+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Színes felvonulással és finom halászlével köszöntötték a szeptembert
2021. szeptember 6. hétfő 14:52 - Balatongyörök
Színes felvonulással és finom halászlével köszöntötték a szeptembert
Őszköszöntő szüreti mulatságot tartottak Balatongyörökön. Színes felvonulással és finom halászlével köszöntötték a szeptembert a községben. A település vezetése szerint szerencsés nyarat zárhattak. A járvány miatti korlátozások feloldása után erős főszezon volt. A faluban még ősszel is készülnek programokkal.

Dús fürtöktől roskadozó szőlőharang vezette fel a szüreti menetet Balatongyörökön. Fúvósok, néptáncosok, jelmezbe öltözött óvodások vonultak a falu főutcáján.

A kisbíró kikiáltója szerint hamarosan mézédes must csordulhat majd a szüreteken. Az ékes szavakat és a színes menetet is nagyszámú közönség kísérte figyelemmel. A menetben maga Darth Vader kínálta a felsőhegyi olaszrizlinget.

„A Darth Vader Pincészet nagyon bátran ajánlja mindenkinek. Jöjjenek el jövőre is, érzem, hogy jövőre nem lesz ennyi gondunk” - nyilatkozta a sötét úr álarca möbé bújt kínáló. 

A balatongyöröki szőlők többségében még nem kezdődött meg a szüret. A gazdák úgy látják, hogy átlagos termésmennyiség lesz.

„Hogy a minősége? Még nyilatkozni majd szerintem egy-másfél hét múlva jobban lehet már, amikor az előszüretek megtörténnek és akkor már látszik, hogy milyen cukorfokkal lehet szüretelni” - tudtuk meg Németh István szőlősgazdától.        

Jórészt hagyományos halászlevekkel neveztek a csapatok. Az ilyenkor szokásos főzőversenyen kilenc gárda mérte össze tudományát. Még kapros-zelleres hallé is készült. Ez a szombathelyi gárda sajátos típusú halászlevet főzött.

„Ez a típusú halászlé, ezt úgy hívjuk, hogy AHS. Nem tudom, világos-e: ahogy sikerült” - árulta el Prelogh István. 

Ennek ellenére gyorsan elfogyott a halászlé itt és a többi standnál is. A csapatok mintegy 160 adag étellel tudtak szolgálni.

Ahogy a szüreti hétvégén is, úgy szinte egész nyáron is kegyes volt az időjárás a balatongyöröki rendezvényekhez. A szezonban több pályázati forrás segítette a járvány miatt szűkös költségvetést a programok megszervezéséhez.

Biró Róbert polgármester: „Azt gondolom, hogyha azokat a körülményeket értékeljük, amilyen helyzetben kellett ennek a nyárnak neki állnunk, akkor mindenképpen el kell mondanunk, hogy egy szerencsés szezon mögött vagyunk.  Hiszen a pandémia korlátozásai a nyár elejére megszűntek. A vendégek – hogyha az első hónapokban – óvatosan is, de visszatértek a nyárra és a főszezont, a júliust és az augusztust már az előző évekhez hasonlóan tudtuk megtartani.”

Balatongyörök következő jelentősebb programja a Szent Mihály-búcsú lesz, melynek keretében a község 900 éves fennállását is szeretnék megünnepelni.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A mostani alkalmon beszámoltak az EKF-es pályázatokról, tapasztalatokról, jövőbeni gondolatokról.
 
A füsttel akár 4,5 fokot is tudnak emelni a talajfelszín hőmérsékletén a szakemberek.
 
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
 
Megújult a vörsi temetőben nyugvó első magyar kócsagőr, Gulyás József sírja.
 
Zalakaroson tartotta záró értekezletét a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság.
 
Az egykor nőklubként indult egylet ma is nagyon aktív, számos rendezvényen részt vesznek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár