+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felkészült a télre a GESZ
2020. november 18. szerda 16:48 - Keszthely
Felkészült a télre a GESZ
Felkészült a téli hó- és síkosságmentesítésre a GESZ. A gépek már felsorakoztak a telephely udvarán, emellett beszerezték a szükséges kalcium- és nátrium-kloridot is. A síkosságmentesítés és a hóeltakarítás előre meghatározott terv szerint történik, amelyről a képviselő-testület dönt minden évben. A szakemberek együttműködnek a meteorológiai szolgálattal és a hatóságokkal is a hatékony munkavégzés érdekében.

A Gazdasági Ellátó Szervezet telephelyén már felsorakoztak azok a munkagépek, amelyek a síkosságmentesítést és a hóeltakarítást végzik a következő hónapokban. Az időjárástól függően állítják munkába a berendezéseket, hó és fagy esetén az úgynevezett hajnali őrjárat jelzi, hogy hol van a legnagyobb szükség a gépekre. Az utak takarításának sorrendjét azonban a képviselő-testület által elfogadott hó- és síkosságmenesítési terv határozza meg.

„Ez jelenti azt, hogy a fő közlekedésű utak és gyűjtőutak, majd ezt követően a kisebb járdák, tehát gyakorlatilag azon területek, ahol szabad vezetésű járdák vannak, azoknak a síkosságmentesítése. A síkosságmentesítés gyakorlatilag, amikor már a hőmérséklet leesik olyan -3-4 fokra, illetőleg a hajnali órákban a páralecsapódás végett szükségeltetik. Ilyenkor készenlétben vannak a kollégáim, van egy hajnali őrjárat, amely eldönti, hogy mely területeket kell síkosságmentesíteni.” - tájékoztatott Horváth Ferenc, a GESZ zöldterületi csoportvezetője.

A síkosságmentesítési terv tartalmazza az információrámlás folyamatát is. Ennek megfelelően a GESZ folyamatosan kapcsolatban áll a mentőkkel, a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel is. Amennyiben olyan helyzet áll elő, amelyet a szervezet szakemberei nem tudnak biztonsággal megoldani, akkor a hatóságokat kell értesíteni. A kisebb gépeket leginkább a járdáknál, játszótereknél valamint oktatási és közintézmények előtt vetik be, de a forgalmas főutak síkosságmentesítésére a nagy gépek is rendelkezésre állnak. A GESZ az idei évben is kalcium-kloridot juttat az aszfaltra, ezeket is betározták már a telephelyen.

„Ebből 65 tonnát vásároltunk. Ez a kalcium-klorid, ez egy környezetbarát anyag, amely 10 és 35%-os vizes oldatban kerül kijuttatásra. Ez attól függ, hogy milyen hideg van. A nátrium-klorid, az pedig – ebből olyan 25 tonnát vásároltunk, amely a buszmegállóknál vagy óvodák előtt, illetve olyan területeken – SZTK- ahol nagyobb forgalom van, ott ezzel az anyaggal síkosságmentesítünk.” - tette hozzá a csoportvezető.

A zsákokban felhalmozott hatóanyagot egy nagy tartályban hígítják vizes oldattá. Innen kerül az úgynevezett puffertartályokba, ahonnan a gépek feltölthetik a készleteiket. A keverés és a puffertartályok feltöltése folyamatos, így a munka hatékonyan tud zajlani. A síkosságmentesítést 6 fő végzi, hóesés esetén azonban a teljes állományt bevetik. A GESZ munkatársai kérik a lakosságot, hogy a saját házuk előtti járdák takarítására fordítsanak figyelmet. Emellett kérik az állampolgárok türelmét és megértését.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus