Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / Rosszul jár, aki megszegi a tűzgyújtási tilalmat
2024. aug. 28. szerda |
Rosszul jár, aki megszegi a tűzgyújtási tilalmat
Július 11-től rendelték el az országos tűzgyújtási tilalmat, azonban még mindig sokan nem tartják be ezt a rendeletet. Az elmúlt időszakban Zala vármegyében, azon belül Keszthely térségében is több avartűz keletkezett, van, amelynél nem kizárható az idegenkezűség sem. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy mindenki köteles betartani a szabályokat.

A Bakonyerdő Zrt. tette közzé közösségi oldalán ezeket a fotókat egy hete. Úgy fogalmaztak, gondatlanságból vagy éppen szándékosságból elkövetett emberi cselekedetek következtében ütött ki tűz Balatongyörök és Vállus térségében. A balatongyöröki oltást nagyban nehezítette a terület rossz megközelíthetősége és az erős szél. Válluson ötven köbméternyi farakat gyulladt ki, itt a szándékosság sem zárható ki, hiszen az út mellett található rakodón tárolt faanyag kapott lángra. Vasárnap Keszthelyen egy hektáron égett a száraz aljnövényzet. Hétfőn Rezibe riasztották a tűzoltókat, ahol másfél hektáron égett az erdő aljnövényzete, Kisgörbőn pedig 15 négyzetméteren kapott lángra a száraz fű. 

„Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy akik az erdőkben keresnek ilyenkor egy kis lehűlést, ha fogalmazhatok így, azok közül a többség ügyel a szabályokra. Ilyen például, hogy égő cigarettacsikket vagy bármilyen égésterméket nem dobunk el a száraz aljnövényzetbe, illetve üvegeket, műanyag palackokat sem szórunk, nem szemetelünk. Ugyanis egy napsütéses részen, vagy éppen, ha odasütne a Nap, az pillanatok alatt akár be is gyújthatja az aljnövényzetet. De ugye szoktuk említeni ilyenkor azt is, hogy akik autóznak, azok lehetőség szerint, hogyha dohányoznak az autóban, azok ne dobják ki az égő cigarettacsikket, hiszen ilyen tűzesetek is történtek itt Zalában az elmúlt időszakban.” - mondta el Kósi Zsolt a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A tűzgyújtási tilalmat a kánikulai időjárás miatt rendelték el, hiszen az extrém szárazság miatt megnőhet a keletkező tüzek intenzitása. A rendelet feloldásáig tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Felhívják a figyelmet, hogy még a kijelölt tűzrakóhelyeket sem lehet használni. A parlag- és gazégetés szintén tilos, kivéve, ha azt önkormányzati rendelet engedélyezi. 

„Ami legfontosabb, az hogyha már engedélyezi az önkormányzati rendelet és mindenképpen szeretnénk meggyújtani azt a kupacot, akkor legyen mellettünk megfelelő mennyiségű oltóvíz, legyen egy oltásra alkalmas eszköz, ez lehet egy kapa, egy lapát vagy például egy vasvilla. És hogyha szél van, akkor mindenképpen oltsuk el, hiszen Zala vármegyében ebben csak 5 olyan eset volt, amikor kültéri égetéskor a szél átfújta a parazsat kisebb melléképületekre, illetve járműre is és ezek a tűzben megsemmisültek.” - fogalmazott a szóvivő.

Kósi Zsolt hozzátette, az engedélyező településeken élőknek is azt javasolják, hogy várják meg, amíg kissé enyhül az idő, ne tegyék ki magukat veszélynek az égetésekkel.  Felhívják a figyelmet, hogy aki a rendelkezéseket megszegi, tűzvédelmi és környezetvédelmi bírsággal is sújtható, amely 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Keszthely
Idén már csaknem harminc helyszínre riasztották a zalai tűzoltókat szabadtéri tűz miatt.
| 2024. ápr. 19. péntek 19:15 | Lesencefalu
Segítség kell egy tűzkárosult lesencefalui házaspárnak.
| 2024. ápr. 10. szerda 19:15 | Zala vármegye
Nem csak rendkívül gyúlékony a szemét, de a tűzoltók bejutását is megnehezítik a felhalmozott tárgyek.
| 2023. dec. 22. péntek 14:39 | Keszthely
Az ünnepek alatt jelentősen megnő a lakástüzek száma.
| 2023. dec. 21. csütörtök 17:27 | Keszthely
Egy idős férfi holttestét találták meg a Cserszeg utcai ingatlanban a tűzoltók.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.