Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Utcára vitték a muzsikát
2024. okt. 21. hétfő | Keszthely
Utcára vitték a muzsikát
Új programsorozattal örvendeztette meg a zenekedvelőket a Goldmark Károly Művelődési Központ. A Teraszkoncert keretében három helyszínen változatos stílusú zeneműveket hallhattak az érdeklődők. A Balaton Színház lépcsőjén, a Kármelita Bazilika udvarán és zárásként a Ranolder iskola előtt csendült fel a muzsika.

A Kiskastély óvoda gyerekei is bemutatkoztak a koncerten. A kicsik egyházi énekkel készültek, amelyhez egy rövid koreográfiát is megtanultak. Fontos már gyerekkorban a zenei nevelés, amelynek folytatására a Ranolderben is van lehetőség. Az iskola kórusa is fellépett a hangversenyen, de hangszeres szóló produkciókat is hallhatott a közönség, hiszen az iskola több diákja egyben a Festetics György Zeneiskola növendéke.

„Az énekkarnak nagyon jó a közössége, vannak egyaránt kicsik és nagyok is. Adél néni nagyon jól összefogja a csapatot. Nagyon szeretjük az énekeket, van amikor csak úgy magunktól is nekiállunk. Én nagyon szeretek énekelni, én alapból zeneiskolás is vagyok, a családom nagyon szereti a zenét, úgyhogy én a szívem ügyének érzem a zenét.” - mondta Ferenczi Zsófia, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulója.

A Ranolder iskolában komolyan veszik azt a mondást, hogy aki énekel az kétszeresen imádkozik. Az intézmény kórusa népes, és egy felnőtt énekkaruk is van. A Teraszkoncerten fuvola, zongora és hegedűszólót is hallhatott a közönség. Az iskola örömmel fogadta a művelődési központ felkérését, hogy helyszínt biztosítsanak a programsorozat utolsó állomásának.

„Nagyon szeretnénk itt a városban mindenkivel jó kapcsolatokat ápolni, és nagyon szeretnénk, hogyha a város közéleti intézményei, oktatási intézményei, és általában a közszereplői együtt tudnának működni egymással. Kodály azt mondta, hogy legyen a zene mindenkié. Ha mindenkié a zene, akkor erre a lehető legjobb dolog, ha nyílt terepen tartjuk, egyes intézménynek a lábainál például vagy zárt belső udvarokban.” - tette hozzá Gyuk Balázs, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda főigazgatója.

A teraszkoncert nagyon jó lehetőség arra, hogy a különböző énekkarok, illetve a zenét tanuló diákok nagyközönség előtt bemutatkozzanak. Emellett a Goldmark célja az volt, hogy a muzsikát kivigyék a színház- és hangversenytermekből az utcára. Eredetileg a Balaton Színház előtt lettek volna a fellépések, a vezetőség azonban úgy döntött, hogy több intézményt is bevonnak a programba.

„Egy pályázat segítségével valósítjuk meg a programsorozatot, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jönnek létre. Az eredeti elképzelés az volt, hogy semmiképpen nem beltérben, hanem jöjjünk ki teraszokra, udvarokra, és ott szólítsunk meg olyan előadókat, olyan kórusokat, olyan együtteseket, akik voltak már esetleg a Simándy teremben, voltak már a Balaton Színházban, de halljuk őket, hogy hogy szólnak kültéren.” - tájékoztatott Stadler Tímea Kinga, a Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója.

A teraszkoncerteket három alkalommal élvezhette a közönség. A hangversenyek során a zeneiskola növendékei és tanárai, a tihanyi bencések és a Ranolder iskola diákjai léptek fel.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. okt. 21. hétfő 19:15 | Keszthely
A jól megszokott rendezvények mellett újdonságokkal is várja a közönséget a művelődési központ.
| 2023. feb. 6. hétfő 11:21 | Keszthely
Oroszország szépségeit mutatták be a Világjáró Klub februári programján. Szijártó Zsófia.
| 2022. dec. 15. csütörtök 17:18 | Keszthely
December 15-el a dolgozók átköltöznek a Kossuth Lajos utcai épületbe.
| 2022. aug. 19. péntek 18:17 | Keszthely
Pénteken tartottak utoljára közös kikapcsolódást a táborlakók.
| 2022. jan. 13. csütörtök 14:17 | Keszthely
A körülményekhez képest sikeresnek értékeli a 2021-es esztendőt a művelődési központ vezetése.
00:00
Képújság
06:00
Hargita TV
06:21
06:23
Kukkantó
06:46
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2024
08:15
Diagnózis
08:54
Savaria Filmfesztivál
09:00
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.