+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kitartás kell az életmódváltáshoz
2021. január 4. hétfő 11:34 - Keszthely
Kitartás kell az életmódváltáshoz
Elhatározás és kitartást szükséges az életmódváltáshoz – mondja a televíziónk által megkérdezett dietetikus. A szakemberek szerint az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom az egészséges életmódra való átállás, azonban fontos, hogy honnan szerezzük ehhez az információkat. Az interneten található írások ugyanis nem mindenkinek felelnek mert, ezért javasolják szakértő segítésének igénybevételét is.

A karácsonyi időszakban nem a kímélő ételeké a főszerep. Ilyenkor sokaknál kihagyhatatlan a családi recept alapján elkészített töltött káposzta, a különböző sültek, göngyölt vagy töltött húsok.  Természetesen a majonézes saláták sem maradhattak ki a sorból. Ezek mellett többen készítettek halas ételeket is, sült vagy például halászlé formájában. Az ünnep során a legtöbben igyekeztek minél színesebbé varázsolni a karácsonyi asztalt a járvány ellenére is. A szilveszter is sokaknál hasonlóan telt. A nagy lakomákat követően azonban sokan fogadják meg újévkor, hogy életmódot váltanak. Más-kép(p) című műsorunkban Kárpáti Anna dietetikus mesélt arról, hogy ehhez a legfontosabb az elhatározás.

„Ennek nagyon erős elhatározásnak kell lennie. Nem az, hogy elseje van, ráálltam a mérlegre, 5 kilóval több vagyok és akkor el kell kezdeni. Ennek szerintem érlelődnie kell egy ideig. Tehát érlelődjön, legyen tényleg erős az elhatározás és ha az megvan, akkor azt javaslom, hogy fogjon az illető egy papírt, egy tollat és egyedül, kisgyereket, férjet, családot egy kis időre most, amíg ezt szépen magában végig gondolja, adja meg magának ezt a kis időt, hogy leül és célokat keres magának.”

A dietetikus javaslata szerint a hibákat is le lehet jegyezni. Ez szólhat a vízfogyasztás mennyiségéről, a sportolási időről, az elfogyasztott ételek minőségéről. Hozzátette, az egészséges életmódra való átállás nagyon népszerű az emberek körében. Az interneten olvasható írások azonban nem mindenkinek felelnek meg. Ezért javasolt ehhez szakember segítségét kérni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy túlzásba is lehet esni például egy diétánál.

„Mindenre szüksége van a szervezetünknek. Szénhidrátra is, fehérjére is, zsírra is. A szívizmunk zsírral működik, az agysejtjeink szénhidráttal, tehát nem lehet semmit sem kizárni. És láttam már olyat, hogy annyira megvont a szénhidrátot, hogy szerintem ott már voltak pszichés problémái belőle.”

A dietetikus azt is hozzátette, nem feltétlenül kell magunktól megvonni egy életmódváltásnál sem a kedvenc ételeinket. Fontos azonban az alapanyagok összetételén és minőségén változtatni. Emellett a rendszeres testmozgást és pihenést is be kell iktatni a napirendünkbe.

Lendvai  Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A kedvezményre jogosultak többsége február 22-ig automatikusan megkapja a visszatérítést.
 
Az útszéli kereszt a Gyenes és Diás közötti határvonalra épült, melyet 1807-ben állíttaták.
 
Az elismerést idén 6 intézménynek osztották ki, Zala megyében csak a keszthelyi kapta meg.
 
Megnyílt Adorján Péter természetfotós kiállítása, mely november 26-ig tekinthető meg.
 
A "Boeing-Boeing" című, teltházas előadással kezdődött meg a keszthelyi Balaton Színház őszi évada.
 
Sültgesztenye, gesztenyeliszt és más sós és édes finomságok is készültek a hatodik gesztenyefesztiválon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár