+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elkészült a Nyugat-balatoni Kalendárium 2021
2020. december 2. szerda 19:05 - Keszthely
Elkészült a Nyugat-balatoni Kalendárium 2021
Hamarosan is lapozgathatja az érdeklődő a 2021 .évi Nyugat-Balatoni Kalendáriumot. Bár a COVID alatt a kötethez a korábbi éveknél nehezebb volt az adatgyűjtés, a tizenkét hónapra osztott kalendárium így is számos érdekességet tartalmaz. Többek között települési érdekességeket, évfordulókat, irodalmi írásokat és recepteket is talál benne az olvasó.

Folyamatos a munka a keszthelyi nyomdában ahol a Nyugat- Balatoni Kalendárium példányai készülnek. A szerzők már november elejére elkészültek a 2021-es kötet nyomdakész szerkesztésével. Az idén a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben nehezebb volt a kalendárium anyagainak gyűjtése is és a megszokott kötetbemutató is elmarad. A sokakban nosztalgiát ébresztő kalendárium a nehézségek ellenére is sok érdekességet kínál az olvasóknak. Új grafikus és szerkesztő is csatlakozott a szerzőkhöz és tartalmában is –immár 6. éve - mindig találhat benne az olvasó újdonságokat. Az ideiben a környék irodalmából és a magyar irodalomból is szemezgethetnek.

"Keszthely a Festeticsek városa. Minden évben volt valamilyen Festetics anyagunk amelyben bíztunk abban, hogy újdonságot tudunk mondani a mindenki által ismert Festetics családról. Az idén kettő olyan Festeticset  is bemutatunk,rövidebben ,hosszabban,akikről talán kevesebb szó esett. Az egyik egy világjáró hajós volt, a másik pedig – tessék kérem jól érteni – az orosz cárnak volt ezredese. Sőt még azt is mondom, hogy pl. az ő sírja a Szent Miklós temetőben van."- mondta el Pelcz István szerkesztő.

Pelcz Istvántól azt is megtudtuk, hogy az új kalendáriumban szerették volna ismertté tenni többek között  Balatonmária díszpolgárát, a sármelléki otelló barátokat, a drón technikai világát, állomástörténetet és a Szent Mihály kápolnát is. A kedvelt horoszkóp ugyan kimaradt, azonban kitűnő ételek receptjeit megtalálja az olvasó.

Papp  Péter a kalendárium másik szerkesztője. Azt mondja, az olvasóktól is sok ötletet kapnak minden évben, de a szerzők is sok érdekességgel találkoztak a gyűjtőmunka során.

"Csak mondjak egyet. Keszthelyhez tartozik- igaz már nem úgy hívják, hogy Verébhegy- ami Kertváros ma már, Stoller Antal az egyik legismertebb mai néptáncos. Koreográfus és táncosként kezdte, akinek a szülői, nagyszülői háza ott van és itt nyaralt. S Tatát rendszeresen, a magyar néptánc atyját itt látja vendégül. "- mondta Papp Péter.

Papp Péter elmondta, hogy a sztorikat, történeteket és a térség felfedezetlen történeteit és szépségeit sokáig lehetne sorolni. Bőven marad  írnivaló a következő kötetre is.

"Deák Ferencről elkezdtem anekdotákat gyűjteni. Nagyon sok ember jött és mondta az ötleteket. „Te én még ezt hallottam én meg úgy tudom”- és fél tucatnyi anekdotát le is írtunk a kalendáriumba. Van olyan, amit nem írtam le. Két okból. Lehet, hogy egy kicsit pajzán ill. nem tudtam bizonyítani, hogy hol és mikor hangzott el."- adott tájékoztatást Papp Péter.

A képekkel és  illusztrációkkal színesített  kalendárium, ami az irodalom, történelem mellett  információt  is ad és praktikus ismereteket is nyújt  még a nyomdában  van, azonban pár nap múlva már az olvasók is lapozgathatják.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus