+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Érdemes gesztenyézni
2021. október 19. kedd 17:35 - Keszthely
Érdemes gesztenyézni
Sültgesztenye, gesztenyeliszt és más sós és édes finomságok is készültek a hatodik gesztenyefesztiválon. Egy keszthelyi kertészet már hatodik éve rendezte meg a programot. A közkedvelt termés jótékony hatásai mellett az őszi ültetésre hívták fel a figyelmet a hétvégi eseményen. Hazánkban Vas megye az egyik fő gesztenyetermő hely, de Zalában is érdemes ültetni a hazai, vagy olasz fajtákat.

Gesztenyepüré, palacsinta, gofri és sok más – természetesen – gesztenyés finomságot kínáltak a rendezvényen. A kézműves termékeket zalai gesztenyéből készítették.

Csiszár Péter szerint a tapétavágó kés a legalkalmasabb a gesztenyék bevágására. Fontos, hogy csak a héjat és a szőrös részt vágjuk ketté, a húst ne. Elengedhetetlen, hogy legalább egyszer meg legyen vágva a termés, különben sütéskor szétrobbanhat. A kereskedő szerint a jó sült gesztenyének egy titka van, a kiváló alapanyag.

„Mi ugye nem a magyar gesztenyét preferáljuk, hanem az olaszt, mert az igazi gesztenyének az őshazája az Olaszország. És hogyha rá lehet majd fókuszálni a sütőre, akkor lehet látni, hogy gyönyörű szépen kinyílik és van íze neki. Tehát édes, jó íze van neki” - mondta Csiszár Péter. 

A sültgesztenye illata sokakat csábított a standokhoz. Többen vásároltak az őszi-téli csemegéből egy-egy tölcsérrel. A fesztivál évek óta népszerű, sokan látogatnak el a rendezvényre, akár távolabbról is. Olyanok is akadnak, akik visszatérő vendégek. 

Janovszky Károly: „Nagyon jó és jó a hangulat, az idő az csodálatos lett, kellemes meleg van. Mi is kerékpárral jöttünk ide, nagyon kellemes és érdekes finomságok vannak a gesztenyéből.”

A gesztenyeliszt készítését is bemutatták a fesztiválon. A tisztított és előkezelt szemeket felhasították, majd egyre kisebb és kisebb szemű szitán rostálták át. A gesztenyeliszt a főzésben és sütésben is teljes mértékben helyettesítheti a hagyományos búzalisztet. A lisztérzékenyek és cukorbetegek körében nagyon népszerű ez a termék.  

Mándó Miklósné kistermelő: „Maga gesztenye teljesen allergénmentes dolog, nagyon ritka az ami az, de a gesztenye ő igen. A cukorbetegeknek készítjük még, mert aki cukros, semmilyen édes dolgot nem ehet. Nekik készül a gesztenyeliszt.”

Magas beltartalmi értékei és finom íze miatt szívesen telepítenek a kiskertekbe is gesztenyét. Jó termőrétegű, humuszos talaj kell a növénynek. A hazai fajtákból az Iharosberényi kettes és Kőszegszerdahelyi fajtákat ajánlják. 

Paulinné Bukovics Mariann kertészmérnök, szervező: „A magyar kereskedelemben, a kertészeti árudákban többféle magyar fajta is megtalálható és emellett vannak külföldi, elsősorban olasz fajták, ami biztosan termő. Ugye ezek a Marrone-k különösen kedveltek, mert nagyszeműek, könnyen pucolhatóak és ezek is biztonsággal telepíthetőek itt Magyarországon.”

A fesztiválon a gesztenyén kívül zenés kísérőrendezvények is várták a nagyérdeműt. Többek között Weöres Sándor megzenésített verseit is meghallgathatta a közönség. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus