+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megyeszerte elfagyott a barack
2021. április 27. kedd 13:48 - Cserszegtomaj
Megyeszerte elfagyott a barack
A márciusi fagyok miatt jelentősen visszaesnek a termésátlagok a gyümölcsösökben, a fagykárok leginkább a barackot érintik. Emiatt drágulásra kell számítani és megnőhet az import gyümölcsök mennyisége is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ebben az esetben is segíti a gazdákat, akiknek sokszor a megélhetése múlik a jó termésen. Az idei év már a harmadik, amikor jelentős károk keletkeznek a gyümölcsösökben.

A barackfák azok, amelyek az elsők között virágoznak a gyümölcsösökben. A korai fajták már akár márciusban is virágba borulnak, ha kedvező az időjárás. Az idei enyhe tél után azonban jelentős fagyokkal találkoztak a gazdák márciusban és április elején is, ami megviselte a gyümölcsfákat. Országszerte jelentős a fagykár és nincs ez másképp Zala megyében sem. Az elfagyott gyümölcs azoknak is problémát jelent, akik csak kedvtelésből tartják a fákat, sokaknak azonban a megélhetésük is múlik a kártételen.    

„Nagyon-nagyon nagy kiesés ez anyagilag is. Meg amúgy mi nagyon szeretjük magunknak is főzni a sárgabarack lekvárt, amire szintén nem lesz lehetőségünk. Illetve eladásra is termelünk nagyon nagy mértékben. Egy jó idényben 800 kiló sárgabarackunk szokott teremni, abból adunk el friss gyümölcsöt, osztályozzuk nagyokra, kisebbekre, lekvárnak való barackokra. Amit azonnal be kell főzni, azt magunk akkor, amikor van termés, akkor éjjel-nappal főzzük a barackot. Idén ez sajnos elmarad.” - mondta egy őstermelő, Mózerné Merics Éva.

Merics Éva azt mondja, az idei szezonban nagyjából 20-30 kilónyi termésre számítanak, ez csak saját fogyasztásra elég. Az őstermelő hozzátette, az alma, a szilva és a körte esetében egyelőre jó termés várható, de csak akkor, ha a napokban enyhe, tavaszias marad az időjárás. Zala megyében azonban számos gyümölcsöt érintettek a márciusi fagyok. A csonthéjasok esetében jelentős a mandulakár, de almáról, cseresznyéről, meggyről is érkeztek bejelentések. Emellett szántóföldi károk is vannak.

„A kajszibaracknál pillanatnyilag 122 hektár bejelentettünk van, almánál 108, cseresznyénél 92, körte 20. A meggy 2,8, a málna, szamóca az 3,7, ebből a málna 2,5, azért ez elég soknak mondható. Dió 1,8 és szilva 0,3, ez a pillanatnyi, ami a gyümölcsösben bejelentésre került, de még szerintem folyamatban lesz jónéhány. A szántóföldieknél pedig van már bejelentés, de ott várnak még a bejelentésekkel, ugyanis ez az az egységes kérelem beadásához kötött és a legtöbb gazdálkodó azért még nem adta be az egységes kérelmet és még várnak vele.” - tájékoztatott Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igyekszik kárpótolni a gazdákat a keletkezett kár miatt. A termelőknek a falugazdák segítenek beadni a fagykár bejelentéseket. A termőre fordult, szakszerűen művelt gyümölcsösök esetében a káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell benyújtani a kárigényt. Ettől akkor lehet eltérni, ha a fagykár március 31-e után következett be. A szakemberek elmondták, a káresemények miatt jelentősen visszaesnek a termésátlagok, így a gyümölcsök drágulásával kell számolni, de az is előfordulhat, hogy több lesz az import gyümölcs a boltok polcain.   

Regman Karola - Keszthelyi TV

         

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az alkotás mellett felújítanak a táborozók.
 
Vendégünk: kérdezem Molnárné Riskó Erzsébet, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöké
 
Frontálisan ütközött két személyautó a 76-os főúton Zalacsány térségében.
 
A gyógy- és ivóvizek fontosságát hangsúlyozza a Zalakarosi Fürdő és a Freya Hotel összefogása.
 
Bódi Mária Magdolna születésének 101. évfordulóján rendeztek kerékpáros zarándoklatot.
 
Táborzáró koncertet adott a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár