Gesztenyepüré, palacsinta, gofri és sok más – természetesen – gesztenyés finomságot kínáltak a rendezvényen. A kézműves termékeket zalai gesztenyéből készítették.
Csiszár Péter szerint a tapétavágó kés a legalkalmasabb a gesztenyék bevágására. Fontos, hogy csak a héjat és a szőrös részt vágjuk ketté, a húst ne. Elengedhetetlen, hogy legalább egyszer meg legyen vágva a termés, különben sütéskor szétrobbanhat. A kereskedő szerint a jó sült gesztenyének egy titka van, a kiváló alapanyag.
„Mi ugye nem a magyar gesztenyét preferáljuk, hanem az olaszt, mert az igazi gesztenyének az őshazája az Olaszország. És hogyha rá lehet majd fókuszálni a sütőre, akkor lehet látni, hogy gyönyörű szépen kinyílik és van íze neki. Tehát édes, jó íze van neki” - mondta Csiszár Péter.
A sültgesztenye illata sokakat csábított a standokhoz. Többen vásároltak az őszi-téli csemegéből egy-egy tölcsérrel. A fesztivál évek óta népszerű, sokan látogatnak el a rendezvényre, akár távolabbról is. Olyanok is akadnak, akik visszatérő vendégek.
Janovszky Károly: „Nagyon jó és jó a hangulat, az idő az csodálatos lett, kellemes meleg van. Mi is kerékpárral jöttünk ide, nagyon kellemes és érdekes finomságok vannak a gesztenyéből.”
A gesztenyeliszt készítését is bemutatták a fesztiválon. A tisztított és előkezelt szemeket felhasították, majd egyre kisebb és kisebb szemű szitán rostálták át. A gesztenyeliszt a főzésben és sütésben is teljes mértékben helyettesítheti a hagyományos búzalisztet. A lisztérzékenyek és cukorbetegek körében nagyon népszerű ez a termék.
Mándó Miklósné kistermelő: „Maga gesztenye teljesen allergénmentes dolog, nagyon ritka az ami az, de a gesztenye ő igen. A cukorbetegeknek készítjük még, mert aki cukros, semmilyen édes dolgot nem ehet. Nekik készül a gesztenyeliszt.”
Magas beltartalmi értékei és finom íze miatt szívesen telepítenek a kiskertekbe is gesztenyét. Jó termőrétegű, humuszos talaj kell a növénynek. A hazai fajtákból az Iharosberényi kettes és Kőszegszerdahelyi fajtákat ajánlják.
Paulinné Bukovics Mariann kertészmérnök, szervező: „A magyar kereskedelemben, a kertészeti árudákban többféle magyar fajta is megtalálható és emellett vannak külföldi, elsősorban olasz fajták, ami biztosan termő. Ugye ezek a Marrone-k különösen kedveltek, mert nagyszeműek, könnyen pucolhatóak és ezek is biztonsággal telepíthetőek itt Magyarországon.”
A fesztiválon a gesztenyén kívül zenés kísérőrendezvények is várták a nagyérdeműt. Többek között Weöres Sándor megzenésített verseit is meghallgathatta a közönség.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV