Energiaegyensúly, zöldség-gyümölcs minden nap, teljes értékű gabona, kevesebb só, cukor és telített zsír – néhány alapszabálya az egészséges időskori táplálkozásnak.
Az általános egészség megőrzése mellett a krónikus betegségek megelőzése miatt is fontos a helyes táplálkozás – mondta Ésik Judit dietetikus.
„Nagyon sok ilyenkor a szív-, érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség, csontritkulás. Tudjuk – ezt statisztikai adatok is kimutatják – hogy nagyon magas százalékban tudjuk táplálkozással megelőzni és kezelni például a cukorbetegségnél szinte száz százalékig a gyógyszeres terápia mellett.”
Zalai nyugdíjas klubok tagjai hallhattak tanácsokat. Fontos, hogy segítsék a korosztályt, hogy megfelelő táplálkozással járuljanak hozzá az egészségmegőrzéshez. A mozgás is kiemelt hangsúlyt kap a vármegye nyugdíjas klubjainál.
„Különböző mozgásformákat próbálunk népszerűsíteni: a gyaloglást, sétát, nordic walkingot, tornákat, mindent, ami a mozgással összefügg” - mondta Kovács Erzsébet, a zalai szervezet egészségügyi szekciójának vezetője.
A programot az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság támogatta. A "Mozgással Tudással az Aktív Időskorért" programban pályázott sikeresen az „Életet az éveknek” Országos Szövetségének Zalai Szervezete. Az egészségmegőrzés mellett a kulcs a közösség.
„Bárminek nevezzük a programot, ha együtt vagyunk, közösséget tudunk formálni és ez pedig azt segíti elő, hogy az idős ember nem magányosodik el. Ez a legnagyobb veszélye az időskornak, az elmagányosodás. Egy közösségteremtéssel ez meggátolható. Ezt szolgáljuk, ezért csinálunk ilyen programokat is” - nyilatkozta televíziónknak dr. Kocsis Gyula, az „Életet az éveknek” Országos Szövetség zalai elnöke.
Az „Életet az éveknek” Országos Szövetség Zalai Szervezetének 51 klubtagja van a megyében, például Keszthelyről és Cserszegtomajról is. A zalai vezetőség célja, hogy a jövőben még több programot szervezzen a Balaton-parti városban.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV