Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Tömegesen pusztulnak a méhek
2021. máj. 27. csütörtök | Keszthely
Tömegesen pusztulnak a méhek
Évek óta problémát jelent a méhpusztulás. A Föld legfontosabb élőlényeit a kihalás veszélye fenyegeti. A túlzott és nem megfelelő vegyszerhasználat, a rájuk veszélyes paraziták elszaporodása, a klímaváltozások mind befolyásolja a méhcsaládok életben maradását.

Németh Tibor méhész. Azt mondja, Zala megyében hat egyesületben ezer méhésznek kell évek óta szembenézni a méhcsaládok pusztulásával. Magyarországon volt olyan év, amikor egyes területeken, télen a méhek egyharmada elpusztult. A megmaradt állomány egy része pedig nem volt termelőképes. Ami azt eredményezte, hogy kevés akác és repceméz került a fogyasztók elé. Az idei év sem biztató a méhészek számára. A tömeges pusztulás okait régóta próbálják megfejteni.

"Az utóbbi 2-3 évben tapasztalunk olyan méhpusztulásokat mint ami 2000-2002-között az USA-ban elindult. Ezt úgy hívják, hogy kaptár elhagyás szindróma. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy szinte annyi méh nem marad a kaptárba télre, mint amennyit vizsgálatra be lehetne küldeni. Az 10 szem vagy 300 valahány méhecskének kell lenni. Gondoljon bele. Egy téli méhkaptár állománya 15-18 ezer egyedből áll. Ezek eltűnnek ."- mondta Németh Tibor.

2021 tavaszán a méhészek az általuk már ismert jelenséggel, a kaptárban való pusztulással találkoztak. Méhészek, méhegészségügyi felelősök vizsgálják az okát. Köztük azokat a hibákat is, amiket a méhtartással, méhneveléssel  foglalkozók követnek el.  A méhek telelése nem volt rossz. Azonban a korai enyhülés miatt megindult a fiasítás és a méhcsoportok folyamatosan fogyasztották a mézkészletet, felélték a tartalékot. A méhpusztulást nagyban befolyásolja a méhek éhezése, amit egy tapasztalt, jól képzett méhésznek észre kell venni. A szakemberek megfigyelése azt igazolja, hogy a nyári méhpusztulást nagyban befolyásolja a napraforgóra való vándorlás is. Azok a méhcsaládok, amelyek nem tudnak tiszta vizet inni és az ültetvény melletti vegyszeres pocsolyákból isznak szintén elpusztulnak. Az időjárás, az enyhe tél, a korán jött meleg és a tavaszi fagy is közrejátszik a méhek pusztulásában.

"Ha ilyen mértékű lesz a pusztulás- még egyszer mondom- úgy néz ki, hogy 60% körüli pusztulás van- ott ahol pusztulnak a méhek természetesen-a gond ott van, hogy nem lesz ami beporozza azokat a növényeket, amelyek részben élelmiszert biztosítanak nekünk, részben pedig az élelmiszerként felhasznált haszonállatoknak a takarmányozására szükségeltetnek."- mondta el a szakember.

Az ország különböző területein komoly károk keletkeztek a méhcsaládokban. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel együttműködve folynak a méhek tömeges pusztulására vonatkozó hatósági vizsgálatok .

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2021. jan. 27. szerda 19:08 | Keszthely
Nem értik a méhészek, hogy hová tűnnek el a méhek télen.
| 2013. júl. 31. szerda 17:34 | Balaton
A felmelegedett víz nem kedvez az amuri kagylóknak, így idén nyáron is érezhetők ennek jelei.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.