+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egy borítékban küldik a helyi adókról szóló csekkeket
2021. március 9. kedd 14:12 - Keszthely
Egy borítékban küldik a helyi adókról szóló csekkeket
Január elsejétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak kell megfizetni a gépjárműadót, Keszthelyen pedig a kommunális, építmény- és telekadó kapcsán is vannak változások. A lakosok többsége már kézhez kapta a hivatalos leveleket, amelyekben idén már az éves befizetés mindkét részletének csekkjét megtalálták. Az első határidő március 15-e, a gépjárműadót azonban idén április 15-ig kell befizetni.

A legtöbb keszthelyi háztartásba már megérkezett a kommunális, az építmény- vagy a  telekadóról szóló értesítés és a befizetéshez szükséges csekk. A lakosok idén azt tapasztalhatták, hogy két sárga csekket kaptak egyszerre, amelyen két részletben szerepel az éves adó mértékbe. A változás az idei évtől lépett életbe a keszthelyi Polgármesteri Hivatalban, a befizetési határidők azonban nem változtak. Ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy a két csekket egyszerre fizessék be a lakosok, teljesítve így az éves adókötelezettséget.

„Március 15-e és szeptember 15-e a helyi adók befizetési határideje. Ide tartozik a kommunális, az építményadó, illetve a telekadó. Az előző évi gyakorlattal szakítva úgy döntöttünk, hogy idén egy borítékban küldjük ki a második féléves adókat is. Tehát a szeptember 15-i fizetendő adók csekkje is szerepel a mostani borítékban, amit már elvileg megkaptak. Ezt elsősorban a postaköltség csökkentése és a környezetvédelem figyelembe vételével gondoltuk, hogy szakítunk a hagyományokkal.” - tájékoztatott Szommer Anett, a keszthelyi Paolgármesteri Hivatal adócsoport-vezetője.

A koronavírus-járvány idején hozott rendelkezések miatt idén az adó mértéke nem változott. A keszthelyi adócsoport kéri a lakosokat, hogy a fizetési határidőket tartsák be. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, személyes ügyfélfogadásra továbbra sincs lehetőség, de telefonon és e-mailen állnak a lakosság rendelkezésére.    

Az idei évtől jelentős változás, hogy a gépjárműadót már nem a helyi önkormányzatok, hanem a Nemzeti Adó-és Vámhivatal felé kell megfizetni. A határozatok és a csekkek postázása itt is megkezdődött, sokan már kézhez is kapták a leveleket. Országosan mintegy 3 millió 200 ezer gépjármű-üzembentartó érintett, ennyien kapnak a postástól személyesen átvehető, hivatalos iratot. A gépjárműadó befizetésével érdemes várni a határozat átvételéig, mivel abban szerepelnek a pontos információk.     

„A hivatal minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, a fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról. A levelek kézbesítése február közepén elindult, de a gyártás és a kézbesítés akár több hetet is igénybe vehet, mert mintegy 3 millió 200 ezer gépjármű üzembentartó kap a postástól személyesen átvehető hivatalos iratot. A Magyar Posta 2021 március végéig minden címzett részére kézbesíteni fogja a határozatot.” - mondta Joó Hilda, a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Azok, akik már megkapták az értesítést, tapasztalhatták, hogy más összeg szerepel a határozaton és a csekken. Ennek az az oka, hogy a NAV adózási rendjéről szóló törvény szerint 1000 forintra kerekítve kell megfizetni az adót. Fontos, hogy befizetéskor a közleménybe először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, majd a jármű rendszámát. Ezek hiányában a NAV nem fogja tudni beazonosítani a befizetőt. A vállalkozók csak átutalással teljesíthetik a befizetést. Akiknek 2020-ról túlfizetésük vagy hátralékuk van, azok ezt az önkormányzatoknál rendezhetik. Akinek kérdése van, az a nav.gov.hu GYIK aloldalán a Gépjárműadó menüpont alatt minden fontos információt megtalál.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus