+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Uszodát és tornacsarnokot építenek a Sörháznál
2021. október 19. kedd 17:30 - Keszthely
Uszodát és tornacsarnokot építenek a Sörháznál
9 milliárd forintból bővítik és fejlesztik a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolát. A Veszprémi Főegyházmegyéhez tartozó intézmény tornacsarnokot, uszodát kap és teljesen felújítják az épületet. A bővítés a Sörház területén lesz. Az érsekség megvásárolta az önkormányzattól a területet. Az ipari műemlék épületegyüttesben közösségi- és kulturális tereket hoznak létre. Az érsekség ezeket a létesítményeket a városlakók előtt is megnyitja.

A Ranolder iskola régóta küszködött a helyhiánnyal. Az épület állapota és mérete nem elégíti ki a kor pedagógiai igényeit. A szükséges infrastrukturális bővítés csak területbővítéssel lehetséges, ezért a fenntartó Veszprémi Főegyházmegye megvásárolta a Reischl-féle Sörházat.

A kormány történelmi léptékű, 300 milliárd forintos iskolafejlesztési programjának részeként kapta a támogatást az egyházmegye – jelentette be Schanda Tamás miniszterhelyettes.

„A támogatásból megújulnak az oktatási intézményben a burkolatok, a belső nyílászárók, a teljes épületgépészeti- és épületvillamossági rendszer, valamint frissül az oktatási eszközpark is és korszerűbb étkező várja majd a gyermekeket és az itt dolgozó pedagógusokat” - mondta az ITM  miniszterhelyettese.

A nagy értékű beruházásnak ez egy része. A 9 milliárd forintból tornacsarnok és uszoda épül a Sörház parkoló helyén. A Sörház-projekt keretében félbehagyott ipari műemléképületben közösségi-, kulturális- és kiszolgálótereket hoznak létre, az udvarban parkoló és további szabadtéri létesítmények lesznek. Nagy Bálint polgármester a fejlesztés kapcsán úgy fogalmazott, hogy a megörökölt, komoly nehézségeket okozó Sörház-projektet sikerré tudták alakítani: „Hosszas szakmai munka előzte meg az a pillanatot, hogy eljutottunk oda, hogy érsek úrral, a kormány támogatásával megoldás születhetett ebben a kérdésben is. És az eredeti projektnél egy volumenében kilencszer nagyobb – ahogy miniszterhelyettes úr is mondat – összegszerűen kilencszer nagyobb projektet tudunk megvalósítani itt, Keszthely szívében, Keszthely belvárosában. Ami több szempontból is nagyon örvendetes nem csak a város, hanem az egész térség számára.”

Ritka, hogy ilyen fontos, stratégiai dologról lehet bejelentést tenni – mondta Manninger Jenő. A térség országgyűlési képviselője szerint az egyházi oktatásnak van tere és igény is van rá. Örömtelinek nevezte, hogy egy sikertelen projekt jóra fordult és a terület még jobban lesz hasznosítva. 

„Minden olyan intézmény, ami erősödik, vonzza az oktatást, a fejlődést, a kultúrát, mindenképpen hasznos a város számára, a városközpontot erősíti, biztos vagyok benne, hogy ezek a beruházások sokféleképpen betöltik ezt a szerepet is.”- mondta Manninger Jenő.

A veszprémi érsek szerint a mostani alkalom rendkívüli és előremutató. A fejlesztés nemcsak az iskola, hanem más intézmények, sportegyesületek, a város és a térség igényeit is szem előtt tudja tartani.  

Udvardy György érsek: „Ezért is tartom ezt a mostani alkalmat rendkívülinek és előremutatónak, mert nem csak egyszerűen egy oktatási intézmény fejlesztéséről van szó, nem csak kulturális terek létrehozásáról van szó, nem csak pihenésnek, kikapcsolódásnak, vagy sportnak a tereinek kialakításáról van szó, hanem itt egy – nyugodtan lehet mondani – olyan innovációról van szó, amire nyugodtan lehet mondani, hogy szükségünk van.”

A 9 milliárd forintos támogatásból 2,3 milliárd forintról már kormányhatározat született. Ebből az összegből a fejlesztési terveket és műszaki előkészítéseket is meg tudják kezdeni. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus