+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Podmaniczky-díj a keszthelyi szobrásznak
2021. július 2. péntek 19:06 - Keszthely
Podmaniczky-díj a keszthelyi szobrásznak
Az építészeti értékek megőrzéséért járó elismerést vehetett át Turi Török Tibor. A Podmaniczky-díjat Ráday Mihály a Város- és Faluvédők Országos Szövetségének elnöke adta át a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem könyvtárában.

Turi Török Tibor  örömmel mutatja a napokban átvett Podmaniczky-díjat,  amivel a városvédő civilek 1982 óta minden évben  jutalmazzák azokat, akik foglalkozásuktól, munkaköri  kötelezettségüktől függetlenül a  legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelmében. 2021-ben 9 fő kapta meg a díjat hazánkban. A keszthelyi szobrászt Sümeg város polgári egyesülete terjesztette fel az elismerésre.  A városkép kialakításához Turi Török Tibor nyolc szoborral járult hozzá. A díjat a Város –és Faluvédők Országos Szövetségének elnöke, a városvédő Ráday Mihály adta át.

"Jól teljesített a régiónk,Tapolca polgármestere kapta és Gyulakeszin a Csigó malomnak a kulturális malom, kultúrcentrum vezetőhölgye és én, mint keszthelyi szobrász kaptunk ilyen elismerést. Igyekeztem megtalálni a helyi hagyományait Sümeg városnak, s aszerint fogtam a dolgokba. Igyekeztem úgy ábrázolni pl. Ramasetter Vincét, a város nagy idolját. Nem az akkori reformkori tokaszakállas fazont csináltam, hanem úgy ahogy kinéz Ramassetter Vince, s aranyosak voltak a sümegiek, mert azt mondták, hogy végre hazatért Ramassetter Vince."- mondta a szobrász.

Az épített örökség, annak megőrzése és bemutatása  korábban is foglalkoztatta Turi Török Tibort. Nagy megtiszteltetésnek érzi munkájának elismerését.

"Úgy voltam mint a Babamúzeummal. Én úgy érzem, hogy elég jól sikerült és utána minden visszanevel. Amit az ember készít és jót-ha jó-. S akkor jó ha elismerik, valahogy úgy érzem, hogy nem csak hálával tartozom, hanem azzal is, ha így elismertek, így minősítettek akkor nekem aszerint is továbbra így kell cselekednem. Tehát olyan vágányra tettek ahonnan nincsen kitérő, tehát menni kell előre és jobb kedvvel, szorgalommal, ambícióval."- mondta el Turi Török Tibor.

Turi Török Tibor közel negyven éve alkot. Ír, szobrászkodik. Számos köztéri szobra megtalálható Magyarországon és a környező országokban.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A rendőrség programjának célja, hogy a biciklisek is ügyeljenek a láthatóságukra.
 
Két program már lezajlott az emlékévi programsorozatból.
 
A Ranolder és a Premontrei iskola diákjai is csatlakoztak a Dél-Amerikából indult kezdeményezéshez.
 
Két autó karambolózott vasárnap nem sokkal dél után.
 
Dr. Jobs Viktor alapítóra emlékeztek az Egyesített Szociális Intézményben.
 
Összesen 122 millió forintból újult meg a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár