+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A sinka lehet a 10. magyar kutyafajta
2021. március 23. kedd 16:41 - Balatonszentgyörgy
A sinka lehet a 10. magyar kutyafajta
A sinka lehet a 10. magyar kutyafajta. A pásztorkutyák közé tartozó állatok nagyon intelligensek, nagy munkabírásúak. Jelenleg is zajlik az országban található sinkák összeírása. A térségben is található ebből a fajtából, Balatonszentgyörgyön nagy segítséget nyújt a haszonállatok körül.

Vezényszóra azonnal átugorja a karám kerítését Keve. A sinka fajtájú kutya 3 évvel ezelőtt került Országh Bélához egy véletlen folytán. A gazda nem bánta meg azonban ezt a döntést, nagyon jól tud együtt dolgozni a kutyával. Mint fogalmazott nagyon jól egymásra találtak. Keve a birkák terelésénél is rengeteget tud segíteni. Pásztorkutya révén nagy munkabírása van, így a nap bármely szakában készen áll arra, hogy tegye, amit kérnek tőle.

„Egy olyan pásztorkutyáról beszélünk, aminek nagyon kell alkalmazkodni, - akár hozzám úgy, hogy egy kisebb mennyiségű juhállományhoz, ahol itt beszélünk ilyen huszon pár darabról. És nyilván teljesen más a munkaképessége, a munkája, feladata egy 400 állományos birkaállománynál. Nálam kisebb feladatok vannak, nekem elég, hogyha segít összeszedni a karámba a birkákat egy kihajtásnál. Ha kint vannak és legelnek, akkor el tudom érte küldeni. Vagy hogyha éppen kint vagyunk és valamerre kanyarodunk és le tudom fektetni valahova, hogy ne menjenek rosszirányba a birkák. nekem ez már bőven elég, hogy tud segíteni.”

Országh Béla elmondta, a kiképzése könnyű, ösztönösen dolgozik az eb. Nehézséget csupán az okozott, hogy ne hátráltassák a kutyát ösztönei, ezt a folyamatot közösen együtt tanulták meg. Az állat tulajdonosa hangsúlyozta, egy tipikusan egygazdás kutyáról van szó, családoknak nem ajánlja. A nagy munkabírása miatti energiákat muszáj levezetnie, egy lakásban vagy egy kiskertben károkat is tehetne emiatt. A fajta iránt azonban megnövekedett az utóbbi időben a szakma érdeklődése is. Jelenleg is zajlik a sinka kutyák országos összeírása.

„Ugye pásztorok fejlesztették ki, ha mondhatjuk ezt így, saját maguknak, a saját céljaikra. Bennem ilyen kettős érzések vannak, hiszen egy olyan típus vagyok, aki szeret adni majd a jövő generációjának és az nagyon fontos, hogy ezt a kutyát meg tudjuk mutatni a jövő generációjának. Viszont azzal is tisztában vagyok, hogy ez úgy fog megtörténni, ha ez a kutya dolgozik ott, ahova való. És ott kell megőriznünk.”

A sinka valószínűsíthetően a Hortobágyon alakult ki, neve is innen származik. A térség tájnyelvében a szó simát jelent, ami utalhat testhez simuló szőrzetére. Fülei felállóak, hegyesek, farkuk kunkorodik. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségének elnöke szerint a fajtaállomány még mindig rendkívül heterogén, azonban felkarolták ezt a fajtát. Azon dolgoznak, hogy nemzeti szinten is elismerjék. Ehhez ki kell dolgozniuk a fajtastandardot, el kell ismernie a MEOESZ-nek és fajtajelöltként az Agrárminisztérium megfelelő bizottságába is be kell nyújtaniuk. Korózs András azénkutyám.hu-nak úgy nyilatkozott: „Amennyiben mindhárom folyamat sikeres, tizedik magyar fajtaként megkezdődik a sinka hosszadalmas tenyésztési programja. Ha ennek során kijön valamilyen jellegű hiba (egészségügyi, temperamentum, külleme), akkor lehet rajta módosítani, végül pedig a nemzetközi elismerést kérni.” A szövetség elnöke úgy gondolja, a sinkának lesz esélye, hogy először nemzeti szinten elismertté váljon.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár