+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Oltanak az AstraZeneca vakcinával
2021. február 23. kedd 19:03 - Keszthely
Oltanak az AstraZeneca vakcinával
Az Európai Gyógyszer Ügynökség és a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által engedélyezett oltóanyag, az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája már február első napjaiban már megérkezett Magyarországra is.Az úgynevezett vektorvakcinát a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek kapják. Ma délelőtt Dr. Varga Andrea a Keszthelyi Járási Hivatal vezetője adta át az egyik háziorvosi rendelőben a 10 fő beoltására alkalmas oltóanyagot.

Dr Varga Andrea a Keszthelyi Járási Hivatal vezetője reggel fél 9-kor érkezett meg  Keszthelyre az Alapellátási Intézet egyik háziorvosi rendelőjébe. Hűtődobozban hozta a COVID 19 elleni oltóanyagot, az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcináját.

"Akkor amikor megérkeznek a vakcinák a megyékre, akkor a megyei oltási munkacsoport amely Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott asszony vezet, döntenek arról,hogy mikor és hová kell mennünk az oltóanyagokért és hogyan kell kiszállítani az orvosoknak. Milyen körülmények között, milyen időpontban és kik azok a kijelölt praxisok amelyek az adott napon kapják az oltásokat. A megyei oltási munkacsoportnak ez nagy feladat,nagy precizitással végzik a feladatot. Ma fél 8-ra mentünk Zalaegerszegre a Kormányhivatal központi épületébe az oltóanyagokért. A kollégák elhozták és a délelőtt ill. a reggeli órák folyamán kiosztásra kerül ez az orvosoknak."- mondta DR. Varga Andrea,a Keszthelyi Járási Hivatal vezetője.

Dr.Tóth Ildikó közel 1700 beteglétszámú praxisa kapta az egy ampulla AstraZeneca vakcinát. Az oltóanyag átvételére szigorú adminisztráció mellett került sor.

"Mi már a második adag AstraZenecat kaptuk. Két héttel ezelőtt oltottunk vele. A 60 év alattiakat oltjuk, azok is megkaphatják akiknek krónikus betegségük van és azok is akik betegséggel nem rendelkeznek, de jelentkeztek oltásra. E-mailben vagy levél útján. Gondolom ez a korosztály inkább e-mailen keresztül regisztrált. Egy ampulla oltóanyagot kaptunk az AstraZeneca oltóanyagból. Ez tíz ember oltására elegendő."- adott tájékoztatást Dr.Tóth Ildikó.

Az oltásra jogosultakat kiválasztották és a vakcinálás előtti napon értesítették.

"Ilyenkor sűrítjük a dolgokat,mert egyszer megbontjuk az ampullát akkor azt nem szeretjük ha hosszabb ideig áll. Tehát 10 percenként hívjuk be a betegeket, s tulajdonképpen másfél óra alatt az oltás lezajlik. Az AstraZenecanál annyival megy gyorsabban a dolog, hogy fiatalabbakat oltunk. Nem az van, hogy időseket kísérik, nehezebben vetkőznek hanem tényleg nagyon dinamikusan megy a dolog. Az oltást követően még egy fél órát megfigyeljük a betegket.00:08:02."- mondta el a háziorvos.

A védettség kialakulásához az AstraZeneca típusú, oltóanyagból is két adagra van szükség, a másodikat az első oltás után 4-12 héttel lehet beadni. Magyarországon a négy hét különbséggel alkalmazzák a oltást.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus