+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Úttörő munka zajlik a Hévízi-csatornán
2020. november 25. szerda 14:44 - Hévíz
Úttörő munka zajlik a Hévízi-csatornán
Az idegen honos és invazív növényektől tisztítják meg a Hévízi-csatornát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai. A feladat végrehajtása része a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programja című pályázatnak, amelyben a nemzeti park mellett részt vesz Hévíz önkormányzata, a Hévízi Tófürdő és Szent András Reumakórház és a Hévízi-tó Felszín Alatti Vízkészletének Környezetvédelméért Alapítvány. A gyérítés a Hévízi-tó kifolyóján található zsiliptől a 76. sz. közlekedési útig terjed, közel 10 km hosszúságban.

Jelentős növénymennyiséggel kell megküzdeniük a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak a Hévízi-csatornán. A munkát nehezíti, hogy bár vízhatlan ruhában, mintegy 20 fokos vízben dolgoznak, a víz fenekén lévő lágy iszap nagyon nehézkessé teszi a mozgást. A csatorna idegen honos, invazív növényfajoktól való megtisztítása része a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának. Ennek célja a nemzeti park területein található élőhelyek védelme és helyreállítása. A projekt 2017 óta zajlik, a pályázat része, hogy az eredmények bemutatására tanösvényt hozzanak létre mind a tó körül, mind pedig a csatorna mentén.

„Ennek az egyik beavatkozása a Hévízi-tó idegen honos növényfajoktól való megtisztítása. Ez alatt nem az összes tavirózsafajt kell érteni, hanem elsősorban azokat, amelyek veszélyt jelentenek a hazai élővilágra. Ilyenek például a Nimphea Panama Pacific nevű észak-amerikai tündérrózsa hibrid, ilyenek a dél-amerikai, Amazóniai-medencéből származó óriás valiznéria és csavart levelű valiznériafajok, illetve több úszó és lebegő hínárfaj is.” - tájékoztatott Sinka Gábor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugat-Veszprém, Kelet-Zala Tájegységének osztályvezetője.

A beavatkozás rendkívül fontos természetvédelmi jelentőséggel is bír. A Hévízi-csatorna ugyanis a Kis-Balaton vízgyűjtő területére ömlik, amelynek vize a Balatont is táplálja. Ezáltal a nem őshonos, invazív fajok a tóban is megjelenhetnek, a szakemberek láttak is már erre példákat. Mindemellett ezek a fajok elnyomják, sőt akár ki is irtják az őshonos növényzetet.

„A ’70-es, ’80-as évektől kezdődően, amikor az akvarisztika egyre népszerűbb hobbi lett, illetve egyre többen engedhették meg maguknak azt, hogy különböző kisebb-nagyobb kerti dísztavakat létesítsenek, onnantól egyre nagyobb volt az igény arra, hogy különböző tavirózsákat termesszenek, illetve különböző trópusi vízinövény fajokat az akvaristák számára tenyésszenek.” - emelte ki a szakember.

Így került hazánkba a kékvirágú tündérrózsa is, amely az elmúlt évtizedekben kiszorította más fajtársait a tóból és a csatornáról is. A növényre ugyanis az jellemző, hogy sokkal ellenállóbb a sérülésekkel szemben és rendkívül gyorsan és hatékonyan képes szaporodni. A nemzeti park szakemberi úttörő munkát végeznek, ilyen átfogó tisztítás ugyanis még nem volt a csatornán.

„A csatornának azért nem jó, ha idegen honos növényfajok vannak benne, mert azok a hazai fajok elől foglalják el az életteret és azokat szorítják ki innen. Kiszorítják azokat a múlt század elején betelepített idegen honos fajokat, mint például a fehér virágú nílusi tündérrózsa, az indiai vörös tündérrózsa, amely Hévíz város címernövénye is, illetve a kisvirágú fehér tündérrózsa, amit még anno, a múlt század elején Lovassy Sándor telepített ide Pünkösdfürdőről, ahol azóta az állománya már kipusztult.” - tájékoztatott Sinka Gábor.

A szakemberek kézi munkával dolgoznak ott, ahol jelentős megóvandó növényállomány van. Emellett azokon a területeken sem lehet gépi munkát végezni, ahol magasfeszültségű vezetékek futnak vagy a lápos terület nem teszi lehetővé a nehéz gép közlekedését. Vannak azonban a csatornának olyan szakaszai, ahol lehetőség van a gépi munkára, ez jelentősen megkönnyíti és meg is gyorsítja a feladat befejezését. A nemzeti park munkatársai nagyjából a csatorna felénél járnak. Azt mondják, most mintegy 80%-át tudják eltávolítani a nem kívánt növényzetnek.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár