják, a szülők is várják már és láthatólag az egyháznak is nagyon fontos, mert a teljes papsággal érkezik. Teljes díszben, teljes pompában és ilyenkor a gyerekek is tudnak személyesen találkozni az atyákkal. A szülők is. Egy kicsit több időt is tud ránk szánni. Ez mindenképpen nagyon szép ünnep az iskola részére."- adott tájékoztatást Keszey Tivadar.

A hagyományos januári vízszentelési ceremónián a város is minden alkalommal képviselteti magát.

"Számunkra egy hatalmas élmény ez a rendezvény és én köszönetet szeretnék mondani a Család Iskola vezetésének, mert tulajdonképpen az ő kezdeményezésükre született ez meg, hogy minden évben a metropolita is megáldja  a Balatont. "- Raffai-Réz Ildikó önkormányzati képviselő.

A magas rangú egyházi vezető látogatására és az egész napos szakrális eseményre tízedik alkalommal került sor Keszthelyen.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár