+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Önerős és pályázatos fejlesztések is megvalósultak Balatongyörökön
2021. január 13. szerda 17:28 - Balatongyörök
Önerős és pályázatos fejlesztések is megvalósultak Balatongyörökön
Szoboravatások, útjavítások és a strand fejlesztése is megvalósulhatott 2020-ban Balatongyörökön. A pályázati források mellett önerőből is fejlesztettek a településen. A rendezvényeket a nyári szezonban a járványügyi szabályok betartása mellett meg tudták szervezni, így nagy bevételkieséssel sem kellett számolnia a községnek. A jövőbeli tervek között újabb fejlesztések is szerepelnek.

A település egyik legnagyobb projektje tavaly az Eötvös utca Szépkilátó felőli oldalának felújítása volt. Mintegy 500 méteren valósulhatott meg a rekonstrukció, melyet pályázati forrásból finanszíroztak. Az út mellett található járdát saját forrásból építették ki. A Vidékfejlesztési Program keretében újulhatott meg a Temető utca külterülete is, mely 460 méteres szakaszon kapott új aszfaltréteget. Két szoboravatót is maga mögött tudhat a település. Július óta a magyar vadászati kultúra kimagasló alakjáról, gróf Széchenyi Zsigmondról készült mellszobrot csodálhatja meg a közönség a móló bejárata előtt. Szeptemberben a település egyik régi álma vált valóra azzal, hogy felavathatta Bertha Bulcsu író, szerkesztő mellszobrát is a Polgármesteri Hivatal udvarán. Több fejlesztést is meg szerettek volna valósítani a településen, a járvány kezdetekor azonban itt is át kellett alakítani a költségvetést.

„Nagyon fontos volt számunkra, hogy a munkaerőt szerettük volna megtartani a településen. Tehát a költségvetés újratervezésénél egyáltalán nem gondolkoztunk a létszám csökkentésében vagy a bérek visszavételében, hanem inkább a saját fejlesztéseket próbáltuk elnapolni vagy következő időszakokra átvinni. Úgyhogy ilyen szempontból volt szerencsére elég sok olyan fejlesztési forrásunk, ami pályázati pénzeket jelent, amit a következő évben akár fel is tudtunk használni vagy pedig ugye még az előző évről húzódtak át.” - ismertette Biró Róbert  polgármester.

Önerőből, mintegy 18 millió forintból valósulhatott meg a strandi sétányon a közvilágítás részleges fejlesztése. 22 új kandelábert helyeztek ki a helyszínre. Ugyancsak saját finanszírozásból a templom és a Kossuth-szobor körüli támfalak is megújulhattak az év során. A településen a járványügyi szabályoknak megfelelően több rendezvényt is meg tudtak tartani. Ilyen volt a borfesztivál és a Jazzfiesta is.

„Hogyha a bevételekről kell beszélnünk, akkor azért el kell mondanunk, hogy a nyár az szerencsés volt, hiszen több Balaton-parti kollégával egyeztettem, nagyjából a 2019 évi bevételeket minden település tudta produkálni a strandbevételén. Úgyhogy a vendégéjszakák azok nyáron biztos, hogy jól alakultak. Ugye azok a települések, mint Balatongyörök is, ahol van egész évben nyitva lévő szállás, szálloda, ott már azért látszanak visszaesések, hiszen tavasszal sem voltak nyitva ezek a szállásegységek és ugye nagyon korán, már novemberben be kellett zárniuk, tehát ezek a bevételek biztos, hogy hiányozni fognak az év végi zárásból."

A jövőben a Magyar Falu Programnak köszönhetően a Községháza energetikai fejlesztésére is sor kerül, valamint az Eötvös utca hiányzó szakaszának felújítására. A polgármester hozzátette, nem csak saját forrásból és állami támogatások által valósulhatnak meg beruházások a településen. Jelenleg is például a szolgáltató az optikai hálózatot építi ki. Várhatóan a nyáron már gyorsabb internetet tudnak ez által biztosítani a település nagy részén.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus