+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 200 hektáron égett a nádas Sármelléknél
2021. április 6. kedd 13:49 - Sármellék
200 hektáron égett a nádas Sármelléknél
200 hektáron égett a nádas kedd reggel Sármelléknél. Az erős szél és a mocsaras talaj is nehezítette a tűzoltók munkáját. Mintegy ötven tűzoltó vett részt az oltásban, akik nyolc óra alatt fékezték meg a lángokat. A 76-os út mentén égő tűz lakóépületeket nem veszélyeztetett, viszont számos állatfaj élőhelye pusztult el a természetvédelmi területen.

Egy mocsárjáró járművet is bevetettek a tűzoltók, hogy meg tudják közelíteni a lápos, ingoványos területen tomboló lángokat. A mocsaras terület mellett az erős szél is nehezítette az oltást. A vízszállító járművek nem tudták megközelíteni a területet, ezért puttonyfecskendőkkel és szikracsapókkal kellett dolgozni a tűzoltóknak. 

A tűz a sármelléki reptérre vezető, felhagyott vasúti töltést is érintette. Több helyen meggyulladtak, vagy izzottak a talpfák. A nádashoz hasonlóan ezeket is puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották, hogy ne terjedhessen tovább a növényzetre a tűz.  A tűzoltókat hajnalban riasztották az esethez.

Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője: „A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére a hajnali órákban, nem sokkal négy óra után érkezett jelzés, miszerint Sármellék és Fenékpuszta között ég a nádas. A helyszínre elsőként a keszthelyi hivatásos tűzoltók érkeztek, akik látták és a felderítésük megállapította, hogy több mint 600 méter hosszan ég a nádas. Ezután a helyszínre riasztották még a pacsai, zalakarosi és a marcali hivatásos tűzoltókat is.”

A riasztástól számítva hat órára volt szüksége a tűzoltóknak, hogy megakadályozzák a lángok továbbterjedését. 11.30-kor pedig már az utómunkálatokat végezték. A tűz lakott területet nem veszélyeztetett, viszont az itt fészkelő madarak, valamint a hüllők és kétéltűek élőhelye megsemmisült.

A tűzesetről a területet kezelő Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai értesítették a tűzoltókat. A természetvédelmi őrök is kiérkeztek a helyszínre és megkezdték annak a felmérését, hogy a tűzzel érintett természetvédelmi területen az állat- és növényvilág mekkora károkat szenvedett.

A katasztrófavédelem szerint mintegy 200 hektáron égett a nádas Sármelléken, a 76-os úttól délre. A tűznél hat egység, mintegy ötven tűzoltója dolgozott a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus