+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Új problémával kell szembenézni a méhész társadalomnak
2021. január 27. szerda 19:08 - Keszthely
Új problémával kell szembenézni a méhész társadalomnak
Nagy kihívás az agráriumnak a beporzó rovarok nagyszámú pusztulása. Évek óta veszélyezteti a méhek pusztulása is a növények szaporodását. A méhészek értetlenül állnak a jelenség előtt miszerint egyszerűen eltűnnek a kaptárakból a méhcsaládok. Szokatlan időpontban, ősszel és télen amikor nincs virágzás. Méhegészségügyi felelős szakembert kérdeztünk arról, van-e magyarázat.

A mezőgazdaság egyik nagy, nemzetközi jelentőségű ágazata a méhészet. Szaktudást és olyan élő munkát igényel, amit nem lehet géppel helyettesíteni. A kiváló minőséget előállító területen azonban évek óta problémát jelent a méhpusztulás. Míg normális esetben télen egy méhkolónia maximum 10%-a pusztul el, amit tavasszal a természetes szaporulat pótol, addig elmúlt években, a téli időszakban, Európában a háziméh-családok 20% -a pusztult el. Az ősz beköszöntével ismét furcsa jelenségre lettek figyelmesek a méhészek.

"Eltűnnek a méhek a méhek a kaptárból és nem tudjuk, hogy miért. Szeptember, október és novemberi időszakban, amikor már nyugalomban kellene a méheknek lenni. Ha így eltűnnek a méhek a kaptárból, a következő évben nem lesz, ami megporozza a növényeket. Az élelmiszerellátás 70-80%-t a méhek biztosítják az egész bolygón. S ha nem lesz megporzás, az emberiség ki fog halni, mert nem lesz élelem, amit együnk. Sajnos."- mondta Kámán Levente,méhegészségügyi felelős.

Kámán Levente azt mondja, vizsgálják a jelenséget, de nagyon kevés még a tapasztalat. Nem csak a Dunántúlon, hanem már az Alföldön, Kalocsa környékén is tapasztalták a méhészek a méhcsaládok eltűnését. A méhészek közül többen fontolgatják, hogy felhagynak a szakmával.

"Zalában körülbelül 4-5 ezer méhész dolgozik most,7-8 ezer méhcsaláddal. Megyei szinten minden méhészet érintett ebbe a pusztulásba. Az időjárás sem kedvez nekünk most, mert ez a felmelegedés, ami most is tapasztalható, nem jó a méheknek, mert szinte egész télen át van fiasítás, ami koptatja a bent lévő méheket. Ezzel, hogy meleg van a fiasításnál meleget kell nekik termelni. 30-32 fokot folyamatosan és ez koptatja az ő szervezetüket. Idő előtt elpusztulnak és így tavasszal is összeomolhatnak a családok és nem lesz, ami megporozza a növényeket."- mondta el Kámán Levente.

A mezőgazdaságban alapvető szerepet játszó méhészeti ágazatban a probléma összetett. Csökkent a méhek száma, kedvezőtlen az időjárás és sokan abba is hagyták a méhészkedést. A méhészek nagy kihívás előtt állnak. Fel kell gyorsítani a laboratóriumi vizsgálatokat. Meg kell találni a különös jelenség okát és életben kell tartani a megmaradt méhcsaládokat, hogy fenntartható legyen a méhek elengedhetetlen beporzó munkája.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A ruha-és cipőboltok, valamint a műszaki áruházak környékén nagyobb torlódást lehetett tapasztalni.
 
Közel 90 millió forint pályázati és saját forrásból fejlődhetett az elmúlt évben Felsőpáhok.
 
Egész héten át vizsgálja a rendőrség a passzív biztonsági eszközök használatát.
 
A nemzetközi nőnap miatt a virágboltok március 8-án még fogadhatták vásárlóikat.
 
Az elnyomott cigarettát formáló gyűjtőedények frekventált helyeken találhatók meg.
 
Az MMA-s pályázatok és a lakossági ötletek alapján dolgozzák ki a végleges tervet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár