+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 37 tonna búzát gyűjtött össze Zala megye a Magyarok Kenyere programban
2021. november 3. szerda 16:52 - Zala megye
37 tonna búzát gyűjtött össze Zala megye a Magyarok Kenyere programban
Rekordmennyiségű, több mint 1100 tonna búza gyűlt össze idén a Magyarok Kenyere programban. Zala megye 37 tonnával járult hozzá a gyűjtéshez, az adományokat pénteken adták át Zalaegerszegen. Az ünnepségen elhangzott, nagy öröm, hogy a világjárvány és a szélsőséges időjárás ellenére is él a gazdákban a segítő szándék határon innen és túl egyaránt.

37 tonna búza gyűlt össze Zala megyében a Magyarok Kenyere program keretein belül. Az idén is több ezer gazda tett felajánlást országszerte, már augusztusban százszorosára nőtt a búzaadomány mennyisége az első évhez képest. Az idén 11 éves programban Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók magyar gyermekeket segítő szervezeteknek, közel százezer határon inneni és túli magyar gyermek és család mindennapi kenyeréhez járulva ezzel hozzá. A zalai adomány átadásán Süle Katalin a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a gazdák kitartó munkáját és önzetlenségét méltatta.

„Több mint 37 tonna búza gyűlt össze az idei évben Zala megyében. 198 gazda hallotta meg a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem hívó szavát és adományozott. Az időjárási viszontagságok ellenére, a pandémia ellenére nem home office-ban voltak, hanem megművelték a földeket és a megtermelt mennyiségből 37 tonnát tudtak adományozni. Ebből a 37 tonnából valamivel több mint 22 tonna lisztet tudtak őrölni. Megközelítőleg 7,5 tonna lisztet adományozunk a Kárpát-medencei szervezeteknek.” - emelte ki a NAK alelnöke.

Országosan több mint 1100 tonna gabona került a tárolókba, ennek mintegy 40%-át határon túli gazdálkodók ajánlották fel. A szakemberek úgy látják, a gazdatársadalomban mindig is jelen volt a segítő szándék, ennek ad keretet a Magyarok Kenyere program. Itthon 96, a határokon túl pedig mintegy 170 helyszínen fogadták az adományokat augusztus 20-ig. A Zala megyei átadón Jakab István, a MAGOSZ elnöke beszámolt az országos eredményekről. Kifejtette, nagy öröm, hogy a tavalyi, kiemelkedő eredményt is sikerült túlszárnyalni idén.

„Az időjárás rosszabb volt, a mennyiség kevesebb, az árak megemelkedtek, a gabona értéke megnőtt, mégis… Ennek egyetlen oka van: ez a program a magyar gazdák lelkéből fakadt, ez a program a rászorulók segítését szolgálja. Ez a program ott van az emberek lelkében, hogy aki szükséget szenved, azon segítünk, mert egy nemzet vagyunk és nekünk a mi hazánk fiaira oda kell figyelni. Azt hiszem, hogy ez egy szép, tiszta, nemes gesztus, és nem csak gabonát adunk, hanem a gabonán túl van, aki pénzadománnyal tud hozzájárulni, van, aki kapcsolatokat épít.” - tette hozzá Jakab István, a MAGOSZ elnöke.

Az ünnepségen átadták az összegyűjtött adományokat. Idén Zala megyében 26 szervezet több mint 14 tonna lisztet kapott. A program természetesen 2022-ben is folytatódik, a szakemberek bíznak benne, hogy legalább ugyanennyi gazda áll a jó ügy mellé.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus