Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A születésnapos skanzen volt a helyszíne a kenyérszentelőnek
2024. aug. 21. szerda | Zalaegerszeg
A születésnapos skanzen volt a helyszíne a kenyérszentelőnek
A Göcseji Skanzen adott otthon idén a vármegyei Kenyérszentelő ünnepségnek. A program egybeesett a helyszín születésnapjával, hiszen 56 évvel ezelőtt augusztus 20-án nyitotta meg kapuit.

Ebben az évben is várták a gazdák felajánlásait a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programhoz. Zala vármegyében mindig nagy az adakozási kedv, évről évre nő a felajánlók száma. Az augusztus 1-i búzaszentelő ünnepségen már 15 tonna volt a beszállított mennyiség. A tavalyi évben 35 tonnányit adtak oda a gazdálkodók a jó célra. 

Ebben az évben a Göcseji Skanzen adott helyet a Magyarok Kenyere - tizenötmillió búzaszem program Zala vármegyei kenyérszentelő ünnepségének. 

„Nemcsak Kárpát-medencében, hanem azon túl is a magyarság egységét tükrözi, és ha számokban szeretnénk kifejezni, akkor a kezdeti 10 tonna adományozás mára 1100 tonnát is meghaladó búzaadománnyá, illetve pénzbeli adományozássá is kinőtte magát. Mindenkinek hálás szívvel köszönjük, aki bármilyen módon segíti ennek a programnak a sikerét.” - mondta el Süle Katalin a MAGOSZ Zala vármegyei elnöke.

Az összeöntött búzából készült az új kenyér, amit a zalaegerszegi egyházak képviselői áldottak meg. Ezt követően Sszegték meg a kenyereket. 

A kenyérszentelő ünnepséggel együtt a falumúzeum 56. születésnapját is augusztus 20-án tartották. A megjelenteket a városvezetők, majd Havasi Bálint köszöntötte. A Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója úgy fogalmazott, hogy felemelő érzés minden évben megemlékezni arról a társadalmi összefogásról, amely lehetővé tette, hogy Zalaegerszegen nyissa meg kapuit az ország első skanzenje és mintát adhatott az utána következőknek. 

„Gyakran hangoztatjuk az elsőséget. Ez egy nagyon fontos módszertani és tudományos jelentőséggel is bír, hiszen itt próbálták ki azokat a restaurátor és építészi módszereket, amelyekkel egy skanzent meg lehetett itt, Magyarországon, a Kárpát-medencében, ezek között az éghajlati viszonyok között alkotni, és ezek mintául szolgáltak a többi skanzen számára is.” 

Az ünnepi alkalomra sokan érkeztek. Gallai József unokáival jött a múzeumba. Csuhébábot készítettek, miközben kipróbáltak mindent, amit csak lehetett. 

"Agyagoztunk, készítettek tálkát, amik ki lesznek égetve, ez örök emlék marad. Megkóstoltuk itt a sajtot, a pici lovagolt a pónilovon, ez is nagy élmény. És majd elmeséljük többször, hogy ne felejtsék el."

Az ingyenes programok között lovaskocsikázás, interaktív gyermekprogramok és orgonakoncert is szerepelt.   Az ünnepi alkalomra Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész egy négy részből álló domborművet ajándékozott az intézménynek, mely ideiglenesen a fatemplom előtt kapott helyet. Az alkotás a ’70-es évek elején a Műcsarnok kiállításán is szerepelt. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. aug. 1. csütörtök 19:15 | Zalaszentgrót
A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programban az idén már 15 tonna gabona gyűlt össze Zalában.
| 2023. dec. 6. szerda 17:23 | Keszthely
A NAK és a MAGOSZ a Kármelitában tartotta a méltán népszerű program záró eseményét.
| 2023. júl. 27. csütörtök 16:29 | Zalaszentgrót
Az összetartozást jelképezi a nem mindennapi összefogás.
| 2022. aug. 22. hétfő 18:49 | Keszthely
A jótékonysági programról a Szent István napi ünnepségen Süle Katalin beszélt Keszthelyen.
| 2022. júl. 28. csütörtök 16:23 | Zalaszentgrót
A gazdasági nehézségek és az aszályos időjárás ellenére is bizakodóak a szervezők.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.