+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felkészültek a télre a Madárparkban
2020. december 1. kedd 19:07 - Keszthely
Felkészültek a télre a Madárparkban
A Helikon Kastélymúzeum Madárparkjában a lakók is készülnek a hidegre. Több madárfaj szaporulat előtt áll és féltve őrzik költőhelyüket. Vannak olyanok amelyeknek megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani zárt térben, míg mások – a hideghez szokott madarak- vígan lubickolnak most is a vízben. A parkban időben felkészültek a télre.

A Madárpark vezetőjének jól ismert jelére tömegesen úsznak a vízimadarak az élelemért. Megszokták már, hogy Rigó Gábor  hívja őket. Azt is, hogy a gondozók kezéből is ehetnek. A Helikon Kastélymúzeum Madárparkjában jelenleg 52 madárfaj él. Köztük különleges madarakat találunk, halcsontfarkú récék, európai és ausztrál kanalas récék, sarki ludak és pávafélék is. Háromszázötven madár az alapállomány.  A  hideg beálltával gondoskodni kell a madarak biztonságos teleltetéséről. A parkban  időben felkészültek a  téli védelmére.

"Tavasszal, nyáron egy kicsit meg szokott ugrani a szaporulat matt a mennyisége. Nem túlzottan szaporítunk. Tehát nem szaporítjuk szándékosan a madarakat, véletlenszerű szaporulatunk van. Amit értékesíteni szoktunk és ezekből szoktunk új fajokat vásárolni. Most, hogy beköszöntött a tél, így elkezdtük a madarainkat téliesíteni. Jobbára a dél-amerikai fajokat téliesítjük. Ezeket tartjuk mi +5 fokon. Ez arra elegendő, ez a +5 fok, hogy a madarak még nem kezdenek el párosodni, de mégsem fagynak meg."- mondta el a Madárpark vezetője, Rigó Gábor.

A testét a hidegtől a tollazat védi, de az úszóhártyájuk  könnyen megfagy.

"A gólyák is- én mindig szoktam mondani – azért költöző madár mert nem talál élelmet. Egyébként megélne ő, a gólya is Magyarországon, Európában. Hiába van hideg. Viszont a mi madarainknak az úszóhártyájukkal van probléma. Ha a talaj meleg lenne, attól függetlenül a levegő hideg,mi az úszóhártya miatt próbáljuk őket védeni. Vannak dél-amerikai madaraink amiket jobbára be tudunk téliesíteni vagy muszáj betéliesítenünk."- adott tájékoztatást Rigó Gábor.

Rigó Gábortól megtudtuk, hogy december közepére újabb szaporulat várható a parkban. Kis hattyúkat és ausztrál madarakat  várnak. A kicsiket 20 fokon kell majd tartani. Télen – amíg csak lehet -  zöld füvet is biztosítanak, de folyamatos a gyümölcs ellátás. Az ázsiai selyemtyúkok mellett a házi tyúkokat pedig azért tartják,hogy a pávák napi fehérje szükségletét főtt tojással biztosítsák. Ilyenkor a  fóliasátorból már nem szívesen jönnek ki a melegebb éghajlathoz szokott szárnyasok. Köztük tölti a hideg napokat Totó is, a májusban különleges körülmények között született hattyú, akit csak Rigó Gábor tud egy sétára kicsalni a melegből.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus