Bár még nincs vége az esztendőnek, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy jó évet zárnak a borrendek. Szakmai programjaikon összekötik a tájakat és az embereket. Új programokat is megvalósítottak idén, de készülnek már a következőre.
„Nagyon nagy feladat volt idén számunkra a Magyarországon 2026-ban lesz a borrendi mozgalomnak az 50-es évfordulója. Ennek alkalmából egy új borrendi könyvet fogjuk megjelentetni, a negyedik borrendi könyvünket.” - mondta el Kovács Róbert a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége elnök-nagymestere.
A VII. Kárpát-medencei Borrendek Találkozójára 29 borrendből érkeztek résztvevők. Köztük 5 határon túli egyesület képviselői jelentek meg. Céljuk, hogy az est során tapasztalatot cserélhessenek, megismerhessék egymás munkásságát
„Ezen a rendezvényen például Szerbiából is hoztak bort a társborrendek, fel lesznek szolgálva és megismerjük a borkészítési hagyományaikat, az ő kultúrájukat, ahogy ők ezzel élnek.” - emelte ki Enese Beáta a Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend elnök-nagymestere.
A programot második alkalommal rendezték meg Vonyarcvashegyen. Elhangzott, a helyszínen mindig barátsággal fogadják a borrendeket, ez is hozzájárul a kötetlenebb beszélgetésekhez, ismerkedésekhez, a családias hangulathoz. (11)
„Itt létezik egy egész éven át nyitva tartó kiállítás, ahol a balatoni bor és szőlőkultúrát mutatjuk meg az idelátogató vendégeknek és egy másik teremben pedig a Festetics-hagyatékot és a Festeticseknek a gasztronómiához való kötődését mutatjuk meg. És amikor egy ilyen borrendi szövetség eljön hozzánk, azt gondolom, hogy ezt az értéket át tudjuk nekik adni.” - emelte ki Fodor Márk a Zenit Hotel Balaton tulajdonosa.
Manapság egyre fogynak a szőlőültetvények, ezzel egyenesen arányosan azok is, akik művelik azokat. A pincészetek és a turizmus kapcsolata ezért talán még fontosabbá vált.
„Egyrészről itt a fitoplazma az, ami egy nyomásként lép fel az életünkben, de alapvetően állandó kísérője mindennek még a klímaváltozás, illetőleg az értékesítés nehézségei. És talán ebben jelenthet segítséget, hogyha megpróbáljuk storyval és ismeretátadással is megtoldani az egyszerű borkészítést és szőlészkedést.” - mutatott rá dr. Varga Zsuzsanna a MATE Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet egyetemi docense.
Magyarországon az egyik legjelentősebb ágazat a bortermelés. Ez a nedű ugyanis összeköti az embereket, valamint a múltat a jelennel.
„A nemzetgazdaság számára is meghatározó. Ugyanakkor a bor egy közösségi élmény is. A bor az mesél. A bor az egy beszélgetős ital és ebben a világban, a 21. században, amikor ugye ennyire terjed a digitális tér és ennyire fogyunk a közösségi kapcsolódási lehetőségekből, a bor az továbbra is egy olyan funkciót tölt be, hogy a közösségeket összehozza.” - hangsúlyozta dr. Panyi Miklós parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes.
A miniszterhelyettes megemlítette azt is, hogy az aranyszínű sárgaság miatt nehéz helyzetben van az ágazat. A kormány azonban mindent elkövet, hogy felvegye a harcot a betegség ellen és segítse a termelőket.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV