+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tovább gyarapítaná népességét Felsőpáhok
2021. március 8. hétfő 15:07 - Felsőpáhok
Tovább gyarapítaná népességét Felsőpáhok
Közel 90 millió forint pályázati és saját forrásból fejlődhetett az elmúlt évben Felsőpáhok. Az önkormányzat fejlesztette a település üzemeltetéséhez a gépparkot, utat aszfaltoztak és játszóteret is alakítottak ki. A község további gyarapodását telekértékesítéssel szeretnék segíteni. Nagy vágya a falunak, hogy felújíthassák a kultúrházat.

Felsőpáhok lakossága 2000-ben 495 fő volt, jelenleg pedig 728-an élnek a településen. A vezetés is tapasztalja, hogy népszerű a falu. A 30 millió forintig kínált ingatlanok szinte azonnal gazdára találnak. Az önkormányzatnak is van jelenleg tíz saját kialakítású telke, amit értékesíteni fognak. Szeretnék, hogy még többen telepedjenek le, hosszú távú elképzelés, hogy Felsőpáhok lakossága elérje az ezer főt.

Prótár Richárd Krisztián polgármester: „Sok telek lett kialakítva, már az előző vezetés is így gondolkozott, hogy ha telkek vannak, akkor nőhet a falu és ez hála Istennek be is jött. Meg az hogy Hévíz és Keszthely közelsége nagyon pozitívan vonzza a lakókat ide. Szerintem egy nagyon élhető falu Felsőpáhok jelen pillanatban.”

A születések száma stabil, évente átlagosan 3-5 gyermekkel gyarapodik a község. A Magyar Falu Program forrásából sikerült egy új játszóteret telepíteni a labdarúgópálya mellé. A kisebb gyermekeknek szánt játékokat örömmel vették birtokba.

Az új forgókotrót a Magyar Falu Program keretében vásárolhatták meg. A 15 millió forintos munkagépet a belterületi közterületek karbantartására használják elsősorban, segítségével már a vízelvezető árkokat is kitisztították. Szintén pályázati forrásból egy majdnem száz lóerős traktorral is gazdagodott a falu, a polgármester szerint így szinte teljessé vált a település üzemeltetéséhez a géppark. A pályázatok mellett saját erőből is fejlesztett a település.

„Durván olyan 20 millió forint saját beruházást terveztünk és valósítottunk meg. A pályázati forrásokat olyan 65-70 millió forintba merítettük ki – ez mind a Magyar Falu Program, mind a Széchényi program, VP-és, TOP-os pályázatokon nyertünk, bőven büszkélkedhetünk ebben. Ezúttal meg is szeretnénk köszönni országgyűlési képviselőnknek, Manninger Jenő Úrnak a pozitív elbírálását” - tette hozzá a polgármester. 

A következő nagy beruházás a csapadékvíz elevetését szolgálja majd. A Gyöngyvirág utca térségében alakítják ki a vízelvezető rendszert, hogy megakadályozzák az utak alámosását és az ingatlanokhoz betörő vizet. A polgármester szeretné kihasználni a Magyar Falu Program legújabb pályázati kiírásait is: „Nagyon szeretném a Magyar falu program keretén belül a kultúrház felújítását. Talán így sikerülne feldobni a kulturális életet a faluban. Ha fel lenne teljesen újítva, akkor talán jobban megmozdulna a falu. Bár a helyi fiatalok most igen aktívak, lehet ez a járvány kovácsolta jól össze őket. Mindig kérdezik, hogy mikor lehetne használni, mondtam, hogy a jogszabályok miatt most nem lehet, de amúgy mindig megkapják ők ezt a kultúrházat.” 

Felsőpáhokon új falugondnoki buszt is szeretnének. Pályázati forrásból külterületi utakat is aszfaltoztak, a falu központjában pedig felújították a buszvárót, a templom mellett pedig garázst vásároltak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus