+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 37 tonna búzát gyűjtött össze Zala megye a Magyarok Kenyere programban
2021. november 3. szerda 16:52 - Zala megye
37 tonna búzát gyűjtött össze Zala megye a Magyarok Kenyere programban
Rekordmennyiségű, több mint 1100 tonna búza gyűlt össze idén a Magyarok Kenyere programban. Zala megye 37 tonnával járult hozzá a gyűjtéshez, az adományokat pénteken adták át Zalaegerszegen. Az ünnepségen elhangzott, nagy öröm, hogy a világjárvány és a szélsőséges időjárás ellenére is él a gazdákban a segítő szándék határon innen és túl egyaránt.

37 tonna búza gyűlt össze Zala megyében a Magyarok Kenyere program keretein belül. Az idén is több ezer gazda tett felajánlást országszerte, már augusztusban százszorosára nőtt a búzaadomány mennyisége az első évhez képest. Az idén 11 éves programban Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók magyar gyermekeket segítő szervezeteknek, közel százezer határon inneni és túli magyar gyermek és család mindennapi kenyeréhez járulva ezzel hozzá. A zalai adomány átadásán Süle Katalin a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a gazdák kitartó munkáját és önzetlenségét méltatta.

„Több mint 37 tonna búza gyűlt össze az idei évben Zala megyében. 198 gazda hallotta meg a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem hívó szavát és adományozott. Az időjárási viszontagságok ellenére, a pandémia ellenére nem home office-ban voltak, hanem megművelték a földeket és a megtermelt mennyiségből 37 tonnát tudtak adományozni. Ebből a 37 tonnából valamivel több mint 22 tonna lisztet tudtak őrölni. Megközelítőleg 7,5 tonna lisztet adományozunk a Kárpát-medencei szervezeteknek.” - emelte ki a NAK alelnöke.

Országosan több mint 1100 tonna gabona került a tárolókba, ennek mintegy 40%-át határon túli gazdálkodók ajánlották fel. A szakemberek úgy látják, a gazdatársadalomban mindig is jelen volt a segítő szándék, ennek ad keretet a Magyarok Kenyere program. Itthon 96, a határokon túl pedig mintegy 170 helyszínen fogadták az adományokat augusztus 20-ig. A Zala megyei átadón Jakab István, a MAGOSZ elnöke beszámolt az országos eredményekről. Kifejtette, nagy öröm, hogy a tavalyi, kiemelkedő eredményt is sikerült túlszárnyalni idén.

„Az időjárás rosszabb volt, a mennyiség kevesebb, az árak megemelkedtek, a gabona értéke megnőtt, mégis… Ennek egyetlen oka van: ez a program a magyar gazdák lelkéből fakadt, ez a program a rászorulók segítését szolgálja. Ez a program ott van az emberek lelkében, hogy aki szükséget szenved, azon segítünk, mert egy nemzet vagyunk és nekünk a mi hazánk fiaira oda kell figyelni. Azt hiszem, hogy ez egy szép, tiszta, nemes gesztus, és nem csak gabonát adunk, hanem a gabonán túl van, aki pénzadománnyal tud hozzájárulni, van, aki kapcsolatokat épít.” - tette hozzá Jakab István, a MAGOSZ elnöke.

Az ünnepségen átadták az összegyűjtött adományokat. Idén Zala megyében 26 szervezet több mint 14 tonna lisztet kapott. A program természetesen 2022-ben is folytatódik, a szakemberek bíznak benne, hogy legalább ugyanennyi gazda áll a jó ügy mellé.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus