+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ponty és dévérkeszeg is akadt a halászhálóba
2021. augusztus 10. kedd 14:11 - Vonyarscvashegy
Ponty és dévérkeszeg is akadt a halászhálóba
Ismét sikeres volt a halászat Vonyarcvashegyen. A strandolók hálójába ponty és dévérkeszeg is akadt. A településen a hétvégén szervezték meg a 40 halász emléknapját, amelynek egyik legkedveltebb programja a hálóhúzás, amely a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. közreműködésével valósult meg. Emellett – immár második alkalommal – strandszínházi találkozót is tartottak.

Az idén is nagy népszerűségnek örvendett a halászháló húzás Vonyarcvashegyen. A település strandján nagyon sokan vállalkoztak arra, hogy kipróbálják ezt a régi halfogási módszert. A háló szakszerű kiszórása után a szakemberek útmutatásai alapján kezdődött meg a munka. Az egyáltalán nem könnyű feladatot minden évben sokan teljesítik, vannak, akik már törzsvendégek a rendezvényen.           

„Nekünk minden évben ez hagyomány, úgyhogy családilag idejárunk a vonyarci strandra. Nagyon szeretjük ezt a programot, két lányom van és nagyon szeretjük ezt a hálóhúzást – mondhatjuk így is – és mindig találunk is a hálóban halakat. Úgyhogy ez nagyon nagy élmény a gyerekeknek.” - mondta egy résztvevő, Kovács Zoltán.

Vonyarcvashegyen évtizedek óta megemlékeznek arról a 40 halászról, akik a legenda szerint 1729-ben megmenekültek a Balaton jegéről. Az esemény mára már 3 napos rendezvénnyé nőtte ki magát. Ez a program a 2013-ban megszűnt balatoni halászatnak is emléket állít. A munka közben a vendégek számos érdekességet megtudhattak erről a halfogási módszerről és a háló sajátosságairól is.      

„Ezeknek a hálóknak a sajátossága az lenne, hogy majdnem cseppszerűen körbezár egy területet. A háló közepén van egy zsák, és a funkció az lenne, hogy a háló, mint egy fal, megtereli a háló közben lévő halakat, és ebbe a zsákba bekerül.” - tájékoztatott Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. horgászati igazgatója.

Az idén is sikeres volt a vonyarcvashegyi halászat, hiszen több pikkelyes is a hálóba akadt. Egy pontyot és több dévérkeszeget is fogtak a vállalkozó szellemű strandolók. Vonyarcvashegy számára fontos a hagyományok ápolása, így évről évre felelevenítik a halászok legendáját.

„Megmenekült 40 halász. 6 halász a habok áldozatává vált, ők nem engedték el a hálót, ami akkor drágább volt. Az a háló nagyobb értéket képezett, mint a falu egész vagyona, és ők ebbe belekapaszkodtak. Tehát igazából annak a 6 halásznak az emlékére van ez az ünnepség. Annak a keretén belül minden évben megünnepeljük az itt élőkkel, illetve az ide látogató kedves turistákkal, vendégekkel.” - emelte ki Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere.

A hálóhúzást követően a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar szórakoztatta a közönséget. A tavalyi nagy sikernek köszönhetően idén is megszervezték a strandszínházi találkozót. A programon három napon át láthatott különböző előadásokat a közönség.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár