+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vörös busát fogtak a Kis-Balatonnál
2021. május 21. péntek 10:41 - Kis-Balaton
Vörös busát fogtak a Kis-Balatonnál
Élete fogását akasztotta meg a Kis-Balatonnál Csejtei Endre. A Vas megyei pecás május elején fogott egy vörös busát a Zalavárt és Zalaszabart összekötő út mentén. A szabályosan horogra akadt 54 kilogrammos példány színe a szakértőket is meglepte. Először bevérzésnek tulajdonították a különleges színt. A Magyar Haltani Társaság elnöke azonban más rendellenességre gyanakszik.

Május 5-én, barátjával érkezett horgászni a Kis-Balatonhoz Csejtei Endre. Az ikervári férfi rendszeresen jár ide pecázni. Az esős-viharos napon egy dévérkeszeg után ismét kapása volt. A vas megyei horgász elmondta, miután berántott a szép, lassú kapásra, először azt hitte, egy tuskót akasztott meg, mivel nagy súlyt érzett, viszont nem volt ellenállás.

„Tíz méter után, mikor annyit jöhetett az úgymond tuskóm, megláttam, hogy a víz tetején mintha egy halfarok volna, akkor szóltam a barátomnak, hogy gyere, segítsél légy szíves, azt hiszem, hogy mégis halat akasztottam. Aztán igazából nagy ellenállást nem tanúsított a hal, úgyhogy szép lassan tudtam húzni, néhány perc alatt a partig ki tudtuk húzni. Ami nagyon furcsa volt benne, amikor a fejet megláttam, busafejnek tűnt, viszont a hal színe, pirosas volt, élénk piros” - idézte fel televíziónknak a horgász. 

A méretes példányért a vízbe kellett menni, csak így tudták kihúzni. A fogás szabályos volt, a horog a szájszélbe akadt. Gyerekkora óta járja a Kis-Balatont Csejtei Endre, de sose hallott arról, hogy valaki itt busát fogott volna, főleg nem vöröset.

„Szerintem percekig csak egymást néztük a barátommal. Ez nagyon komoly meglepetés volt. Én még láttam néhány kívülről akadt busát, de soha nem láttam egy élénkpiros színű busát. Nagyon csodálkoztunk, közbe persze többen megálltak autóval. Megnézhetik, lefényképezhetik? Természetesen megengedtük nekik és ők is mondták, hogy busának busa, de ennyire pirosat még ők sem láttak. Nagyon komoly meglepetés volt” - mesélte Csejtei Endre. 

Szabályismerő horgászként Endre tisztában volt vele, hogy az őshonos halakat kiszorító busát nem engedheti vissza, ezért hazavitte. Otthon 54 kilogrammra mérlegelte a halat és 135 centiméter hosszúságot mért. A bontáskor szembesült azzal, hogy húsa hófehér volt, csak a bőre színeződött el. A Pecaverzum portál írta meg, hogy a szakértőket is meglepte az extrém színű busa. Először bevérzésnek tulajdonították a különleges színt. A Magyar Haltani Társaság elnöke, Harka Ákos szerint elképzelhető, hogy a hal alampiás. Ez a szó magyarul fénytelenséget jelent, ami abból adódik, hogy a hal pikkelyeiből hiányzik a gyöngyházfényű guanin. Emiatt a pikkelyek átlátszóak, ezért a bőr alsó rétegét átszövő hajszálerekben lévő vér pirossága dominál.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus