+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Idén is megválasztották az Év halát
2022. január 6. csütörtök 11:11 - Magyarország
Idén is megválasztották az Év halát
A bodorka lett az Év hala 2022-ben. A Magyar Haltani Társaság minden évben kiírja a szavazást, amelyben három faj közül lehet választani. A bodorka mellett a széles durbincs és a bagolykeszeg versengett egymással, a győztes a szavazatok 55%-át szerezte meg. A verseny célja őshonos halfajaink népszerűsítése.

A bodorka nagyon népszerű halfajtánk. Egész Európában megtalálható, hazánkban hegyvidéki patakjaink, valamint  gyors áramlású vízfolyásaink kivételével szinte mindenhol előfordul. A ragadozó halak kedvelt tápláléka, éppen ezért széles körben használják csalihalként is. Horgászati szempontból is igen kedvelt halfaj, az első horgászzsákmányok és élmények között tarthatják számon. Viszonylag kisebb termetű, testhossza maximálisan a 15-20 centimétert érheti el. A kevésbé gyakorlott szemek számára is könnyen felismerhető halfajjá teszi a narancssárgás-vöröses szemgyűrűje, valamint a hasonló színekben pompázó alsó úszói.  

„A bodorkát hajdan még Hermann Ottó pirosszárnyú koncérnak nevezte. Ez egy nagyon találó név, nem csak azért, mert a tudományos neve Rutilus rutilus és a rutilus latin szó magyarul annyit jelent, hogy narancsvörös, hanem azért is, mert nagyon jellegzetes ez a bizonyos tulajdonsága, hogy főként az alsó úszói ilyen narancsvörös színűek.” - tájékoztatott Dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke.

A Magyar Haltani Társaság minden évben meghirdeti az „Év hala” versenyt. A jelöltekre online lehet szavazni, idén a bodorka mellett a széles durbincs és a bagolykeszeg versengett egymással. A 2022-es kiírásra 4155 szavazat érkezett, ezek 55%-át zsebelte be a bodorka. A kiírás célja, hogy népszerűsítsék az őshonos halfajokat, valamint megismertessék azokat a minél szélesebb közönséggel.      

„Nem csak a győztes a fontos, hanem mindig a jelöltek is, amelyet a Magyar Haltani Társaságnak az elnöksége állít föl, szavaz meg pontosabban, és aztán ezekre lehet szavazni. Az idén három fajra lehetett szavazni. Az egyik volt a bagolykeszeg, amely a nagyobb folyóinknak a sodrottabb szakaszain él, a másik volt a széles durbincs, amelyet 1974-ben, tehát nem olyan borzasztó régen írtak le a Dunából. És a harmadik volt a bodorka, amely végül is a szavazatok 55%-val, tehát abszolút többséggel vált az év halává.” - tette hozzá a szakember.

A bodorka, mint a keszegek általában, nagyon szálkás hal, ugyanakkor nagyon finom is. Megfelelően beirdalva, sós-paprikás lisztben kisütve sokak kedvelt eledele. A halfaunánk 30%-a ma már idegen honos faj, így kiemelten fontos, hogy az őshonos fajtákat ne csak a vizekben, hanem a köztudatban is megőrizzük.         

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az alkotás mellett felújítanak a táborozók.
 
Vendégünk: kérdezem Molnárné Riskó Erzsébet, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöké
 
Frontálisan ütközött két személyautó a 76-os főúton Zalacsány térségében.
 
A gyógy- és ivóvizek fontosságát hangsúlyozza a Zalakarosi Fürdő és a Freya Hotel összefogása.
 
Bódi Mária Magdolna születésének 101. évfordulóján rendeztek kerékpáros zarándoklatot.
 
Táborzáró koncertet adott a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár