+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 200 hektáron égett a nádas Sármelléknél
2021. április 6. kedd 13:49 - Sármellék
200 hektáron égett a nádas Sármelléknél
200 hektáron égett a nádas kedd reggel Sármelléknél. Az erős szél és a mocsaras talaj is nehezítette a tűzoltók munkáját. Mintegy ötven tűzoltó vett részt az oltásban, akik nyolc óra alatt fékezték meg a lángokat. A 76-os út mentén égő tűz lakóépületeket nem veszélyeztetett, viszont számos állatfaj élőhelye pusztult el a természetvédelmi területen.

Egy mocsárjáró járművet is bevetettek a tűzoltók, hogy meg tudják közelíteni a lápos, ingoványos területen tomboló lángokat. A mocsaras terület mellett az erős szél is nehezítette az oltást. A vízszállító járművek nem tudták megközelíteni a területet, ezért puttonyfecskendőkkel és szikracsapókkal kellett dolgozni a tűzoltóknak. 

A tűz a sármelléki reptérre vezető, felhagyott vasúti töltést is érintette. Több helyen meggyulladtak, vagy izzottak a talpfák. A nádashoz hasonlóan ezeket is puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották, hogy ne terjedhessen tovább a növényzetre a tűz.  A tűzoltókat hajnalban riasztották az esethez.

Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője: „A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére a hajnali órákban, nem sokkal négy óra után érkezett jelzés, miszerint Sármellék és Fenékpuszta között ég a nádas. A helyszínre elsőként a keszthelyi hivatásos tűzoltók érkeztek, akik látták és a felderítésük megállapította, hogy több mint 600 méter hosszan ég a nádas. Ezután a helyszínre riasztották még a pacsai, zalakarosi és a marcali hivatásos tűzoltókat is.”

A riasztástól számítva hat órára volt szüksége a tűzoltóknak, hogy megakadályozzák a lángok továbbterjedését. 11.30-kor pedig már az utómunkálatokat végezték. A tűz lakott területet nem veszélyeztetett, viszont az itt fészkelő madarak, valamint a hüllők és kétéltűek élőhelye megsemmisült.

A tűzesetről a területet kezelő Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai értesítették a tűzoltókat. A természetvédelmi őrök is kiérkeztek a helyszínre és megkezdték annak a felmérését, hogy a tűzzel érintett természetvédelmi területen az állat- és növényvilág mekkora károkat szenvedett.

A katasztrófavédelem szerint mintegy 200 hektáron égett a nádas Sármelléken, a 76-os úttól délre. A tűznél hat egység, mintegy ötven tűzoltója dolgozott a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Deák Ferenc és Bercsényi utcák közti szakasz az érintett.
 
Kele hétfő hajnalban tért vissza fészkébe. Kedden már újabb hím tűnt fel a templom tornyán.
 
Uhlár Mónika coach, életvezetési tanácsadó tartott nyílt napot a Harmónia Házában.
 
Egy zalai fiatalember életmentő műtétjére ajánlották fel a teremlabdarúgó kupa nevezési díját.
 
A Vince-napi pincetúrán több borászt is meglátogattak a szakemberek és az érdeklődők.
 
A Magyar Zene Házában vehette át az elismerést az intézmény vezetése.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár