+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / KÓTA-díjban részesült a Helikon Kórus
2021. február 2. kedd 17:34 - Keszthely
KÓTA-díjban részesült a Helikon Kórus
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének díjával tüntették ki a Helikon Kórust. Az elismeréssel azokat tüntetik ki, akik sokat tesznek a kultúra ápolásáért. Hagyományosan a magyar kultúra napján egy zenés ünnepség keretében osztják ki a kitüntetéseket, ez azonban idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A díjazottakat online ismertették a közönséggel, a díjátadót ősszel szeretnék bepótolni.

Egy videóban számolt be idén a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége azokról, akiket ebben az évben tüntettek ki az úgynevezett KÓTA-díjjal. Ezt az elismerést a nem hivatásos kórus- és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek adományozzák a szövetség Művészeti Bizottságának javaslatai alapján. Ebben az évben 12 kategóriában 42 díjazott művészi munkáját ismerték el.

„A keszthelyi Helikon Kórus egy csodálatos kórus és a karnagyunk Kendeh Gusztávné Éva egy ragyogó muzsikusegyéniség. Egy közösséget egybetartani a zene által csodálatos dolog. Széles a kórus repertoárja, tehát ez megint egy komoy, dolog, hogy akarnagy milyen szinten foglalkozik, milyen zenét ad a kórustagoknak és ebben is egy nagyszerű egyensúlyt talál. Tehát egy művészi munka egy közösségi munka kapott itt most elismerést.”  - ismertette Hraschek Katalin a KÓTA Művészeti Bizottságának tagja.  

A Helikon Kórus vezetőjét, Kendeh Gusztávnét decemberben, a magyar kórusok napján értesítették arról, hogy őket is kitüntetik a KÓTA-díjjal. A karnagy elmondta, rajtuk kívül még egy vegyeskar és egy gyermekkar kapta meg a kórus kategóriában az elismerést. A díjátadót egy későbbi időpontra halasztotta a szövetség, remélik, hogy őszre már tudnak készülni a kórusok is a közös koncertre.

„Március 12-én próbáltunk utoljára, akkor még azzal a reménységgel – ez egy csütörtöki nap volt – hogy majd hétfőn próbálunk. Már lehetett. Akkor már azon a héten pénteken mindent lezártak és nem lehetett hónapokig. És aztán én úgy gondoltam augusztusban, 20-dika utáni első hétfőn, hogy na újrakezdjük megint. Így is történt. És érdekes, hogy nagyon sokan összejöttek. Nem mondom, hogy az egész kórus, mert a 44-ből mondjuk olyan 30 körül jöttünk össze, de nagyon-nagyon vágyott mindenki az éneklésre velem együtt.”

A karnagy elmondta, egy hónapot próbálhattak még, utána ismét fel kellett hagyniuk a közös gyakorlással. A Helikon Kórusnak számtalan felkérése van minden évben. 2020-ra is több eseményre is invitálták őket, de a vírus miatt ezeket is el kellett halasztani.

„Meghívások voltak Kaposvárra az Éneklő Pannónia fesztiválra, Nagykanizsán Cseke Jóska kedves kollégám akart egy Generációk Találkozása című kórusfesztivált szervezni, Budapestre voltunk hivatalosak a Dalárünnepre. Most ezeket mind eltették, de nem tudom, hogy a nagy kórusrendezvények mennyiben tudnak megvalósulni.” - tette hozzá a karnagy.

A Helikon Kórus tagjai azonban bíznak abban, hogy minél hamarabb újra láthatják egymást és ismét közösen énekelhetnek. Tudásukat szívesen továbbadnák, az állandó tagok mellé invitálják az énekelni szeretőket. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A kedvezményre jogosultak többsége február 22-ig automatikusan megkapja a visszatérítést.
 
Az útszéli kereszt a Gyenes és Diás közötti határvonalra épült, melyet 1807-ben állíttaták.
 
Az elismerést idén 6 intézménynek osztották ki, Zala megyében csak a keszthelyi kapta meg.
 
Megnyílt Adorján Péter természetfotós kiállítása, mely november 26-ig tekinthető meg.
 
A "Boeing-Boeing" című, teltházas előadással kezdődött meg a keszthelyi Balaton Színház őszi évada.
 
Sültgesztenye, gesztenyeliszt és más sós és édes finomságok is készültek a hatodik gesztenyefesztiválon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár