+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szentekről nevezték el a Ranolder iskola tantermeit
2021. január 12. kedd 15:49 - Keszthely
Szentekről nevezték el a Ranolder iskola tantermeit
Megáldották és jeles egyházi személyekről nevezték el a Ranolder iskola tantermeit. A hétfői házszentelés során az intézmény diákjait és dolgozóit is megáldotta Tál Zoltán lelki igazgató. Az ünnepi alkalommal olyan szentek és egyházi személyek nevét adták a termeknek, mint Szent István, Szent Cecília, vagy Vaszary Kolos. Az intézmény vezetésének célja, hogy példaképeket állítsanak a diákok elé.

A vízkereszti liturgiában megszentelt vízzel áldották meg a Ranolder iskola termeit, diákjait, tanárait és dolgozóit. A házáldást vízkereszt napján, illetve hetében szokás elvégezni. A termek ajtajának szemöldökfájára az évszám mellett a C+M+B felirat került, a latin Christus mansionem benedicat jelentése, Krisztus áldja meg ezt a hajlékot!

Tál Zoltán, az iskola lelki igazgatója elmondta, az Isten áldásával kísért cselekedet annyit jelent, hogy valami jót kívánunk Istentől az embereknek: „Az áldás az Istentől jövő jó. Mit kérünk? Jóság, szelídség, türelem, békesség, engedelmesség, egészség, a lélek legyőzhetetlen ereje. Csupa olyan jót, ami a hétköznapi életünkben fontos és hisszük, hogy az Isten megadja számunkra, így kísérje ebben az évben is az Isten áldása Ranolder iskolánkat, tanárainkat, tanítóinkat, diákjainkat és minden itt dolgozót.”

A termek megszentelése egyben névadás is volt. Az ünnepi alkalommal példás életű szentek és a katolikus egyház több kiemelkedő személyének nevével látták el a tantermeket.Többek között Szent János, Szalézi Szent Ferenc, Mindszenty József, Szent Imre vagy Vaszary Kolos nevét viselik mostantól a termek. 

„Tantermek elnevezése már egy régi elképzelés volt. Adhattunk volna számokat, de az egy rendkívül személytelen dolog, ráadásul mi, katolikus iskolában szeretünk példaképeket állítani, így adta magát, hogy a termeket is szentek, boldogok, vagy más nevezetes személyekről fogjuk elnevezni” - mondta el Őry Gábor iskolaigazgató. 

A házszentelést idén is lehet kérni a Fő téri plébánián. Az áldást természetesen a járványügyi helyzet figyelembevételével végzik el.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár