Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Elkezdődött a legidősebbek oltása
2021. feb. 5. péntek | Keszthely
Elkezdődött a legidősebbek oltása
Elkezdődött a 80 év felettiek oltása Zala megyében is. A keszthelyi Alapellátási Intézet két praxisában a helyszínen oltanak 10-10 embert, de a kórház oltópontjára is delegálhatnak 6-6 pácienst. Dr. Vajda Gábor, a Zala megyei háziorvosok szakmai vezetője elmondta, annak sem kell megijedni, aki megbetegedett az oltás időpontjára, nekik ugyanis lesz lehetőségük pótolnia vakcinát.

Elkezdődött a legidősebb korosztály oltása Keszthelyen is. A 11 háziorvosi praxis mindegyike küldhet betegeket a kórház oltópontjára, kettő az Alapellátási Intézetben is megkezdhette a vakcinációt. A két körzetet aszerint jelölték ki, hogy melyikben van a legtöbb idős páciens. Az oltásra regisztráltakat időpontra hívják be a háziorvosi rendelőbe, a szakemberek csak akkor mennek házhoz, ha az igénylő mozgásképtelenség vagy egyéb ok miatt nem tud megjelenni a rendelőben.

"„Ez jó mindenkinek. Aki nem akar beteg lenni, az oltassa be magát.” - mondta Sári Józsefné.

Dr.Győri Dánielné a következőket mondta:"„Saját magamért, meg a hozzám tartozókért is, hogy nehogy elkapják ezt a csúnya betegséget.”

A háziorvosi rendelőkbe Moderna vakcina érkezett, ennek az az oka, hogy az oltás tárolási feltételei egyszerűbbek, mint a Pfizeré. A két körzet egy-egy ampullát kapott, ez 20 páciens oltására elegendő. Emellett zajlik a vakcináció a Keszthelyi Kórházban lévő oltóponton is.

"A 11 háziorvosi körzetünk közül mind a 11 6-6 főt beküldhetett a keszthelyi oltópontra. Tegnapi napon kezdődtek el ott az oltások, tegnap 4 körzet, ma 4 körzet, illetve szombaton is délelőtti órákban 3 körzetnek az oltása fog folyni. Ezzel párhuzamosan a mai napon itt a rendelőintézetben is megkezdődik az oltás. Jelen pillanatban egy praxis kapta meg a védőoltást, az ő betegeit oltják ma reggel 8 órától, várhatóan néhány perc múlva be is fog fejeződni a 10 betegnek az oltása. Illetve holnap délelőtt egy másik praxis fog még oltani."- adott tájékoztatást Kezste Gábor a keszthelyi Alapellátási Intézet vezetője.

 A gyenesdiási háziorvosi rendelőben is oltották az idős embereket. Délután két órára érkeztek a rendelőbe. A háziorvosi parxisokban is 10 beteg oltására került sor. Az oltásra érkezők elmondták miért döntöttek az oltás mellett.

"Azért mert félek ettől a nagy betegségtől. Hallani, hogy nagyon sokan meghalnak. Hát inkább megelőzzük a bajt."- mondta Gombás Istvánné.

A 82 éves Marika néni évek óta több betegséggel küzd mégsem gondolkodott azon, hogy beadassa-e a koronavírus elleni védőoltást.

"Én azért gondolom azt úgy, hogy biztos, ami biztos. Mert ha használ, akkor az jó és ha nem használ, arról sem tehet senki. Ez egy olyan dolog, hogy kezdetleges. Ezt még mindenki nem is ismerheti,és én ezt egy nagyon ötletes, nagyon kedves,szép dolognak tartom. A törődést, a hozzáállást és az emberek életbentartását."- mondta Lapu Jánosné.

Zala megyében 20 körzetnek jutott 10-10 ampulla Moderna gyártmányú vakcina, ez 200 fő beoltására elegendő.

"Ez területileg lett igazságosan elosztva. Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Keszthely, Zalaszentgrót és Lenti körzetében. Falusi körzetekben is, városi körzetekben is, és a Zala Megyei Kormányhivatal által kiválasztott körzetek oltják ezeket a vakcinákat."- mondta el tájékoztatásul Dr. Vajda Gábor háziorvos, a Zala Megyeii Oltóbizottság tagja.

 Vajda Gábor azt is elmondta, hogy a  vakcina beadása előtt mindenkinek vérnyomást és lázat mérnek. A háziorvosok ismerik a betegeket. Csak  az oltásra javasolt személyek kaphatják meg a vakcinát.

"Tudjuk, hogy  mik azok a kizáró betegségek amiben a beteg szenved és az ellenjavallatot képez az oltás ellen. Ilyen ellenjavallat az autoimmun betegség aktív szakasza, daganatos betegség, kemoterápia alatt lévő beteg. Nem oltunk lázas betegeket ahol felmerül bármiféle infekció."- mondta Vajda doktor.

Azoknál  az idős embereknél akik tervezetten most kaptak volna  oltást,de az  valamilyen egészségügyi akadályba  ütközött lesz lehetőség pótlásra. A tervek szerint február közepétől megkezdődhet a 60 év felettiek oltása is. 

Hegedüs Éva - Regman Karola- Keszthelyi Televízió

 

 

| 2024. már. 28. csütörtök 19:15 | Keszthely
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
| 2024. már. 6. szerda 19:15 | Keszthely
A hagyományos gyümölcsfaá oltását mutattaák meg a gazdáknak.
| 2023. szep. 6. szerda 16:03 | Rezi
Kötelező oltatni a kutyákat veszettség ellen.
| 2023. aug. 1. kedd 14:59 | Balatongyörök
Kicsik és nagyok is izgalmas programokon vettek részt a Szirénások napján Balatongyörökön.
| 2023. jan. 13. péntek 19:06 | Keszthely
A prevenció sokat segít a betegségek kivédésében!
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
21:40
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:15
22:45
Természetvédelem határok nélkül
23:08
Göcsej Filmfesztivál
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.