+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gizella ünnep a Tavernában
2021. június 29. kedd 13:56 - Vonyarcvashegy
Gizella ünnep a Tavernában
A növényvédelem aktualitásai és a klímaváltozás szőlőre gyakorolt hatása is kiemelt témája volt a Festetics Helikon Tavernában rendezett Gizella-ünnepnek. A Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend rendezvényének a szakmai iránymutatás mellett, a borvidék népszerűsítése is célja volt. A pénteki eseményen 34 borlovagrend 110 tagja vett részt.

A balatoni borvidék jellemző fajtáit is megkóstolhatták a rendezvény résztvevői. A szervező Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend minden évben megtartja névadója emlékére a Gizella-napi ünnepeket. A rend az idei évtől a Helikon Tavernába tette át székhelyét. Ez az oka, hogy idén itt találkoznak a borlovagok és borhölgyek.

„Nagyon nagy öröm, hogy a borászatoknak, illetve a szőlészeteknek a munkássága Magyarországnak az egyik sikertörténete és kimondottan öröm, hogy itt vendégül láthatunk 34 borlovagrendnek 110 képviselőjét és egy szakmai diskurzusnak a helyszíne lehet a 200 éves Festetics Helikon Taverna, a 200 éves Festetics Pince” - nyilatkozta Fodor Márk, a Balatoni Borkultúra Alapítvány kuratóriumi tagja. 

A szervezőknek és a Balatoni Borkultúráért Alapítványnak is célkitűzése, hogy a balatoniak mellett a magyarországi borászatok munkáját és ismertségét is segítsék. Az esemény fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt, aki levélben tolmácsolta elismerését a szervezők és résztvevők irányába. A rendező borrend nagymestere szerint szakmailag azért fontosak ezek a rendezvények, mert iránymutatást adnak a szőlőművelés technológiájára.

 „Arra is mód van, hogy szakmai előadásokat halljunk arról, hogy a szőlő növényvédelmében milyen újszerű megoldások vannak, illetve a klímaváltozás milyen hatással van a szőlő fejlődésére és kezelésére. A borrendünk ilyen alkalommal tulajdonképpen egy gasztronómiával egybekötött borbemutatót is tart” - mondta el a szervezők képviseletében Enese Beáta, a a Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend elnök-nagymestere.

Az ünnepségen köszöntőt mondott a házigazda település polgármestere. Pali Róbert elismerését fejezte ki a borhölgyek irányába. Az eseményen képviseltette magát a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége is. Alelnökük örömét fejezte ki, hogy a járvány enyhülésével lehetőség nyílt újra ilyen találkozók megszervezésére.  A rendezvényen szakmai konzultációra is lehetőség volt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
kulisszabejárást és közönségtalálkozót a Pesti Művész Színház Keszthelyen.
 
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
 
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
 
A keszthelyi nyomozók elkapták a férfit, bíróság előtt kell felelnie tettéért.
 
A Híradó Plusz vendége: Nemes Klára, a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője
 
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus