+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 20 éves fennállását ünnepelte a Da Bibere Zalai Borlovagrend
2021. június 23. szerda 14:47 - Keszthely
20 éves fennállását ünnepelte a Da Bibere Zalai Borlovagrend
Jubileumi kiadványt mutattak be és új tagokat is avattak Da Bibere Zalai Borlovagrend közgyűlésén. A megyét átfogó borrendet 2000-ben alapították. Céljuk továbbra is a borkultúrát népszerűsítése. A szombati ünnepségen elhangzott, a tagság minden meghívásnak eleget tesz és képviselteti magát. Ezt három új taggal a soraikban tehetik; Mezei András plébánost, Horváth Tibor polgármestert és Farkas Ottó borászt avatták borlovaggá.

Lobogójuk mögött vonult be a borlovagrend tagsága a kastély márványtermébe. A jubileumi közgyűlés tavaly lett volna esedékes, a járvány miatt kellett az idei évre halasztani. Az esemény kezdetén megemlékeztek a nemrégiben elhunyt tagokról; Rádi Lászlóról és Páli Lajosról. Brazsil József elnök-nagymester elmondta, 2000-es megalakulásukkor azt tűzték ki célul az alapítók, hogy a megye borászatának felvirágoztatásában nyújtsanak segítséget és a borkultúrát népszerűsítsék.

„Az összes rendezvényen egy nagy megye területén ott vagyunk, láttatjuk magunkat, ez a száz főnél kisebb csapat nagyon szépen teszi a dolgát. Szerintem az, aki kívülről figyel bennünket, ő megelégedéssel láthatja azt, hogy szépen mennek dolgaink. Továbbá az anyagi helyzetünk is rendbe van és az se utolsó” - nyilatkozta dr. Brazsil József elnök-nagymester. 

A 10 éves jubileumhoz hasonlóan most is kiadványt adott ki a borrend. Dr. Müller Róbertet bízták meg a kötet összeállításával. Pontos képet rajzolnak az elmúlt tíz évről, a tagság bemutatása mellett képes krónika is helyet kapott a könyvben. Négy történeti esszét is fellapozhat az olvasó. 

„Az elsőben Bakonyi Károly működését, munkásságát összegzi Kocsis László professzor, aztán én írtam a keszthelyi szőlőhegyek történetéről, Páli Lajos a Zalai borcégér történetét, megalakulását vázolja fel. Gyanó Szilvia néprajzkutató pedig Balaton környéki borosgazdák működését, 21. századi tevékenységét foglalta össze” - foglalta össze dr. Müller Róbert. 

Az ünneplő borrendet Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke is köszöntötte. Levélben küldte el üdvözletét a Borrendek Nemzetközi Szövetségének elnöke. A meghívott társrendek ajándékkal köszöntötték a Da Bibere tagságát.

 Új tagokat is avattak a jubileumi közgyűlésen. A jelölteknek előbb a szőlészetben, borászatban használatos eszközöket kellett bemutatni, majd felismerni a rend zászlósborát, a cserszegi fűszerest.Farkas Ottó rezi borász, zalai családból származik, 2 hektáron gazdálkodik. Régóta szoros kapcsolatot ápol a renddel, így érdemelte ki jelölését. Horváth Tibornak, Sármellék polgármesterének családi hagyaték a szőlőművelés. Településvezetőként is sokat tesz a borkultúra gazdagításáért. Mezei András, a Kis Szent Teréz plébánia plébánosa Clevelandből hazatérve állt a gyülekezet élére. Méltatásában elhangzott, hogy vele egy jó emberrel gyarapodhat a rend. Az elnökség pozitív döntésének köszönhetően Brazsil József elnök-nagymester borlovaggá avatta a három jelöltet. Így jelenleg 78 fő alkotja a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagságát. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus