+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gizella ünnep a Tavernában
2021. június 29. kedd 13:56 - Vonyarcvashegy
Gizella ünnep a Tavernában
A növényvédelem aktualitásai és a klímaváltozás szőlőre gyakorolt hatása is kiemelt témája volt a Festetics Helikon Tavernában rendezett Gizella-ünnepnek. A Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend rendezvényének a szakmai iránymutatás mellett, a borvidék népszerűsítése is célja volt. A pénteki eseményen 34 borlovagrend 110 tagja vett részt.

A balatoni borvidék jellemző fajtáit is megkóstolhatták a rendezvény résztvevői. A szervező Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend minden évben megtartja névadója emlékére a Gizella-napi ünnepeket. A rend az idei évtől a Helikon Tavernába tette át székhelyét. Ez az oka, hogy idén itt találkoznak a borlovagok és borhölgyek.

„Nagyon nagy öröm, hogy a borászatoknak, illetve a szőlészeteknek a munkássága Magyarországnak az egyik sikertörténete és kimondottan öröm, hogy itt vendégül láthatunk 34 borlovagrendnek 110 képviselőjét és egy szakmai diskurzusnak a helyszíne lehet a 200 éves Festetics Helikon Taverna, a 200 éves Festetics Pince” - nyilatkozta Fodor Márk, a Balatoni Borkultúra Alapítvány kuratóriumi tagja. 

A szervezőknek és a Balatoni Borkultúráért Alapítványnak is célkitűzése, hogy a balatoniak mellett a magyarországi borászatok munkáját és ismertségét is segítsék. Az esemény fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt, aki levélben tolmácsolta elismerését a szervezők és résztvevők irányába. A rendező borrend nagymestere szerint szakmailag azért fontosak ezek a rendezvények, mert iránymutatást adnak a szőlőművelés technológiájára.

 „Arra is mód van, hogy szakmai előadásokat halljunk arról, hogy a szőlő növényvédelmében milyen újszerű megoldások vannak, illetve a klímaváltozás milyen hatással van a szőlő fejlődésére és kezelésére. A borrendünk ilyen alkalommal tulajdonképpen egy gasztronómiával egybekötött borbemutatót is tart” - mondta el a szervezők képviseletében Enese Beáta, a a Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend elnök-nagymestere.

Az ünnepségen köszöntőt mondott a házigazda település polgármestere. Pali Róbert elismerését fejezte ki a borhölgyek irányába. Az eseményen képviseltette magát a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége is. Alelnökük örömét fejezte ki, hogy a járvány enyhülésével lehetőség nyílt újra ilyen találkozók megszervezésére.  A rendezvényen szakmai konzultációra is lehetőség volt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A rendőrség programjának célja, hogy a biciklisek is ügyeljenek a láthatóságukra.
 
Két program már lezajlott az emlékévi programsorozatból.
 
A Ranolder és a Premontrei iskola diákjai is csatlakoztak a Dél-Amerikából indult kezdeményezéshez.
 
Két autó karambolózott vasárnap nem sokkal dél után.
 
Dr. Jobs Viktor alapítóra emlékeztek az Egyesített Szociális Intézményben.
 
Összesen 122 millió forintból újult meg a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár