+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyugdíjba mennek a plüssjátékok
2018. február 1. csütörtök 10:27 - Balatonszentgyörgy
Nyugdíjba mennek a plüssjátékok
Közel ötszáz balatonszentgyörgyi plüssjátéknak lesz új gazdája februártól. A település külterületén található Csillagvár Múzeum ugyanis felszámolja a pincében található gyűjteményt. Tegnap kezdték meg a macik papírdobozokba pakolását és némi előkészítést követően gyermekekhez kerülnek majd ezek a játékok.

A balatonszentgyörgyi Csillagvár különleges múzeum: másfél hektáros területén sok látnivalót talál, aki ide látogat. Az üzemeltető szerint többen is érkeztek, akik kimondottan a baba- és plüssállat-kiállítást keresték.

Ennek ellenére felszámolják ezt a kiállítást. Ládákba pakolják a macikat, babákat, amik a pince három beugró helyiségében, polcokon voltak elhelyezve. Fertőtlenítést követően gyerekekhez kerülnek majd.

"Először is levegőre fogjuk őket kijuttatni. Egy kicsit kiszellőztetjük, hiszen itt lent nagyon párás a levegő és egy pár nap szellőztetés után fogjuk elvinni a kórházakba, a szeretet szolgálathoz és akkor ott ők fogják tovább vinni. Azt mondták, hogy fertőtleníteni, kimosni és akkor úgy kerül majd a gyerekekhez, hogy teljesen tisztán, a macik is fertőtlenítve." - mondta el Országh Béla, a Csillagvár Múzeum várkapitánya.

Nagyon sok olyan maci van a plüssjátékok között, amik mesékben szerepelnek. Olyanok is vannak, amik nemzeti viseletbe vannak öltöztetve. Ezeket a plüssjátékokat az elmúlt másfél évtizedben több tízezer látogató nézte meg. A nyáron is hűvös, párás pincében tizenöt évet vártak a sötétben a plüssjátékok arra, hogy végre gyermekkézbe kerüljenek.

"A párás levegő az, ami nem kedvezett ezeknek a maciknak és nagyon sokat gondolkodtunk, hogy hova tudnánk őket elhelyezni. Eladni semmiképpen nem szerettük volna és így jött ez az ötlet, hogy kiosztjuk jótékony célra, tehát kórházakba, csecsemő gondozókba visszük ezeket a macikat. Így hasznosítjuk és egy kicsit talán hírét visszük annak is, hogy itt volt valamikor egy ilyen gyűjtemény." - magyarázta a várkapitány.

Májusban, Pünkösdkor nyílik meg a macik helyét felváltó új kiállítás. “Hagyományos vadászati módok” lesz a neve a solymászatról, agarászatról, előltöltős puskákról, íjászatról szóló tárlatnak, amit a Vadászati Kulturális Egyesülettel közösen rendeznek majd be.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó