Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Sikeres éve volt az idén jubiláló Balatoni Múzeumnak
2023. jan. 4. szerda | Keszthely
Sikeres éve volt az idén jubiláló Balatoni Múzeumnak
Mozgalmas és eredményes évet zárt a Balatoni Múzeum. A COVID előtti utolsó évhez viszonyítva is nőtt a látogatószám. Sikeresek voltak a családi napok és az időszaki kiállításokat is nagy érdeklődés kísérte. A 125 éves intézményben most raktárt újítanak fel. Két nagyobb időszaki tárlattal készülnek 2023-ban.

Ebben az egykori szolgálati lakásban raktározták a helytörténeti és iparművészeti gyűjteményt. Az évet ezeknek a helyiségeknek az átalakításával és felújításával kezdte meg a Balatoni Múzeum.

„Nagyobb lesz mindenképpen, hiszen a közfalak itt kijönnek, így lesz tiszta 100 négyzetméterünk, amivel lehet aztán gazdálkodni” - mondta Németh Péter múzeumigazgató. 

Írógép, rádió, szódásszifon, díszes kerámia – a néprajzi látványtárban kaptak ideiglenes helyet az alagsori raktárból kipakolt tárgyak. A helytörténeti-, ipartörténeti gyűjtemény mellett kisebb részben a numizmatikai kollekció és a fegyvertár darabjait érinti a fejlesztés.

„Ezeket így a nagy térben sokkal jobban, optimálisan lehet elhelyezni úgy, hogy a gyűjteménybe tartozó bútorok is közel kerülnek egymáshoz. Mivel egy nagy tér jön létre, egy ablaksorral, így az állagvédelmi szempontok és a szellőzés is sokkal jobban megoldható lesz” - mondta televíziónknak Haász Gabriella történész-főmuzeológus. 

Úgy kezdődött az új év, ahogy a 2022-es zajlott: mozgalmasan. A Balatoni Múzeum tavaly családbarát védjegy címet kapott, honlapjuk pedig különdíjas lett. Ezekkel az elismerésekkel felvértezve kezdték meg az esztendőt. Fiatal, keszthelyi kötődésű alkotók mutatkoztak be. Nagy érdeklődés övezte ’Az Igaz vót ám – egy vállusi summásasszony mesevilága’ című időszaki tárlatot és a 250 éves keszthelyi középfokú oktatást bemutató kiállítást.  Sikeresek voltak a táborok, családi napok és az olyan tematikus programok, mint a méhek- vagy a mesterségek napja. Lichtenwaller Zoltánnak és a MŰSZAK művészeinek is színvonalas kiállítása volt.  Az előzetes adatok szerint több mint 26 ezer látogatója volt a múzeumnak 2022-ben.

„Ez egy olyan szám, amivel elégedettek lehetünk. Ennek egy részét az egyéni látogatók teszik ki, ők elsősorban a nyári szezonban érkeztek, a másik része a diákcsoportok és van egy harmadik része, a rendezvényeink, a családi napok. Ezekkel is nagyon elégedettek vagyunk, mindegyik rendezvényünk, családi napunk látogatószáma, résztvevők száma túlszárnyalta a ’19-es évet” - összegezte Németh Péter. 

Idén 125 éves a Balatoni Múzeum. Ez alkalomból kiadványt készítenek és időszaki kiállítást is rendeznek. A Petőfi bicentenárium alkalmából februárban Szendrey, Petőfi, Keszthely címmel nyílik tárlat. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 5. szerda 19:15 | Keszthely
Restaurálták a Balatoni Múzeum csillárját.
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
Az Árpád- és a középkori Dél-Zala világát mutatja be a Balatoni Múzeum.
| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Sármellék
A sármelléki és zalavári szovjet légierő ezredhez kapcsolódó emlékeket és tárgyakat keres a Balatoni Múzeum.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
A tárlat szeptember 8-ig látható.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Szignatúra
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.