Keszthelyen szeptember óta már egy megreformált modell alapján étkeznek a bölcsisek, az óvodások és az általános iskolások. A gyerekek kétféle, egészséges főételből választhatnak. A tapasztalatok azt mutatják: kedvelik a fiatalok az új formát, ráadásul kevesebb a kidobott ételmaradék.
Egy olyan munkaprogram záró szakmai megbeszélése zajlott Keszthelyen, ami az általános iskolás tanulók életmódját, fizikai aktivitását és táplálkozási szokásait térképezte fel - szlovén kezdeményezésre. "Ezt térképeztük fel elsőként, majd készítettünk egy stratégiát, utána pedig egy ilyen cselekvési terv keretében egy-két akciót megvalósítottunk, a szlovénok is meg mi is. Voltak olyan tevékenységek, amit közösen csináltunk: tehát szlovén gyerekek jöttek Lentibe, magyar gyerekek mentek oda. Tanultunk egymástól és a legvégén pedig elkészítettünk egy kézikönyvet, amit most bemutatunk itt a záró szakmai szemináriumon, amiben leírtuk nagyon röviden, hogy mit csináltunk, illetve hogy milyen változtatásokat javaslunk" Dublecz Károly, a projekt szakmai vezetője mondta ezt az elvégzett munkáról.
Az említett kézikönyv rendkívül részletes beszámoló, amiből a rendezvény meghívottjai is kaptak. Ebben - többek között - javaslatokat is megfogalmaznak, mi szükséges az egészségesebb táplálkozáshoz. Például egy étkezéssel kapcsolatos tantárgy bevezetése, bemutatók szervezése, iskolai kertek kialakítása szerepel ezek között. A projekt szlovén partnere, Simon Balazič elmondta: három magyar és három szlovén partner dolgozott együtt, két éven keresztül. Úgy véli: az egészség nagyon fontos és jó eredményeket értek el a projekt során. "Nagyon érdekes volt. Hogyan alakulnak a dolgok az iskolákban a diákokkal? Van néhány különbség, mert Magyarországon a gyerekekkel való egészségügyi munka kicsit más, mint Szlovéniában. Ezek nagyon jó tapasztalatok voltak, felhasználtuk a mi oldalunkon is. Ez a helyzet mind Szlovéniában, mind Magyarországon hasonló. A szlovén oldalon inkább a fizikai aktivitásokra koncentráltunk, a magyar fél pedig inkább az étkezésre és ehhez hasonló dolgokra" - tette hozzá a projektvezető. A tapasztalatok cseréje - különösen a fizikai aktivitás, az élelmiszerrel kapcsolatos programok és a média tevékenységek terén - mindkét fél számára előnyösnek tekinthető és elősegíti a projekt jövőbeli sikerét.
Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió