+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sok lekvár készülhet idén csipkebogyóból
2020. november 17. kedd 14:53 - Rezi
Sok lekvár készülhet idén csipkebogyóból
Nagy mennyiségben terem idén a csipkebogyó. A termés gyűjtői szerint szemmel látható, hogy a tavalyihoz képest jóval több található a bokrokon. A más neveken bicske vagy hecsedli feldolgozása több évtizedes hagyományra tekint vissza Reziben is. A C-vitaminban gazdag termésből teát, lekvárt és pálinkát is készítenek a településen.

Rezi lakói is folyamatos gyűjtik a csipkebogyót, hiszen azt már megcsípte a dér. A hagyomány szerint ugyanis akkor jó a termés, ha megjelent az első fagy. Ekkorra már a narancssárga bogyók pirosra érnek. A település térségében több olyan terület is található, ahol egymás mellett több vadrózsa bokor is van. Ennek az áltermése ugyanis a csipkebogyó. A C-vitaminban gazdag bogyó tele van antioxidánsokkal és nyomelemekkel is, a hideg évszakban kiváló immunerősítő hatást titulálnak neki. A legtöbben teát és lekvárt készítenek belőle.

„Minden évben gyűjtöm, gyűjtjük, mert sok benne a vitamin a teába, lekvárba, szörpbe. Ez házi patika is, gyűjtjük.”  - mondta el Hatos Ferencné Erzsi.

Csipkebogyót a környékbeli erdőkben is lehet találni. Nem árt azonban tisztában lenni a gyűjtésével kapcsolatos törvénnyel. E szerint állami erdészet kezelésében álló területen személyenként és naponta legfeljebb két kilogramm gyógynövény szedhető egyéni felhasználásra, kereskedelmi forgalomba hozni nem szabad. Védett természeti területen azonban bármely mennyiséghez engedélyt kell kérni a területileg illetékes természetvédelmi hatóságtól.

Reziben hagyomány a csipkebogyó feldolgozása. A megtisztított bogyókat először puhára kell főzni, ez által ugyanis sokkal könnyebben lehet majd tovább dolgozni a terméssel. A főzés több órát is igénybe vehet. Ezt követi a magozás és a passzírozás. Évtizedekkel ezelőtt lassan ment ez a folyamat, hiszen az apró tüskék miatt többször kellett átpasszírozni az alapanyagot. Reziben körülbelül 10 éve dolgozzák fel a csipkebogyót közmunkaprogramban, melynek technológiája az évek során sokat fejlődött.

„Jó rá visszaemlékezni. Mert ebbe az épületbe, amikor még a falai ilyen ódon falak voltak és döngölt föld meg minden, akkor bent a nyugdíjasok segítségével kezdtük el. Tehát ők hozták a kis szitájukat, a paradicsompasszírozót, amivel átpasszírozták és tényleg megható dolog volt ezt tőlük megtanulni. Nagyon sokáig tartott, pedig kisebb mennyiséget dolgoztunk akkor fel. De ahogy sikerült ezt a gépet beszereznünk hozzá, ezt a magozó-passzírozót, ez most nagyon felgyorsította és így pillanatok alatt készen van és nagyon jól megy.” - ismertette Tafota Istvánné a Laky Demeter Turistaház vezetője.

A forró bogyókat azonnal a gépbe merik, melyet kis mennyiségű víz segítségével passzíroznak. A csipkebogyóból nyert selymes pasztát üstön főzik tovább, ízlés szerint édesítik. Így készül el a rezi bicskelekvár. A Laky Demeter Turistaház polcain folyamatosan sorakoznak az üvegekbe zárt lekvárok, melyeket később akár az étkeztetésben is fel tudják használni. A csipkebogyó szezonja még mindig tart, a lekvár mellett a maradék bogyóból tea is készül.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár