+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyi zenei tehetség indul a mélyrézfúvós versenyen
2021. április 16. péntek 18:08 - Keszthely
Keszthelyi zenei tehetség indul a mélyrézfúvós versenyen
A koronavírus miatt számos tanulmányi, sport és művészeti verseny elmaradt. A művészeti ágakban a verseny lebonyolításának megváltoztatásával 2021-ben több zenei verseny is megtartásra kerül. A XIII. Mélyrézfúvós Országos verseny sem marad el. A gyakorlati versenyek azonban a megszokottól eltérően zajlanak. A területi válogatók április 10-17. között zajlanak. A mélyrézfúvós, versenyen keszthelyi tanuló is indul.

Kiss Tamás a fúvósokat oktatja a Festetics György Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában. Az oktatás mellett a tehetséges fiatalokat készíti fel versenyekre. Gárdos Balázzsal is régóta foglalkozik. A 14 éves fiú a mélyrézfúvósok háromévente megrendezésre kerülő 2021. évi versenyére készül.

"Balázst óvodás kora óta ismerem, mert a zeneiskolában év végén mindig szoktunk csinálni hangszerbemutatót és ő - azt hiszem- nagycsoportos volt, amikor először bekopogott és…”Tamás Bácsi az tuba, s én láttam egy rajzfilmet és én azt a hangszert szeretném megtanulni”. Elég kicsi volt, azt hiszem, hogy 3 osztályos. Felvettük, tenor kürtön kezdett, majd egy évvel később tértünk át a tubára. Elkezdett szépen nőni. Most már ott tartunk, hogy egy számmal nagyobb tubát lehetett adni, hiszen 8. osztályos."- mondta el Balázs tanára, Kiss Tamás.

Balázs lelkes tanulásának meg lett az eredménye. Szorgalmával és kiemelkedő tehetségével elérte, hogy versenyeken indul. A 13. Mélyrézfúvós Országos Verseny területi válogatójának a darabjait gyakorolja.  Szereti a kihívásokat. A kötelező darab mellett egy technikailag nehéz szabadon választott darabbal készül.

"A zenék amiket választottam, a Velencei karnevál és a Wie einst in schönen tage. Már több hónapja gyakoroltam, hogy meg legyenek a versenyre. Szerintem jól sikerült és remélem sikerülni fog."- nyilatkozott Gárdos Balázs a zeneiskola tanulója.

Az érzelmeken alapuló David Popper darab a verseny kötelező száma a területi válogató első fordulójának. Az eredeti darab is zongorakísérettel íródott. Egykor Popper gordonka és felesége Sophie Menter zongora játékában Európa szerte gyönyörködhettek. A nehéz darabban és a szabadon választott műben is Farkas Berta zongoratanár Balázs kísérője.

"Tulajdonképpen mire hozzám került, jött zongorakíséretre,már olyannyira tudta  a darabot, hogy nem volt különösebb akadály a darab gyakorlása közben, ami miatt meg kellett volna állni,. Flottul, kívülről gyönyörűen tudta. Úgyhogy a közös munkánk egy öröm volt számomra."- mondta a tanulót zongorán kísérő Farkas Berta.

Balázs három évvel ezelőtt Kiskunfélegyházán, az országos Mélyrézfúvó versenyen a saját korcsoportjában első helyezést ért el. Az idei versenyenre rögzített zenedarabokat vágatlanul, pendriven kellett  elküldeni Pécsre, az április 10-17. között zajló értékelésre. Tanáraival együtt a tehetséges keszthelyi zenész bízik abban, hogy a nehéz felkészülés ellenére sikeresen továbbjuthat a dunántúli válogatóról a június 4-6. között megrendezésre kerülő országos döntőbe.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár