+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 20 éves fennállását ünnepelte a Da Bibere Zalai Borlovagrend
2021. június 23. szerda 14:47 - Keszthely
20 éves fennállását ünnepelte a Da Bibere Zalai Borlovagrend
Jubileumi kiadványt mutattak be és új tagokat is avattak Da Bibere Zalai Borlovagrend közgyűlésén. A megyét átfogó borrendet 2000-ben alapították. Céljuk továbbra is a borkultúrát népszerűsítése. A szombati ünnepségen elhangzott, a tagság minden meghívásnak eleget tesz és képviselteti magát. Ezt három új taggal a soraikban tehetik; Mezei András plébánost, Horváth Tibor polgármestert és Farkas Ottó borászt avatták borlovaggá.

Lobogójuk mögött vonult be a borlovagrend tagsága a kastély márványtermébe. A jubileumi közgyűlés tavaly lett volna esedékes, a járvány miatt kellett az idei évre halasztani. Az esemény kezdetén megemlékeztek a nemrégiben elhunyt tagokról; Rádi Lászlóról és Páli Lajosról. Brazsil József elnök-nagymester elmondta, 2000-es megalakulásukkor azt tűzték ki célul az alapítók, hogy a megye borászatának felvirágoztatásában nyújtsanak segítséget és a borkultúrát népszerűsítsék.

„Az összes rendezvényen egy nagy megye területén ott vagyunk, láttatjuk magunkat, ez a száz főnél kisebb csapat nagyon szépen teszi a dolgát. Szerintem az, aki kívülről figyel bennünket, ő megelégedéssel láthatja azt, hogy szépen mennek dolgaink. Továbbá az anyagi helyzetünk is rendbe van és az se utolsó” - nyilatkozta dr. Brazsil József elnök-nagymester. 

A 10 éves jubileumhoz hasonlóan most is kiadványt adott ki a borrend. Dr. Müller Róbertet bízták meg a kötet összeállításával. Pontos képet rajzolnak az elmúlt tíz évről, a tagság bemutatása mellett képes krónika is helyet kapott a könyvben. Négy történeti esszét is fellapozhat az olvasó. 

„Az elsőben Bakonyi Károly működését, munkásságát összegzi Kocsis László professzor, aztán én írtam a keszthelyi szőlőhegyek történetéről, Páli Lajos a Zalai borcégér történetét, megalakulását vázolja fel. Gyanó Szilvia néprajzkutató pedig Balaton környéki borosgazdák működését, 21. századi tevékenységét foglalta össze” - foglalta össze dr. Müller Róbert. 

Az ünneplő borrendet Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke is köszöntötte. Levélben küldte el üdvözletét a Borrendek Nemzetközi Szövetségének elnöke. A meghívott társrendek ajándékkal köszöntötték a Da Bibere tagságát.

 Új tagokat is avattak a jubileumi közgyűlésen. A jelölteknek előbb a szőlészetben, borászatban használatos eszközöket kellett bemutatni, majd felismerni a rend zászlósborát, a cserszegi fűszerest.Farkas Ottó rezi borász, zalai családból származik, 2 hektáron gazdálkodik. Régóta szoros kapcsolatot ápol a renddel, így érdemelte ki jelölését. Horváth Tibornak, Sármellék polgármesterének családi hagyaték a szőlőművelés. Településvezetőként is sokat tesz a borkultúra gazdagításáért. Mezei András, a Kis Szent Teréz plébánia plébánosa Clevelandből hazatérve állt a gyülekezet élére. Méltatásában elhangzott, hogy vele egy jó emberrel gyarapodhat a rend. Az elnökség pozitív döntésének köszönhetően Brazsil József elnök-nagymester borlovaggá avatta a három jelöltet. Így jelenleg 78 fő alkotja a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagságát. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Véget ért az olimpia Major Veronika számára, a keszthelyi sportlövő a 35. helyen végzett sportpisztolyban
 
Immáron negyedik alkalommal vehetnek részt középiskolások a nyolc napos ingyenes táborban.
 
Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba, a legtöbb esetben segíthetett volna, ha viselik a mellényt.
 
A felsőoktatási képzésben megkezdődött a pótfelvételik időszaka, így a keszthelyi Georgikon Karon is.
 
Lovasprogramokkal, argentin tangó show-val, színházi előadással és koncertekkel is készülnek a szervezők.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár