+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felkészült a télre a GESZ
2020. november 18. szerda 16:48 - Keszthely
Felkészült a télre a GESZ
Felkészült a téli hó- és síkosságmentesítésre a GESZ. A gépek már felsorakoztak a telephely udvarán, emellett beszerezték a szükséges kalcium- és nátrium-kloridot is. A síkosságmentesítés és a hóeltakarítás előre meghatározott terv szerint történik, amelyről a képviselő-testület dönt minden évben. A szakemberek együttműködnek a meteorológiai szolgálattal és a hatóságokkal is a hatékony munkavégzés érdekében.

A Gazdasági Ellátó Szervezet telephelyén már felsorakoztak azok a munkagépek, amelyek a síkosságmentesítést és a hóeltakarítást végzik a következő hónapokban. Az időjárástól függően állítják munkába a berendezéseket, hó és fagy esetén az úgynevezett hajnali őrjárat jelzi, hogy hol van a legnagyobb szükség a gépekre. Az utak takarításának sorrendjét azonban a képviselő-testület által elfogadott hó- és síkosságmenesítési terv határozza meg.

„Ez jelenti azt, hogy a fő közlekedésű utak és gyűjtőutak, majd ezt követően a kisebb járdák, tehát gyakorlatilag azon területek, ahol szabad vezetésű járdák vannak, azoknak a síkosságmentesítése. A síkosságmentesítés gyakorlatilag, amikor már a hőmérséklet leesik olyan -3-4 fokra, illetőleg a hajnali órákban a páralecsapódás végett szükségeltetik. Ilyenkor készenlétben vannak a kollégáim, van egy hajnali őrjárat, amely eldönti, hogy mely területeket kell síkosságmentesíteni.” - tájékoztatott Horváth Ferenc, a GESZ zöldterületi csoportvezetője.

A síkosságmentesítési terv tartalmazza az információrámlás folyamatát is. Ennek megfelelően a GESZ folyamatosan kapcsolatban áll a mentőkkel, a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel is. Amennyiben olyan helyzet áll elő, amelyet a szervezet szakemberei nem tudnak biztonsággal megoldani, akkor a hatóságokat kell értesíteni. A kisebb gépeket leginkább a járdáknál, játszótereknél valamint oktatási és közintézmények előtt vetik be, de a forgalmas főutak síkosságmentesítésére a nagy gépek is rendelkezésre állnak. A GESZ az idei évben is kalcium-kloridot juttat az aszfaltra, ezeket is betározták már a telephelyen.

„Ebből 65 tonnát vásároltunk. Ez a kalcium-klorid, ez egy környezetbarát anyag, amely 10 és 35%-os vizes oldatban kerül kijuttatásra. Ez attól függ, hogy milyen hideg van. A nátrium-klorid, az pedig – ebből olyan 25 tonnát vásároltunk, amely a buszmegállóknál vagy óvodák előtt, illetve olyan területeken – SZTK- ahol nagyobb forgalom van, ott ezzel az anyaggal síkosságmentesítünk.” - tette hozzá a csoportvezető.

A zsákokban felhalmozott hatóanyagot egy nagy tartályban hígítják vizes oldattá. Innen kerül az úgynevezett puffertartályokba, ahonnan a gépek feltölthetik a készleteiket. A keverés és a puffertartályok feltöltése folyamatos, így a munka hatékonyan tud zajlani. A síkosságmentesítést 6 fő végzi, hóesés esetén azonban a teljes állományt bevetik. A GESZ munkatársai kérik a lakosságot, hogy a saját házuk előtti járdák takarítására fordítsanak figyelmet. Emellett kérik az állampolgárok türelmét és megértését.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár